Vesti
Društvo

Roditelji obavešteni da se na severu Kosova prekida nastava za decu

Školske vlasti na severu donele su odluku da obustave nastavu u svim školskim ustanovama usled novonastale situacije, odnosno prisustva specijalnih jedinica Kosovske policije. Kao razlog naveli su zabrinutost roditelja i rizik po bezbednost dece. 
Roditelji obavešteni da se na severu Kosova prekida nastava za decu
Kosovska policija ispred škole u Zvečanu (Foto KoSSev)

Ovo je informacija koju su lokalnim medijima preneli roditelji koji su dobili poruke od učitelja i nastavnika, ali koja nije zvanično potvrđena.

Jedno od ključnih pitanja koje građani Severne Mitrovice od petka postavljaju jeste bezbednost dece i odlazak u školu u ponedeljak, kao i šta da čine službenici opštinskih privremenih organa, čije su zgrade zauzele jake snage specijalne kosovske policije, prenosi KosSev.

Lokalne vlasti se nisu još uvek javno obratile javnosti sa instrukcijama, i odlukama, ako se izuzme poziv Aleksandru Vučiću da hitno obustavi pregovore sa Prištinom.

Međutim, nakon pritiska roditelja i javnosti, školske ustanove su se preko učitelja i starešina, danas obratile roditeljima sa porukom sledeće sadržine:

„Poštovani roditelji,

Nakon mnogih poziva i pristiglih poruka direktorima škola i razrednim starešinama od strane roditelja, u kojima izražavaju svoju zabrinutost i strah za bezbednost svoje dece, u školama u čijoj se neposrednoj blizini, kao i na mestima gde učenici prolaze na putu do škole, nalaze policajci sa dugim cevima i pod punom ratnom opremom, kao i transporteri na samim ulazima u škole, na današnjem sastanku direktora škola sa severa Кosova i Metohije sa načelnikom Školske uprave, jednoglasno je doneta sledeća odluka: 1. U svim školama na severu Кosova i Metohije zbog prusustva tzv. kosovske policije pod punom ratnom opremom, nastavnici i učenici nisu u stanju da neometano i bezbedno izvode nastavu, pa se zbog navedenih razloga, a sve u interesu i bezbednosti učenika, nastava prekida sve dok postoje navedeni razlozi i policajci se ne povuku. 2. Roditelje će razredne starešine obavestiti kada će se učenici ponovo vratiti u školske klupe“.

Do objavljivanja ovog teksta KoSSev nije uspeo da dobije potvrdu od zvaničnika.Ostale vesti

Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023
Posle završenog kursa, ženama iz RAE zajednice dodeljene šivaće mašine
Nakon tri meseca obuke u šivenju i pletenju za pripadnice RAE zajednice završen je projekat „Impusl za novi početak“ koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Polaznicama kursa su dodeljene šivaće mašine kako bi, nakon radionice, samostalno radile i privređivale.
  • 20.09.2023
Održan prvi “Gračanički kros
Pod slogom “Nije frka, može trka” organizovan je prvi “Gračanički kros”. Oko 200 učesnika okupilo se najpre u dvorištu Doma kulture “Gračanica” odakle je startovala trka. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, takmičari do 14 godina i stariji.
  • 20.09.2023
Tri meseca bez srpske štampe
Tri meseca nakon odluke Vlade u Prištini da zabrani ulaz robe proizvedene u centralnoj Srbiji na Кosovo i Metohiju, do prodavnica i kioska ne stiže ni štampa na srpskom jeziku, čime se po ko zna koji put ugrožava pravo građana na informisanje na maternjem jeziku, podseća Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 20.09.2023
KUD ’’Slavuj’’ iz Novog Badovca slavi deceniju rada
KUD "Slavuj" iz Novog Badovca će u subotu 23. septembra obeležiti deset godina rada i postojanja.
  • 19.09.2023
Opština hoće da otkloni “špekulacije” o smeni Jelene Stojanović, ali nema vremena da se time bavi
Opština Gračanica već nekoliko dana odbija da otkrije razlog zašto, sada već bivša, direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović nije više na ovoj poziciji.
  • 19.09.2023