Vesti
Društvo

Ručni radovi i razvoj ženskog preduzetništva

Udruženje poslovnih žena „Avenija“ iz Lapljeg Sela predstavila je rezultate projekta „Efikasna proizvodnja rukotvorina – žene to mogu“. Projekat je bio posvećen jačanju kapaciteta žena i devojaka iz nevećinskih zajednica na Kosovu, koje su učestvovale u proizvodnji rukotvorina.

Ručni radovi i razvoj ženskog preduzetništva
Članice UPŽ "Avenija" (Foto: Kim)

Ovaj projekat uključivao je obuku, mentorstvo i razvoj veština koje vode ka razvoju mreže i saradnje žena različitog porekla, kao i njihovom potencijalnom osnaživanju za uspešno predstavljanje na tržištu.

Cilj ove radionice bio je i razmena znanja i veština između mlađih i starijih žena o načinu izrade tradicionalnih motiva i rukotvorina.

"Ovo je za mene kvalitet našeg rada, timskog rada. Ovo što vidite danas, to je rezultat desetomesečnog rada kroz naš projekat. Mi smo kroz edukacije pomogli kako da poboljšaju kvalitet proizvoda, kako da upakuju proizvod da privuče kupca. Najbitnije za nas je što smo se zbližile sve ovo vreme, da smo stalno u kontaktu preko društvenih mreža", rekla je predsednica Udruženja žena „Avenija“ Gordana Đorić.

Projekat „Efikasna proizvodnja rukotovorina žene to mogu“ zasniva se na ekonomskom osnaživanju žena.

"U ovom prokejtu je osmišljeno da imamo digitalni katalog, gde će sve žene koje su bile priključene u ovom projketu imati prezentaciju svojih radova. Digitalni katalog je još uvek u pripremi, nadamo se da će biti gotov za jedno desetak dana, gde ćemo objaviti na svim našim društvenim mrežama. Otvorili smo Fejsbuk profil ’Duša Kosova’, taj profil su otvorile žene koje su bile na ovim radionicama, tu će biti prezentacija našeg kataloga. U katalogu će biti predstavljeno sve što su žene radile za vreme našeg projekta", rekla je Ivana Vujović sekretar udruženja "Avenija".

Radionica je okupila članice udruženja žena „Avenija“ ali i predstavnice srpske, goranske, bošnjačke i romske zajednice, kao i mentore za unapređenje dizajna rukotovorina. U projketu su učestvovale 32 članice.

"Ovaj projekat nam je doneo puno poznanstva, razmenu iskustva, povezali smo se između sebe, imali smo divne predavače", rekla je Kimeta Šok učesnik za goransku zajednicu.

"Ovo je od velikog značaja za nas žene na teritoriji Kosova i Metohije. Ovim putem možemo da dokažemo i pokažemo ono što znamo, što umemo, u čemu smo spretne. Danas sam izložila heklane radove, pletene radove, džempere i prsluke, lekovite likere koje spremam, sitnice neke za devojčice", kazala je Danijela Simonović.

"Po ovome se vidi da smo došli do kraja našeg projekta, koliko su naše žene vredne, koja god da nam se priključi ona postaje vrednica. Radovi su ručno rađeni, za mene ovo predstavlja druženje sa ženama," kazala je Vesna Radinović.

"Ovo je nešto što treba, ne samo kao ekonomska dobit, to je ono što treba svakom biću da se oseća vrednim. Definitivno ova druženja, poznanstva vreme sa različitim ženama, to može da nadoknadi. Ovo je od velikog značaja, mislim da radionica nikad nije malo, da nije bitno i da se ponavljaju. Svaka put će neka žena da prepozna nešto novo, što nije znala da može. Imaće tu ideju da može da se bavi nečim, što nije samo ono što radi svakodnevno. Žene mogu sve, nije bitno u kojoj sveri nas bace mi ćemo naučiti da plivamo," kazala je Gordana Toskić Ničić.

Udruženje poslovnih žena „Avenije“ na kraju događaja "Efikasna proizvodnja rukotvorina - žene to mogu" dodelila je sertifikate za žene koje su učestvovale na ovoj radionici.

Projekat UPŽ „Avenije“ „Efikasna proizvodnja rukotovorina – žene to mogu“ deo je finansijskog granta „Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i društvene kohezije“ koji sprovodi UNDP na Kosovu, a finansira se iz Službe za instrumente spoljne politike Evropske unije (FPI).Ostale vesti

Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022