Vesti
Društvo

Romski obrazovni centar pred gašenjem?

Romskom obrazovnom centru u Gračanici, u kome se već 11 godina romska deca pripremaju za dalje školovanje, preti zatvaranje. Iz opštine poručuju da će se potruditi da obezbede sredstva za dalji rad.
Romski obrazovni centar pred gašenjem?
Romski obrazovni centar u Gračanici (Foto Kim)

Zbog nedostatka donacija, Romski obrazovni centar u Gračanici je početkom godine sa 13 spao na četiri radnika. U centru kažu da očekuju pomoć od opštine, jer bi se tako i drugi donatori uključili u projekat. Dodaju da bi gašenje značilo izolaciju dece koja su navikla da svakodnevno u prostorijama centra provedu po nekoliko sati.

„Trenutno imamo problem sa donacijama. Ukoliko centar bude prestao sa radom, biće to veoma veliki problem za romsku populaciju. Romska deca su navikla da posle škole dolaze ovde, imaju neku nadu i podršku u svemu tokom školovanja. Oni su svoju želju iskazivali kroz ovaj centar. Ukoliko se on ugasi, to će značiti da se deca vraćaju unazad, da će živeti kao što su živeli njihovi očevi i majke“, kaže koordinator centra Demir Osmani.

Jedini način da se adekvatno pomogne ovom centru, kako više ne bi bilo poblema sa nedostatkom fondova, jeste da opština Gračanica preuzme veći deo brige o njemu.

„Oni što konkretno opština može da uradi jeste da plaća nekoliko radnika. Do sada je opština izlazila u susret obrazovnom centru plaćanjem komunalija, ogrevom, obezbeđivanjem sredstava i pribora za decu. Želimo da nađemo stabilnije rešenje za kasnije. Treba da se izvrši njegova institucionalizacija“, kaže zamenik gradonačelnika Gračanice zadužen za pitanja zajednice Sebastijan Šerifović.

Nešto manje od stotinu romske dece u ovom cemtru ima mogućnost da dobije pomoć za redovno obrazovanje. Predškolska deca pripremaju se za đačke klupe, dok se starijim đacima pomaže u pisanju domaćih zadataka.

Vaspitač Bajram Salijević kaže da romska deca ovde mogu da nauče prva slova, brojeve, dečije pesme i igre.

„Nama je cilj da deca prvo nauče srpski jezik. Oni kući pričaju maternjim jezikom i zato mi ovde pripremamo predškolsku decu za nastavu. Osim toga, uče da broje i čitaju kroz igru, ali sve u vezi sa predškolskom ustanovom "Đurđevak" sa kojom imamo saradnju“, kaže Salijević.

Za Romski obrazovni centar koji igra važnu ulogu u obrazovanju romske dece na centralnom Kosovu iz opštinskog budžeta odvaja se malo sredstava. Njegova dalja sudbina znaće se za dva meseca, kada se planira sledeće razmatranje budžeta gračaničke lokalne samouprave.Ostale vesti

EU uz dogovor s Nemačkom usvojila plan o automobilima posle 2035.
Ministri Evropske unije usvojili su plan da od 2035. novi automobili sa motorom na unutrašnje sagorevanje mogu da se registruju samo ako koriste klimatski neutralna goriva, saopštila je švedska ministarka energetike Eba Buš.
  • 28.03.2023
Srbija među evropskim zemljama sa najviše slučajeva zastrašivanja novinara
Srbija je u 2022. bila jedna od evropskih zemalja sa najviše zabeleženih slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja novinara, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju partnerskih organizacija Platforme Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.
  • 28.03.2023
Goraždevac: Već dva meseca bez predsednika PO, građani bez plata i drugih davanja
Mnogi žitelji Goraždevca trenutno jedva sastavljaju kraj sa krajem, jer već dva meseca Vlada Srbije okleva da imenuje predsednika Privremenog organa za Peć. Radnici ovog tela ne primaju plate već tri meseca, poljoprivrednici po prvi put nemaju mogućnost da apliciraju za podršku u repromaterijalu za prolećnu setvu, a stali su i svi ostali procesi u nadležnosti predsednika. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kažu za Radio Goraždevac da će pomoći i krivicu svaljuju na bivšeg predsednika Miloša Dimitrijevića, jer nije predao pečat. Dimitrijević kaže da će izvršiti primopredaju ali da nema sa kim, jer Vlada ne imenuje novo lice.
  • 28.03.2023
Javni poziv za dodelu stanova u Lapljem Selu i Gračanici
Кomisija za sprovođenje trogodišnjeg stambenog programa Opštine Gračanica raspisala je Javni poziv za prikupljanje zahteva za dodelu stambenih jedinica u Lapljem Selu i Gračanici.
  • 28.03.2023
Poetski karavan Vlaste Cenića u Velikoj Hoči

U organizaciji Doma kulture „Gračanica“ poznati pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti Vlasta Cenić posetio je danas Veliku Hoču, gde je u OŠ "Svetozar Marković" recitovao stihove svojih pesama učenicima.

  • 28.03.2023
Nova galerija u Mitrovici: Od slika, edukativnog programa, do restauracije nameštaja
Kosovska Mitrovica bogatija je za još jednu umetničku galeriju. U pitanju je galerija „369“, koju su juče samoinicijativno otvorile dipolomirane slikarke Anđela Radenković i Sanja Živković. Ove umetnice su za KoSSev portal govorile o tome kako su došle na ideju da otvore sopstvenu galeriju, o predstojećim aktvinostima, kao i o planovima za budućnost.
  • 28.03.2023