Vesti
Društvo

“Romi i dalje najmarginalizovaniji na Kosovu”

Aktivista za prava romske zajednice na Kosovu Gazmen Sailjević upozorio je danas da se ova zajednica i dalje suočava sa istim problemima kao i pre šesnaest godina. 
“Romi i dalje najmarginalizovaniji na Kosovu”
Sa prošlogodišnjeg Dana Roma (Foto Kim)

Salijević povodom Međunarodnog dana Roma koji se obeležava sutra ističe da se problemi njihove zajednice samo nagomilavaju, te da se negativno odražavaju na integraciju Roma u kosovsko društvo.

“Nijedna institucija, bilo politička, socijalna ili kulturna, nije se ozbiljno bavila prevazilaženjem ovih problema. Učinjeno je nekoliko pokušaja, ali bez krajnjih rezultata. Romi i dalje ostaju jedna od najmarginalizovanijih zajednica na Kosovu”, smatra Salijević.

On ističe da je zaposljavanje je jedan od osnovnih preduslova za dalji opstanak romske zajednice.

“Kada je reč o zapošljavanju Roma, naročito u ministarstvima i drugim institucijama na Kosovu gotovo da nas nema. Nas ima tamo gde je zagarnatovano mesto a to je parlament Kosova, nas nema u institucijama, a trebalo bi da budu Romi budu predstavljeni u svim institucijama Kosova”.

Salijević poručuje predstavnicima vlastti da se ozbiljno pozabave položajem Roma na Kosovu i da se njihovim problemima bave i ostalim danima u godini a ne samo 8. Aprila.Ostale vesti

Protest zbog nepoštovanja Zakona o dvojezičnosti od strane Ministarstva spoljnih poslova Kosova

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog izbacivanja srpskog jezika sa zvaničnog sajta Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore i traži od Vlade Кosova da sve institucije poštuju zakon o ravnopravnoj upotrebi jezika.

  • 07.10.2022
Policija u Gračanici: Bezbednosna situacija stabilna

Uprskos nedavnom pokušaju ubistva Srbina ispred diskoteke u Gračanici, iz lokalne Policijske stanice tvrde da je bezbednosna situacija u opštini Gračanica stabilna. Na sednici Odbora za zajednice u SO Gračanica je rečeno da je u prethodnom mesecu zabeležen povećan broj slučajeva nasilja u porodici.

  • 07.10.2022
Povodom dečije nedelje u Goraždevcu organizovan maskenbal
U dvorištu OŠ „Janko Jovićević“ u  Goraždevcu održan je maskenbal u sklopu dečje nedelje. Razni dezeni, boje i detalji krasili su maštovite kostime učesnika maskenbala koji nisu krili svoje zadovoljstvo što su deo ove manifestacije.
  • 07.10.2022
Prvi samit o inovacijama u pravosuđu: Građanin u centru

Prvi samit o inovacijama u pravosuđu na Kosovu održan je danas u organizaciji USAID-ovog Pravosudnog projekta. Značaj uvođenja inovativnih rešenja u pravosudni sistem i važnost postavljanja građana u središte ovih rešenja cilj je ovog samita.

  • 06.10.2022
PU “Danica Jaramaz”: Sva lepota jeseni na dečjim kišobranima
U sklopu obeležavanja Dečje nedelje danas je u Predškolskoj ustanovi “Danica Jazamaz” u Nemanjinoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, održana revija “Veseli kišobrani” u kojoj su učestvovali polaznici ove ustanove.
  • 06.10.2022
Rašić: Ako odluka o razmeni zemlje ne bude poništena, podnosim zahtev za razmenu puta
Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić ukoliko odluka SO o razemni opštinskog zemljišta sa biznismenom Redžom Šošijem ne bude ukinuta, da je spreman da opštini ustupi svoj put od 20 ari, za koji tvrdi da je od strateškog značaja “za neki hektar zemlje u Gračanici, makar to bio i kamenjar”.
  • 06.10.2022