Vesti
Društvo

Romi, Aškalije i Egipćani traže posao

Nekoliko desetina Roma, Aškalija i Egipćana protestovalo je danas ispred zgrade Vlade Kosova tražeći zapošljavanje.
Romi, Aškalije i Egipćani traže posao
Sa današnjeg protesta u Prištini (Foto Kim)

Protest u organizaciji „Glasa Roma, Aškalija i Egipćana“ obezbeđivalo je tek nekoliko policajaca Kosova.

Tokom iskazivanja nezadovljstva, pripadnici ovih zajednica zatražili su od kosovskih institucija da više povedu računa o zapošljavanju i integraciji Roma, Aškalija i Egipćana u društvo.

„Imamo veliki problem sa inkluzijom ovih zajednica jer one i dalje žive na marginama društva, a jedan od ključnih razloga zašto je to tako jeste velika nezaposlenost među ovim zajednicama. Iako sada zakon o radu garantuje integrisanost i ovih zajednica u institucijama Kosova ta kvota se ne poštuje“, kaže predsednik „Glasa Roma, Aškalija i Egipćana“ Isak Skenderi.

Prvi potest koji pripadnici ovih zajednica organizuju za cilj ima i da natera ljude da se aktivnije uključe u borbu za svoja prava, jer od institucija ne očekuju previše.

„Znajući kako i koliko sporo rade institucije ne očekujem nešto mnogo ali ono što je važno jeste da po prvi put možemo videti da se ljudi iz ovih zajednica organizuju, izlaze i traže svoja prava. To je ključni cilj, da mi pokušamo da aktiviramo ljude, da krenu, da traže da se poštuju njihova prava i da se stvore uslovi za jedan normalan život“, dodaje Skenderi.

Ukoliko pričamo o procentima, Romi Aškalije i Egipćani su jedna od marginalizovanijih grupa kada je u pitanju zapošljavanje, kaže zamenik gradonačelnika Gračanice Sebastijan Šerifović dodajući da je situacija u ovoj opštini ipak nešto drugačija.

„Ako pravimo paralelu sa drugim opštinama, u Gračanici je situacija sasvim drugačija ali ne mogu da kažem da je med i mleko. I dalje imamo dosta problema, ljude koji nisu zaposleni i kojima u sledeće dve godine treba da nađemo posao“, kaže Šerifović.

Pripadnici Roma, Aškalija i Egipćana koji su se danas okupili u Prištini nakon završenog protesta svoje poruke ostavili su na ogradi oko zgrade Vlade Kosova.Ostale vesti

Koliko je vredan srpski pasoš?
Srpski pasoš je 38. najvredniji na svetu, pa je od država iz regiona na trećem mestu, iza slovenačkog (11. na svetu) i hrvatskog (16).
  • 19.04.2021
Ugostiteljima omogućeno da rade do 22 sata, zabrana kretanja od 22:30 do 5 časova ujutru
Predstavnici kosovske Vlade odlučuli su večeras da se ugostiteljima na Kosovu od sutra omogući da rade do 22 sata uveče, a kada je u pitanju dostava hrane, oni koji budu imali posebne dozvole moći će to da rade i nakon 22.30 časova, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 18.04.2021
GR:
Ispred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudiš", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprosti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglavi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak neslaganja, jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021
Očišćena divlja deponija na Padalištu
Odeljenje javnih službi Opštine Gračanica uklonilo je divlju deponiju u naselju Padalište, a ceo prostor je uređen, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Takođe je upućen apel meštanima da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.
  • 16.04.2021
Komandir Policije: Slučaj Dimitrijevića procesuiran po zakonu
Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković poručuje da svako ko je nezadovoljan istragom u slučaju prebijanja Luke Dimitrijevića može da se obrati Inspektoratu policije u Prištini i to prijavi. On tvrdi da je istraga sprovedena po zakonu.
  • 16.04.2021
Auto protest zbog prebijanja Luke Dimitrijevića
Treći dan zaredom u Gračanici se odvijaju protesti zbog prebijanja Luke Dimitrijevića od strane trojice radnika obezbeđenje preduzeća za proizvodnju i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Danas je, za razliku od prethodna dva dana, umesto okupljanja bila organizovana vožnja automobilima.
  • 16.04.2021