Vesti
Društvo

Ručni radovi prilika za posao i razvoj ženskog preduzetništva

Udruženje poslovnih žena „Avenija“ iz Lapljeg Sela organizovalo je danas radionicu na temu „Međugeneracijska i međuetnička saradnja: digitalno opismenjavanje i izrada rukotovorina sa tradicionalnim motivima“ u sklopu projekta „Efikasna proizvodnja rukotvorina – žene to mogu“.

Ručni radovi prilika za posao i razvoj ženskog preduzetništva
Detalj sa radionice (Foto Kim)

Cilj radionice je razmena znanja i veština između mlađih i starijih žena o načinu izrade tradicionalnih motiva i rukotvorina i korišćenje društvenih mreža u promotivne svrhe.

„Radionica je početak realizacije našeg projekta i želeli smo da se tokom ove radionice prvo lično upoznamo. Žene su donele svoje radove, imaćemo i vrsne predavače koji će za šest meseci sve nas da obuče kako bi smo imali prizvode koji su prihvatljivi za tržiste, a koje možemo lako da plasiramo i obezbedimo sebi dobru zaradu. Ali i mogućnost da otvorimo nova radna mesta za žene i devojke koje žele da se bave rukotvorinama“, rekla je predsednica Udruženja žena „Avenija“ Gordana Đorić.

Projekat „Efikasna proizvodnja rukotovorina – žene to mogu“ zasniva se na ekonomskom osnaživanju žena.

„Nama je cilj da tradiciju i kulturnu baštinu koju ova kraj ima prilagodimo i povežemo sa savremenim dobom, da mi daj proizvod prilagodimo, da može da se nosi ako je u pitanju odevni predmet ili da jednostavno od tih nekih motiva koji one rade da napravimo neki suvenir koji će imati svoje mesto na tržištu“, kazala je Dušica Milenković, predsednica Udruženja „Etno Rasina“ iz Kruševca.

Radionica je okupila članice udruženja žena „Avenija“ ali i predstavnice srpske, goranske, bošnjačke i romske zajednice, kao i mentore za unapređenje dizajna rukotovorina.

„Doneli smo naše ručne radove za decu i odrasle. Ovde smo kako bi se upoznali sa ženama i da nešto prodamo. Smatram da je nezaposlenost najveći problem žena na Kosovu, čak i ono što proizvedemo nemamo gde da prodamo“, kazala je Mirsada Veli iz bošnjačke zajednice.

„Osim toga što će žene pokazati šta sve znaju i mogu, bitno je druženje i izgradnja mostova između svih ovih zajednica koje žive na Kosovu. Jako je bitno što češće imati ovakve skupove i radionice gde imamo direktan kontakt sa pripadnicima različitih nacionalnost jer tako se sklanja jaz među nama, mislim da to žene mogu, tako gradimo mostove poverenja i pomiranja“, rekla je Gordana Toskić Ničić.

„Lepo se družimo sa ženama i konačno se uključujemo u ovaj posao, svaka od nas nešto radi. Neko hekla, plete, pravi torte, plasman je mnogo loš pošto smo mi u Prištini i nemamo priliku da izložimo naše rukotovrine. Ovde ćemo se povezati sa drugim ženama i družiti i nadam se da će biti neke dobiti“, navela je Kimeta Šok iz goranske zajednice.

Projekat UPŽ „Avenije“ „Efikasna proizvodnja rukotovorina – žene to mogu“ deo je finansijskog granta „Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i društvene kohezije“ koji sprovodi UNDP na Kosovu, a finansira se iz Instrumenta Evropske unije koji doprinosi stabilnosti i miru (IcSP).Ostale vesti

Od preko 20,000 Goranaca, koliko ih je pre ratnih sukoba, živelo na Kosovu, ostalo je njih blizu 8,000 da čuva goransku tradiciju i zanate. Nadaleko čuveni po orijentalnim poslasticama, goranskim ćevapima i bureku, ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.
  • 24.05.2022
Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

  • 23.05.2022
’’Blokiraćemo PO dok se našim porodicama ne obezbedi po jedno radno mesto’’
Ispred zgrade Privremenog organa (PO) opštine Istok u Osojanu jutros su se okupili građani koji blokadom ove institucije traže da po jedan član njihovih porodica bude stalno zaposlen.
  • 23.05.2022
Građani blokirali zgradu Privremenog organa u Osojanu
Tri porodice, odnosno desetak građana Osojana, blokiralo je jutros ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok koja se nalazi u Osojanu.
  • 23.05.2022
Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022