Vesti
Društvo

Roditelji i danas na protestu: Samo želimo nastavnike i učitelje u školama

Škole na severu su trenutno jedine srpske škole, ali i na teritoriji Kosova, u kojima se nastava ne odvija ni u jednoj preduniverzitetskoj, kao ni u predškolskim ustanovama, već đaci časove pohađaju na daljinu. Zbog toga što njihova deca skoro mesec dana fizički ne pohađaju nastavu, ali i zbog nedostatka, kako tvrde, jasnih odgovora kada je u pitanju obrazovanje njihove dece, danas je proteste nastavilo sedam roditelja.
Roditelji i danas na protestu: Samo želimo nastavnike i učitelje u školama
Roditelji učenika protestuju u Kosovskoj Mitrovici (Foto KoSSev)

I u srpskim i u kosovskim školama južno od Ibra danas je konačno počela nastava "uživo". Posle skoro mesec dana onlajn nastave, u srpskim školama južno od Ibra učionice su od danas otvorene. Škole pri kosovskom obrazovnom sistemu danas su takođe zvanično započele novu školsku godinu.

Nije tako severno od Ibra. Iako je Ministarstvo prosvete Srbije u petak predvidelo da se od ponedeljka sve škole u srpskim sredinama na KiM otvore, prosvetnim institucijama na Severu Kosova je istog dana u 12.35 dostavljeno još jedno obaveštenje putem mejla koji potpisuje Načelnik školske uprave za KiM, a u koje je KoSSev imao uvid.

U međuvremenu je usledio i drugi dokument u koji je KoSSev imao takođe uvid, a koji se prosleđivao roditeljima. U njemu je navedeno da je odluku o nastavku primene trećeg modela odnosno nastave na daljinu doneo Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera o radu škola, a na osnovu „dodatnih analiza indikatora za procenu epidemiološke situacije, a na zahtev Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici“, i koji su pokazali da je „evidentna transmisija virusa sa povećanjem broja obolelih od kovida-19, kao i da postoji ograničenje u primeni mera prevencije i suzbijanja infekcije u školama“.

Upravo zbog toga, roditelji su se danas uputili u Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, gde su od epidemiologa dr Aleksandra Antonijevića zatražili uvid u podatke o broju novoobolelih u srpskim sredinama na KiM.

U razgovoru sa ovom grupom roditelja, dr Antonijević ih je uputio na javno dostupne podatke Zavoda za javno zdravlje koje se ažurirano dostavljaju medijima preko Kriznog štaba opštine KM.

Jedna od majki ukazala je i na zvanične podatke o broju obolelih koji su objavljeni samo dan pre nego što je donešena odluka da đaci u školama na Severu nastavljaju časove na daljinu.

Ona tvrdi i da im je Antonijević kazao da prema podacima, situacija „nije alarmantna i da ide na bolje“.

Prema tim podacima, 23. septembra u srpskim sredinama na KiM zabeleženo je 8 novih slučajeva zaraze.

„To sve govori. Kafići su puni, velika je cirkulacija ljudi. Ne vidimo razloga da škole ne rade“, kažu roditelji.

I danas ponavljaju da je ovakvim „opasnim“ ponašanjem institucija, deci ugroženo psihofizičko zdravlje, da im se uskraćuje osnovno pravo, pravo na obrazovanje.

„Za koga rade ove institucije? Koliko znamo, one treba da budu samo u službi građana. Mislimo na škole i na sve javne institucije koje učestvuju u donošenju ovakvih odluka“, ističu.

Ponavljaju i da je jedini njihov cilj da im deca budu u školama, kao i da ne protestuju politički, već isključivo za dobrobit svoje, a i sve ostale dece.

Protest će nastaviti i sutra, odlaskom kod načelnika ŠU za Kosovo i Metohiju Ivana Zaporošca.Ostale vesti

Goraždevac: Održan sastanak sa predstavnicima Specijalizovanog veća Kosova
Specijalizovana veća Kosova i Evropski centar za pitanja manjina (ECMI) Kosovo su danas u Goraždevcu organizovali poludnevnu radionicu. Tokom radionice, predstavnici Specijalizovanih veća Kosova, pružili su građanima informacije o radu Suda kao i o određenim sudskim postupcima koji su u toku.
  • 27.10.2021
Zemljotres slabog intenziteta kod Gnjilana
Zemljotres magnitude 2,1 jedinice Rihterove skale, registrovan je u regionu Gnjilana, saopštio je Seizmološki zavod Srbije.
  • 27.10.2021
Pomeranje sata za vikend
Letnje računanje vremena u 2021. godini završava se u nedelju, 31. oktobra u tri časa ujutru.
  • 27.10.2021
Rekordne cene hrane na Kosovu: Poskupeo hleb, kafa, burek…
Cene raznih prehrambenih proizvoda na Kosovu nastavljaju da rastu, a i cene proizvoda u pekarama su uvećane, pa će građani morati da izdvoje u proseku od 10 do 20 centi više za određene proizvode.
  • 26.10.2021
Kosovska Mitrovica – grad ljubavi i mržnje prema psima lutalicama
Kosovska Mitrovica može da se pohvali ljudima koji će neretko pritrčati u pomoć povređenoj i napuštenoj životinji, negovati je i brinuti se o njoj, kao i ljudima koji svakodnevno, na putu do posla, sa sobom nose granule kojima hrane ljubimce Kosovske Mitrovice. Međutim, u ovom gradu ima i onih koji se, usled toga što još uvek nije rešen problem pasa lutalica, odlučuju da uzmu stvar u svoje ruke i reše ga bacanjem otrova.
  • 25.10.2021
Katarini Marinković i Radi Komazec nagrade INTERFER-a
Na 26. Internacionalnom festivalu reportaže i medija „Interfer Zlatna Nika“ novinarka produkcije New Press i Medija centra Katarina Marinković dobila je doplomu ovog festivala u kategoriji TV reportaže. Marinkovićeva je diplomu dobila za reportažu “Ljudi brojevi” koja govori o položaju, problemima i životu stanara stambenog naselja u Lapljem Selu.
  • 25.10.2021