Vesti
Društvo

Rođendan Radio Kosovske Mitrovice: 39 godina - doba pune zrelosti

Radio Kosovska Mitrovica danas puni 39 godina. Kao najstariji u regionu, za godinu dana, obeležiće veliki jubilej - 40 godina postojanja i uspešnog rada.
 • 23.11.2021
 • 09:33 h
 • Društvo
 • Radio Kontakt Plus i Radio Mitrovica sever
 • komentara:
 • pregleda: 140
Rođendan Radio Kosovske Mitrovice: 39 godina - doba pune zrelosti
Tonska režija Radija Kosovska Mitrovica (Foto Radio Kontakt Plus i Radio Mitrovica sever)

Rakočević: 39 godina doba pune zrelosti

Kroz Radio Kosovsku Mitrovicu je prošlo mnogo toga - u političkom, kulturnom, ekonomskom i u svakom drugom smislu. Sve se to vidi u tih 39 godina, a što je doba pune zrelosti, kaže predsednik Udruženja novinara Srbije, Živojin Rakočević.

Međutim, dodaje Rakočević, ono po čemu kao profesionalac pamti i oseća ovaj radio, jesu čudesni glasovi koji su se javljali u različitim periodima.

„Ne mogu a da se ne setim Časlava Milisavljevića, Milana Mihajlovića (...), ali pamtim te glasove kao praznik jezika, dobrog čitanja, dikcije, kao praznik nečega što je školovano.“

Prema njegovim rečima, ništa drugačije nije ni danas.

„Mogu sa ponosom da kažem da na Radio Beogradu slušam Aleksandru Milošević, da slušam Ivanu Vanovac, da slušam te praznične, divne, odškolovane, čudesne glasove i da kažem: ’Da, to je Radio Kosovska Mitrovica’“, podvlači Rakočević.

Dunđerin: Zahvaljujući Radio Kosovskoj Mitrovici ovaj grad je dobio lepšu i smisleniju percepciju

Književnik i književni kritičar, Aleksandar Dunđerin, kaže da ga raduje to što jedan radio toliko dugo postoji.

„Bez obzira na sve uslove, teškoće i probleme na koje nailaze, novinari Radija Kosovske Mitrovice su uvek na licu mesta i pokazuju spremnost da pravovremeno i profesionalno izveštavaju o gotovo svim relevantnim dešavanjima.“

Posebno ga raduje činjenica to što već sedam godina unazad, Privatni kulturni centar „Akvarijus“ i Radio Kosovska Mitrovica, ostvaruju uspešnu saradnju.

„Ono što treba priznati, jeste da je Radio Kosovska Mitrovica jedan od retkih medija na Kosovu i Metohiji, pa i u Srbiji, koji ima potrebu da široj javnosti predoči jedan kvalitetan i kulturno-umetnički program, kako na talasima radija, tako i na portalu.“

Upravo je, smatra Dunđerin, zahvaljujući Radiju Kosovska Mitrovica, ovaj grad dobio jednu lepšu i smisleniju percepciju.

„Kao grad kulture, kao grad dijaloga i zato ne čudi što Radio Kosovska Mitrovica i danas ima podršku gotovo svih relevantnih i kulturnih i novinarskih institucija na KiM.“

Fićović: Odgovorno novinarsto 39 godina imperativ

Novinarka i koordinatorka Radija Kosovska Mitrovica, Maja Fićović, ističe da je odgovorno novinarstvo za njih, već 39 godina imperativ.

„Naša dužnost je da slušaoci radija, koji nam veruju svih ovih godina, budu brzo i objektivno informisani.“

Podseća da uloga radija nije samo da informiše, već da obrazuje i zabavi. Ipak, dodaje, akcenat jeste na plasiranim sadržajima.

„Svesni smo da radio, uprkos svim izazovima ekspanzije Interneta, opstaje i dopire do najširih slojeva društva, te tako i oblikuje odnos javnosti prema aktuelnim pojavama u društvu.“

Ukazuje da je novinarski posao stresan, te da zahteva maksimalnu koncentraciju i pažnju.

„Ali u borbi za istinu, koja je važan doprinos jačanju demokratskog društva i odgovornog građanskog novinarstva, ovakav pristup izveštavanju novinara Radija Kosovska Mitrovica zaista nema alternativu, jer mediji su stub razvoja demokratije i vladavine prava i mi smo ozbiljno shvatili svoju ulogu. Nikada nismo koketirali sa poverenjem auditorijuma i to je tajna uspeha opstanka svih ovih godina“, zaključuje Fićović.

Radio Kosovska Mitrovica počeo je sa radom 23. novembra, 1982. godine. Na početku kao regionalni radio, koji je poslovao u okviru lokalne samouprave, potom je postao poslovna jedinica Prvog programa Radio Beograda u sistemu RTS- a, a trenutno je u mreži poslovnih jedinica ”Mreže-Most”.Ostale vesti

KP: Korišćenje pirotehnike dozvoljeno od 26. decembra do 2. januara
Bliže se božićni i novogodišnji praznici, a sa njima i upotreba pirotehničkih sredstava. Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu oprezni. „Slavi srcem a ne oružjem“, poručili su, te upozorili na to da je korišćenje pirotehničkih sredstava dozvoljeno tek od 26. decembra.
 • 08.12.2021
Napadi i pritisci na medije
Stanje slobode medija u čitavom regionu je loše, a najveći problemi su verbalni i fizički napadi na novinare, autocenzura, ekonomski i politički pritisci i neregulisano medijsko tržište, ocenili su danas učesnici konferencije koju je organizovalo Udruženja novinara Srbije (UNS), u okviru projekta "Pod pritiskom".
 • 08.12.2021
Građani Severne Mitrovice o novim merama: Samo otežavaju ljudima
Vlada Kosova usvojila je 30. novembra nove opšte i posebne mere za kontrolu, sprečavanje i borbu protiv pandemije kovida-19 .
 • 08.12.2021
“Čitanje je ključ dobrog pisanja”

Dom kulture „Gračanica“ organizovao je treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“. ”Iako je Gračanica malo mesto, mališani koji pohađaju radionicu su vanserijski talentovani”, istakla je književnica i predavač Milica Matijević.

 • 08.12.2021
Sevce: Oštećena javna rasveta
U selu Sevce, u Gornjoj Mahali, došlo je do fizičkog oštećenja na trafou javne rasvete gde je iščupana fotoćelija koja reguliše rasvetu, usled čega su žitelji ovog mesta sinoć ostali bez osvetljenja. 
 • 08.12.2021
Misija OEBS-a na Kosovu osudila rušenje spomen ploče otetim novinarima
"Misija OEBS-a na Kosovu osuđuje ponovljeni vandalizam na spomen-ploči kraj Velike Hoče posvećenoj dvojici novinara kosovskih Srba koji su nestali u tom području 21. avgusta 1998. godine", navodi se u poruci na zvaničnoj Fejsbuk stranici ove misije.
 • 07.12.2021