Vesti
Društvo

Ručni radovi prilika za posao i razvoj ženskog preduzetništva

Udruženje poslovnih žena „Avenija“ iz Lapljeg Sela organizovalo je danas radionicu na temu „Međugeneracijska i međuetnička saradnja: digitalno opismenjavanje i izrada rukotovorina sa tradicionalnim motivima“ u sklopu projekta „Efikasna proizvodnja rukotvorina – žene to mogu“.

Ručni radovi prilika za posao i razvoj ženskog preduzetništva
Detalj sa radionice (Foto Kim)

Cilj radionice je razmena znanja i veština između mlađih i starijih žena o načinu izrade tradicionalnih motiva i rukotvorina i korišćenje društvenih mreža u promotivne svrhe.

„Radionica je početak realizacije našeg projekta i želeli smo da se tokom ove radionice prvo lično upoznamo. Žene su donele svoje radove, imaćemo i vrsne predavače koji će za šest meseci sve nas da obuče kako bi smo imali prizvode koji su prihvatljivi za tržiste, a koje možemo lako da plasiramo i obezbedimo sebi dobru zaradu. Ali i mogućnost da otvorimo nova radna mesta za žene i devojke koje žele da se bave rukotvorinama“, rekla je predsednica Udruženja žena „Avenija“ Gordana Đorić.

Projekat „Efikasna proizvodnja rukotovorina – žene to mogu“ zasniva se na ekonomskom osnaživanju žena.

„Nama je cilj da tradiciju i kulturnu baštinu koju ova kraj ima prilagodimo i povežemo sa savremenim dobom, da mi daj proizvod prilagodimo, da može da se nosi ako je u pitanju odevni predmet ili da jednostavno od tih nekih motiva koji one rade da napravimo neki suvenir koji će imati svoje mesto na tržištu“, kazala je Dušica Milenković, predsednica Udruženja „Etno Rasina“ iz Kruševca.

Radionica je okupila članice udruženja žena „Avenija“ ali i predstavnice srpske, goranske, bošnjačke i romske zajednice, kao i mentore za unapređenje dizajna rukotovorina.

„Doneli smo naše ručne radove za decu i odrasle. Ovde smo kako bi se upoznali sa ženama i da nešto prodamo. Smatram da je nezaposlenost najveći problem žena na Kosovu, čak i ono što proizvedemo nemamo gde da prodamo“, kazala je Mirsada Veli iz bošnjačke zajednice.

„Osim toga što će žene pokazati šta sve znaju i mogu, bitno je druženje i izgradnja mostova između svih ovih zajednica koje žive na Kosovu. Jako je bitno što češće imati ovakve skupove i radionice gde imamo direktan kontakt sa pripadnicima različitih nacionalnost jer tako se sklanja jaz među nama, mislim da to žene mogu, tako gradimo mostove poverenja i pomiranja“, rekla je Gordana Toskić Ničić.

„Lepo se družimo sa ženama i konačno se uključujemo u ovaj posao, svaka od nas nešto radi. Neko hekla, plete, pravi torte, plasman je mnogo loš pošto smo mi u Prištini i nemamo priliku da izložimo naše rukotovrine. Ovde ćemo se povezati sa drugim ženama i družiti i nadam se da će biti neke dobiti“, navela je Kimeta Šok iz goranske zajednice.

Projekat UPŽ „Avenije“ „Efikasna proizvodnja rukotovorina – žene to mogu“ deo je finansijskog granta „Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i društvene kohezije“ koji sprovodi UNDP na Kosovu, a finansira se iz Instrumenta Evropske unije koji doprinosi stabilnosti i miru (IcSP).Ostale vesti

U Zvečanu protesti građana, zahtevaju da se reši problem napajanja strujom

Nezadovljni građani Zvečana, koji su bez električne energije gotovo 48 sati, protestuju jutros ispred zgrade Opštine Zvečan. Glavni dispečer za održavanje mrežnog postrojenja Elektrodistribucije sever, Zoran Obradović rekao je za Radio Kosovska Mitrovica, da se radi o velikom kvaru i čeka se specijalizovana ekipa za detektovanje mesta havarije, s obzirom da se radi o električnom vodu dugom 1400 metara, koji iz Energrtike napaja strujom veći deo grada.

  • 02.12.2021
Uže područje Zvečana treći dan bez struje
Potrošači u užem području Zvečana su treći dan bez struje. Nadležni tvrde da je reč o kompleksnom kvaru na mreži i da se čeka dolazak mernih ili ispitnih kola, koja će pomoći u rešavanju problema.
  • 02.12.2021
Pitanje imovine na Kosovu, problem koji se ne rešava

Pravni eksperti za imovinska prava govorili su juče na konferenciji „Imovinska prava na Kosovu“, u organizaciji mitrovičke NVO „ACDC“ na kojoj je zvanično otvoren sajt za ovo pitanje. Iako Imovinakosovo.org uliva nadu da je rešenje imovine, koje očekuje između 50 i 60 hiljada ljudi, na vidiku – stručnjaci i dalje sumnjaju u to. Štaviše, mišljenja su da će problem biti sve teži pooštravanjem zakona kosovskih institucija, pa čak i da do njega neće doći nikada.

  • 01.12.2021
Raspust od 31. decembra
Zimski raspust za đake biće kako je i planirano, od 31. decembra do  24. januara, odlučeno je na sednici Kriznog štaba, izjavila je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.
  • 01.12.2021
Sutra štrajk zdravstvenih radnika Kosova
Federacija sindikata zdravstva Kosova (FSZK) najavila je da će sutra u svim zdravstvenim institucijama u javnom sektoru ponovo štrajkovati, jer nije dobila odgovor Vlade na njene zahteve.
  • 01.12.2021
U okviru kampanje "16 dana aktivizma", predstavnici misije Euleks, EU, Ministarstva pravde Kosova i nevladine organizacije "Žensko pravo" sprovode svoju kampanju protiv psihološkog nasilja nad ženama. 
  • 01.12.2021