Vesti
Društvo

“Romski jezik sačuvan ali ga asimiliranjem Romi mogu izgubiti”

Romski jezik je sačuvan i zaštićen, a kosovsko drštvo treba da se ponosi promocijom ovog jezika koji je deo njegove kulturne baštine, rečeno je danas u Prištini na obeležavanju Svetskog dana Romskog jezika. Međutim, kod pojedinih aktivista koji su govorili postoji zabrinutost da bi procesom asimilacije Romi mogli da izgube svoj jezik.
“Romski jezik sačuvan ali ga asimiliranjem Romi mogu izgubiti”
Sa obeležavanja Dana romskog jezika (Foto Kim)

Uz romsku himnu “Dželem, dželem” i poeziju Kujtima Pačakua i Nedžipa Menekšea u Prištini je počelo obeležavanje Dana romskog jezika. Na ovom skupu su o očuvanju jezika i kulture romskog naroda govorili aktivisti, novinari i predstavnici institucija.

Većina je mišljenja da je romski jezik na Kosovu dobro promovisan i očuvan, ali da postoji potreba da se on uvede u formalno obrazovanje na Kosovu.

“Danas kada na svetu imamo više od 7.000 jezika, romski jezik je uspeo da opstane nakon 1000 godina migracije iz Indije. Romi koji su napustili Indiju očuvali smo svoj jezik, kazao je romski aktivista Ridvan Gaši.

Da je jezik bogatstvo jednog naroda slaže se i Gazmen Salijević, ali on upozorava da bi Romi asimilacijom na Kosovu mogli da ga izgube.

“Romskom jeziku treba velika borba. Asimilacija i dinamičan život čini da naši Romi mogu izgubiti romski jezik. Ukoliko jeziki kultura nisu zaštićeni pisanjem poezije, knjiga na romskom jeziku, ja se bojim da će Romi izgubiti svoj jezik, jer se konstatno vrši asimilacija ”, kazao je Salijević.

Romski jezik je u zvaničnoj upotrebi u dve kosovske opštine – Gračanici i Prizrenu. Iz Kancelarije povernika za jezik poručuju da postoji inicijativa da se to proširi i na Opštine Kosovo Polje i Obilić.

“Praksa sa službenim jezicima u Gračanici, ali ono što je praksa sa službenim jezicima uopšte na Kosovu pokazala je da priznanje nekog jezika kao službenog ne znači puno za očuvanje tog jezika, ne znači puno za primenu u praksi, da je jako često to samo politička poruka i ne znači puno zajednici jer se u primeni tih odluka nailazi na puno poteškoća”, kazao je poverenik za jezike Slaviša Mladenović.

Pohvale na račun institucija, međutim, izrekli su i novinar javnog servisa, redakcije na romskom, Avdi Misini i predstavnica Saveta Evrope, Sakibe Jašari.

“Prenošen na generacije, jezik je preživeo i opstao bez obzira što je više slušan i govoren nego što je pisan. To ukazuje na to koliko je romska zajednica jaka”, kaže Sakibe Jašari.

“Kosovo i kosovsko društvo treba da se ponosi kao zemlja promoter romskog jezika i zajednice. Uvek trebamo da budemo ponosni kao Kosovari, kao Romi sa Kosova za prve inicijative koje se odnose na očuvanje romskog jezika”, kazao je romski novinar Misini.

Uprkos brojnim pohvalama Kancelariji poverenika i drugim institucijama na Kosovu, učesnici ove debate preporučili su da bi romski jezik trebalo da se uvede u formalno obrazovanje na Kosovu.

Dan romskog jezika obeležen je prvi put 5. novembra u Zagrebu 2008. godine. Naredne godine usvojena je deklaracija koju su podržali delegati iz celog sveta da se ovaj datum obeležava kao Svetski dan Roma.

 

 Ostale vesti

Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsan poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i druge njihove podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a da ih drugi mediji ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
  • 02.04.2020
Gračanica: Meštani se pridržavaju mera
Od kako je kosovska Vlada donela odluku o zabrani kretanja meštani opštine Gračanica se trude da je poštuju i ne izlaze za vreme policijskog časa. Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je za RTV Kim da je do sada zbog nepoštovanja ove odluke privedeno pet lica. U Gračanici nije bilo privođenja.
  • 02.04.2020