Vesti
Društvo

Rođendan Radio Kosovske Mitrovice: 39 godina - doba pune zrelosti

Radio Kosovska Mitrovica danas puni 39 godina. Kao najstariji u regionu, za godinu dana, obeležiće veliki jubilej - 40 godina postojanja i uspešnog rada.
 • 23.11.2021
 • 09:33 h
 • Društvo
 • izvor: Radio Kontakt Plus i Radio Mitrovica sever
 • komentara:
 • pregleda: 371
Rođendan Radio Kosovske Mitrovice: 39 godina - doba pune zrelosti
Tonska režija Radija Kosovska Mitrovica (Foto Radio Kontakt Plus i Radio Mitrovica sever)

Rakočević: 39 godina doba pune zrelosti

Kroz Radio Kosovsku Mitrovicu je prošlo mnogo toga - u političkom, kulturnom, ekonomskom i u svakom drugom smislu. Sve se to vidi u tih 39 godina, a što je doba pune zrelosti, kaže predsednik Udruženja novinara Srbije, Živojin Rakočević.

Međutim, dodaje Rakočević, ono po čemu kao profesionalac pamti i oseća ovaj radio, jesu čudesni glasovi koji su se javljali u različitim periodima.

„Ne mogu a da se ne setim Časlava Milisavljevića, Milana Mihajlovića (...), ali pamtim te glasove kao praznik jezika, dobrog čitanja, dikcije, kao praznik nečega što je školovano.“

Prema njegovim rečima, ništa drugačije nije ni danas.

„Mogu sa ponosom da kažem da na Radio Beogradu slušam Aleksandru Milošević, da slušam Ivanu Vanovac, da slušam te praznične, divne, odškolovane, čudesne glasove i da kažem: ’Da, to je Radio Kosovska Mitrovica’“, podvlači Rakočević.

Dunđerin: Zahvaljujući Radio Kosovskoj Mitrovici ovaj grad je dobio lepšu i smisleniju percepciju

Književnik i književni kritičar, Aleksandar Dunđerin, kaže da ga raduje to što jedan radio toliko dugo postoji.

„Bez obzira na sve uslove, teškoće i probleme na koje nailaze, novinari Radija Kosovske Mitrovice su uvek na licu mesta i pokazuju spremnost da pravovremeno i profesionalno izveštavaju o gotovo svim relevantnim dešavanjima.“

Posebno ga raduje činjenica to što već sedam godina unazad, Privatni kulturni centar „Akvarijus“ i Radio Kosovska Mitrovica, ostvaruju uspešnu saradnju.

„Ono što treba priznati, jeste da je Radio Kosovska Mitrovica jedan od retkih medija na Kosovu i Metohiji, pa i u Srbiji, koji ima potrebu da široj javnosti predoči jedan kvalitetan i kulturno-umetnički program, kako na talasima radija, tako i na portalu.“

Upravo je, smatra Dunđerin, zahvaljujući Radiju Kosovska Mitrovica, ovaj grad dobio jednu lepšu i smisleniju percepciju.

„Kao grad kulture, kao grad dijaloga i zato ne čudi što Radio Kosovska Mitrovica i danas ima podršku gotovo svih relevantnih i kulturnih i novinarskih institucija na KiM.“

Fićović: Odgovorno novinarsto 39 godina imperativ

Novinarka i koordinatorka Radija Kosovska Mitrovica, Maja Fićović, ističe da je odgovorno novinarstvo za njih, već 39 godina imperativ.

„Naša dužnost je da slušaoci radija, koji nam veruju svih ovih godina, budu brzo i objektivno informisani.“

Podseća da uloga radija nije samo da informiše, već da obrazuje i zabavi. Ipak, dodaje, akcenat jeste na plasiranim sadržajima.

„Svesni smo da radio, uprkos svim izazovima ekspanzije Interneta, opstaje i dopire do najširih slojeva društva, te tako i oblikuje odnos javnosti prema aktuelnim pojavama u društvu.“

Ukazuje da je novinarski posao stresan, te da zahteva maksimalnu koncentraciju i pažnju.

„Ali u borbi za istinu, koja je važan doprinos jačanju demokratskog društva i odgovornog građanskog novinarstva, ovakav pristup izveštavanju novinara Radija Kosovska Mitrovica zaista nema alternativu, jer mediji su stub razvoja demokratije i vladavine prava i mi smo ozbiljno shvatili svoju ulogu. Nikada nismo koketirali sa poverenjem auditorijuma i to je tajna uspeha opstanka svih ovih godina“, zaključuje Fićović.

Radio Kosovska Mitrovica počeo je sa radom 23. novembra, 1982. godine. Na početku kao regionalni radio, koji je poslovao u okviru lokalne samouprave, potom je postao poslovna jedinica Prvog programa Radio Beograda u sistemu RTS- a, a trenutno je u mreži poslovnih jedinica ”Mreže-Most”.Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

 • 14.08.2022
Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
 • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
 • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
 • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
 • 12.08.2022
Centar Zvečana bez struje do daljnjeg
Zbog požara koji je sinoć izbio na tzv “plavom” trafou u centru Zvečana, strogi centar ovog naselja još uvek je bez struje.
 • 12.08.2022