Vesti
Društvo

"Roditelji i deca da se opredele za metod nastave od septembra"

Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević, izjavio je da je pripremljeno nekoliko modela školovanja od septembra meseca.
Iz OŠ Kralj Milutin (Foto arhiva Kim)

Roditelji i deca moći će da se opredele za metod nastave, ali ukoliko časove slušaju onlajn, u školu će morati da idu da odgovaraju, rekao je ministar Šarčević za Blic, prenosi FoNet.

"Sugerišemo i profesorima i učiteljima da daju što više ocena, kako bi deca na svakom koraku mogla da se iskažu i kako bi bilo preglednije njihovo savladavanje gradiva", rekao je Šarčević.

Školama dajemo autonomiju, dodao je ministar, da se sa roditeljima dogovore, jer je u delu porodica strah.

U osnovnoj školi, naglasio je Šarčević, radiće se po smenama koje će biti drugačije i to prvi i drugi razred kreću ujutro, imaju četiri časa i u 11 sati idu kući ili imaju boravak.

Posle najmađih, dolaze treći i četvrti razred i ostaju na nastavi do 14 sati. Posle analize Ministarstva, oko 20 odsto roditelja nema gde da ostavi decu, rekao je Šarčević.

Prema planu, petaci i šestaci imaju nastavu od 14 do 17 sati, a sedmi i osmi razredi od 17 do 20 sati.

Svi će imati četiri časa po 35 minuta.

Škole koje su imale boravak, imaće ga i ubuduće u istom obimu, ne smanjujemo grupe, naveo je ministar.

Za sve škole, i osnovne i srednje, važe iste bezbezbednosne mere: za svakog đaka mora da bude obezbeđena površina od četiri kvadratna metra, u učionicama će moći da bude do 15 učenika, a srednjoškolci će kao i osnovci, nositi maske.

"Približno je oko 500 srednjih škola, a one sa manjim odeljenjima moći će da rade bez podela razreda. Tamo gde to nije moguće, poput pojedinih gimnazija, uglavnom će morati da se radi u dve smene", kaže ministar prosvete za Blic.Ostale vesti

Osojane: Život bez struje u ulici Tesle i Pupina
Povratnička porodica Slavoljuba Đurića iz Osojana kod Istoka već sedam dana je bez električne energije.
  • 09.08.2020
Obeležena godišnjica povratka Srba u Osojansku dolinu
Prazničnom Liturgijom u hramu Sabora Svetog arhangela Gavrila, pomenom stradalima, sečenjem slavskog kolača i izložbom slika „Vidovdan 2020“ obeležen je dan povratka u Osojansku dolinu. 
  • 09.08.2020
Heroji u doba koronavirusa: Solidarnost tokom pandemije
U trećoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Miroslav Stolić - vlasnik privatnog preduzeća "Škurt" i Aleksandar Blagić, jedan od osnivača  Inovacioniog centara Gračanica. Oni su kazali da je pandemija koronavirusa osim straha i panike, donela i posebnu vrstu solidarnosti među ljudima.
  • 08.08.2020
Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020