Vesti
Društvo

Rudarenje kriptovaluta preopterećuje energetske sisteme

Rudarenje kriptovaluta je proces kojim se uz najmoderniju računarsku opremu stvara nova digitalna valuta i troši puno struje. Baš zbog toga, Priština je u decembru, kada je proglasila vanredno stanje na 60 dana zbog krize u distribuciji električne energije, zabranila i rudarenje kriptovaluta.
Rudarenje kriptovaluta preopterećuje energetske sisteme
Ilustracija (Foto Pixabay)

Stručnjaci procenjuju da će povećanje potrošnje energije zbog rudarenja dovesti do negativnih posledica na više koloseka.

Marko Živković iz kripto-menjačnice ECD objašnjava da su u pitanju supermašine, odnosno superračunari.

„U blokčejn tehnologiji, koja je garant tačnosti svih transakcija koje se dešavaju sa bitcoinom, superračunari rade matematičke funkcije koje su jako kompleksne i na osnovu njih oni potvrđuju tačnost te transakcije i onda dobijaju nagrade“, objašnjava Živković.

Što je bolji računar, kako je dodao, veće su šanse da će rešiti taj zadatak, što dalje znači da svi ti računari konstantno pokušavaju da reše zadatke i da rade 24 sata dnevno.

Samim tim, 24 sata dnevno troše električnu energiju. Zbog toga, oročeno ili trajno rudarenje kriptovaluta zabranjuje se u pojedinim delovima sveta. Priština je to učinila prethodnog meseca zbog energetske krize.

Ljubiša Mijačić, stručnjak za resurse iz životne sredine, navodi da jedna jedinica koja vrši operaciju kopanja kriptovaluta troši 1,4 kilovata.

„Jedna jedinica troši koliko i jedna TA peć – četiri kilovata snage po satu. Pomnožite brojem jedinica koliko neko može da ima, onda ćete doći do neke razmere koliko je to utroška energije“, objasnio je Mijačić.

I što je kriptovaluta skuplja, potrošnja je veća. Na rudarenje najvrednijeg bitkoina, procenjuje se, odlazi pola procenta globalne potrošnje energije, odnosno onoliko koliko za godinu dana potroši cela Argentina.

Po pravilu, najisplativije je tamo gde je struja jeftinija. Na primer, na Kosovu i Metohiji ili u Kini, gde se rudarilo tri četvrtine bitkoina – do pre nekoliko meseci kada je ova aktivnost u potpunosti zabranjena.

Živković navodi procenu da na posao rudarenja u kućnom nivou može da se uđe sa tri ili četiri hiljade evra, zavisno od kretanja cena kriptovaluta na tržištu i cena elekrične energije. „Ta investicija se, dosadašnje iskustvo je pokazalo, isplaćivala za nekih godinu, dve dana“, napominje Živković.

Ljubiša Mijačić kaže da kopanje kriptovaluta stvara velike vrhunce, u noćnim satima, koji su veliki udarac na elektro-mrežu u Srbiji i u regionu.

„Druga dimenzija ranjivosti je kako utiče na emisiju gasova. Ako se nastavi sa ovim trendom, sam princip i ono što želimo kao civilizacija – dekarbonizacija će biti pod velikom pretnjom. Jednostavno, neće moći da se dogodi sa ovako velikom tražnjom“, objašnjava Mijačić.

Dosadašnje iskustvo pokazuje da se granice konstantno pomeraju. U poslednjih pet godina, potrošnja energije samo na rudarenje kriptovaluta povećala se 10 puta. Ka još većem rastu vodi to što pored bitkoina raste vrednost i drugih digitalnih valuta.Ostale vesti

Novak Đoković odlikovan Ordenom
Najbolji teniser sveta Novak Đoković odlikovan je Ordenom Nikole Tesle, saopšteno je iz Tesline naučne fondacije iz SAD, koju čine američki Srbi, Amerikanci i obožavaoci srpskog genija iz čitavog sveta.
  • 21.01.2022
Brnabić: Poništene dozvole, odluke, rešenja, stavili smo tačku na Rio Tinto
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na sednici Vlade ukinuta Uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom "Rio Tinto".
  • 20.01.2022
Bogatstvo firme nije u novcu i klijentima, već su to ljudi
Pre skoro četiri godine, dva mladića imala su viziju, koja je dovela do toga da zakorače u nepoznato i počnu novo poglavlje u svojim životima. Osnovali su, sada već jako uspešnu IT kompaniju, želeći da budu produktivni članovi društva, ali u svom rodnom gradu.
  • 20.01.2022
Opština Gračanica: Šteta od požara biće sanirana

Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić obišla je porodice u Lapljem Selu čije je stanove u jutarnjim časovima zahvatio požar. Ona je konstatovala da je pričinjena velika materijalna šteta, ali kako je istakla u ovom trenutku je najvažnije da u požaru nije bilo povređenih.

  • 20.01.2022
Radnici KBC-a u Gračanici otkazali protest, dobili poziv iz Beograda
Radnici Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici otkazali su za sada protest koji su planirali da održe u ponedeljak 24. januara u Gračanici.
  • 20.01.2022
Laplje Selo: Neočišćeni dimnjak najverovatniji uzrok požara
Stanari zgrade koja se nalazi preko puta OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu su primetili požar na krovu tog objekta u ranim jutarnim časovima. Lokalna vatrogasna ekipa je odmah po pozivu izašla na teren, ali je usled neposedovanja adekvatne opreme bila prinuđena da pozove pomoć iz Prištine. Prištinski vatrogasci zbog problema sa merdivinama nisu mogli momentalno da pristupe gašenju vatre koja je uzrokovala veliku materijalnu štetu.
  • 20.01.2022