Vesti
Društvo

ROSU pretresla Sud u Štrpcu

Jedinice Kosovske policije Rosu jutros su blokirale putne pravce na nekoliko lokacija na Kosovu i obavile pretres kuća i objekata na Brezovici, u Štrpcu i selu Gotovuša.
ROSU pretresla Sud u Štrpcu
Štrpce (Foto arhiva KIM)

Pripadnici ROSU upali su i u zgradu Suda u Štrpcu koji radi u sastavu pravosuđa Republike Srbije.

Vršilac funkcije predsednika Višeg suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici Nikola Kabašić potvrdio je tu informaciju i dodao da su, prema informacijama koje je dobio, jutros nešto pre osam sati u Sud
upali specijalci ROSU.

Oni su privremeno zadržali tri radnika koji su se zatekli u zgradi, a ostalim radnicima, bez ikakvog objašnjenja, nije dozvoljeno da uđu u Sud.

"Nije nam poznat zakonski osnov za ovakvu akciju KPS-a niti šta oni traže u zgradi Suda", rekao je Kabašić agenciji Beta i dodao da je o događaju izvestio Ministarstvo pravde Srbije.

Prema Kabašićevim rečima, "okupacione snage KPS-a ROSU" obavile su premetačinu u Sudu u Štrpcu, iznele registratore i ostalu dokumentaciju, a trenutno se utvrdjuje šta je sve izneto iz Suda.

Posle sat vremena pripadnici ROSU napustili su zgradu i oslobodili radnike koje su jutros zadržali.

Ministar zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin ocenio je da je cilj akcije Plicije Kosova u Štrpcu da uznemiri Srbe i natera ih da se odsele.

"Najnovija demonstracija nasilja u Štrpcu, od strane predstavnika prištinskih institucija lokalne samouprave, nije ništa drugo nego pokušaj da se još jednom uznemire i preplaše Srbi", rekao je Vulin za televiziju Most.

Vulin je obećao da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbediti pravnu pomoć za sve uhapšene.

Građanska inicijativa Srpska najoštrije osuđuje još jedan u nizu postupaka zastrašivanja Srba u Sirinićkoj župi.

U saopštenju se navodi da je najnoviji slučaj lošeg ophođenja ROSU policije uzrokovao strah kod meštana.

„Zahtevamo od međunarodne zajednice da se posveti rešavanju problema Srba u Štrpcu, i da u najkraćem periodu obezbedi mir i sigurnost Srba. Mir i stabilnost moramo graditi na osnovu poverenja u institucije, na ovakav način nemoguće je to poverenje steći“, ističe se u saopštenju dostavljenom mdijima.Ostale vesti

Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021
Mesta koja i korona zaobilazi: Romsko i kontejnersko naselje
Gotovo da nema čoveka na koga pandemija koronavrusa nije ostavila određene posledice, zdravstvene ili finansijske. Međutim, romsko i kontejnersko naselje u Gračanici, na sreću, kovid-19 za sada zaobilazi. Nerešena stambena pitanja i nezaposlenost samo su neki od mnogobrojnih problema stanara ovih naselja, a opaki virus je poslednje o čemu brinu ovih dana.
  • 19.02.2021