Vesti
Društvo

ROSU pretresla Sud u Štrpcu

Jedinice Kosovske policije Rosu jutros su blokirale putne pravce na nekoliko lokacija na Kosovu i obavile pretres kuća i objekata na Brezovici, u Štrpcu i selu Gotovuša.
ROSU pretresla Sud u Štrpcu
Štrpce (Foto arhiva KIM)

Pripadnici ROSU upali su i u zgradu Suda u Štrpcu koji radi u sastavu pravosuđa Republike Srbije.

Vršilac funkcije predsednika Višeg suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici Nikola Kabašić potvrdio je tu informaciju i dodao da su, prema informacijama koje je dobio, jutros nešto pre osam sati u Sud
upali specijalci ROSU.

Oni su privremeno zadržali tri radnika koji su se zatekli u zgradi, a ostalim radnicima, bez ikakvog objašnjenja, nije dozvoljeno da uđu u Sud.

"Nije nam poznat zakonski osnov za ovakvu akciju KPS-a niti šta oni traže u zgradi Suda", rekao je Kabašić agenciji Beta i dodao da je o događaju izvestio Ministarstvo pravde Srbije.

Prema Kabašićevim rečima, "okupacione snage KPS-a ROSU" obavile su premetačinu u Sudu u Štrpcu, iznele registratore i ostalu dokumentaciju, a trenutno se utvrdjuje šta je sve izneto iz Suda.

Posle sat vremena pripadnici ROSU napustili su zgradu i oslobodili radnike koje su jutros zadržali.

Ministar zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin ocenio je da je cilj akcije Plicije Kosova u Štrpcu da uznemiri Srbe i natera ih da se odsele.

"Najnovija demonstracija nasilja u Štrpcu, od strane predstavnika prištinskih institucija lokalne samouprave, nije ništa drugo nego pokušaj da se još jednom uznemire i preplaše Srbi", rekao je Vulin za televiziju Most.

Vulin je obećao da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbediti pravnu pomoć za sve uhapšene.

Građanska inicijativa Srpska najoštrije osuđuje još jedan u nizu postupaka zastrašivanja Srba u Sirinićkoj župi.

U saopštenju se navodi da je najnoviji slučaj lošeg ophođenja ROSU policije uzrokovao strah kod meštana.

„Zahtevamo od međunarodne zajednice da se posveti rešavanju problema Srba u Štrpcu, i da u najkraćem periodu obezbedi mir i sigurnost Srba. Mir i stabilnost moramo graditi na osnovu poverenja u institucije, na ovakav način nemoguće je to poverenje steći“, ističe se u saopštenju dostavljenom mdijima.Ostale vesti

Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020
Protest ispred Skupštine Kosova
Nekoliko stotina građana okupilo se ispred skupštine Kosova kako bi protestovali zbog održavanja vanredne sednice na kojoj bi trebalo da se izabere nova vlada premijera Avdulaha Hotija.
  • 03.06.2020
Jalovište: Vetar raznosi otrovnu prašinu
Rudnici Ajvalija, Kišnica i Novo Brdo u blizini Gračanice, koji pripadaju jedinstvenom sistemu „Trepča“, zatvoreni su još devedesetih godina prošlog veka ali otpad iz njih i danas predstavlja opasnost po ljude, biljni i životinjski svet. 
  • 03.06.2020