Vesti
Društvo

Roditelji i dalje ne znaju zbog čega su škole na severu zatvorene

Održan je i sedmi dan protesta grupe roditelja nezadovoljnih odlukom zbog koje njihova deca ni ove nedelje nisu krenula u školu, već časove pohađaju onlajn. Kako su i najavili, uputili su se kod načelnika školske uprave za Kosovo i Metohiju, koji je ujedno i član Tima za praćenje epidemiološke situacije, kako bi dobili odgovor na osnovu čega je donešena odluka o produžetku nastave na daljinu u školama na severu Kosova. Međutim, načelnika ni danas nisu našli u kancelariji.
Roditelji i dalje ne znaju zbog čega su škole na severu zatvorene
OŠ Branko Radičević u Kosovskoj Mitrovici (Foto KoSSev)

Škole na severu su trenutno jedine srpske škole, ali i jedine na teritoriji Kosova, u kojima se nastava ne odvija ni u jednoj preduniverzitetskoj ustanovi, kao ni u predškolskim ustanovama, već đaci časove pohađaju na daljinu.

Iako je Ministarstvo prosvete Srbije u petak predvidelo da se od ponedeljka sve škole u srpskim sredinama na KiM otvore, prosvetnim institucijama na Severu Kosova je istog dana u 12:35 dostavljeno još jedno obaveštenje putem mejla koji potpisuje Načelnik školske uprave za KiM, a u koje je KoSSev imao uvid.

U međuvremenu je usledio i drugi dokument u koji je KoSSev takođe imao uvid, a koji je prosleđen roditeljima. U njemu je navedeno da je odluku o nastavku primene trećeg modela odnosno nastave na daljinu doneo Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera o radu škola, a na osnovu „dodatnih analiza indikatora za procenu epidemiološke situacije, a na zahtev Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici“, i koji su pokazali da je „evidentna transmisija virusa sa povećanjem broja obolelih od kovida-19, kao i da postoji ograničenje u primeni mera prevencije i suzbijanja infekcije u školama“.

Kako su roditelji u međuvremenu saznali da je upravo načelnik ŠU za Kosovo i Metohije ujedno i član ovog Tima, grupa roditelja pokucala je danas na njegova vrata sa namerom da dobiju odgovore na osnovu čega je doneta takva odluka.

Međutim, preko kurira im je poručeno da načelnik nije tu i da će biti odsutan ceo dan.

I danas tvrde da po brojkama zaraženih u srpskim sredinama na KiM, sever Kosova nije u rizičnoj zoni, niti je bio kada je odluka donešena, te da to ne vide kao validan razlog da njihova deca jedina nisu krenula u školu.

Stoga i dalje traže jasne odgovore kada je u pitanju obrazovanje, psihofizičko zdravlje i budućnost njihove dece.

Roditelji će protest nastaviti i sutra, uputiće se ponovo kod načelnika ŠU na sastanak koji će prethodno zakazati, kako im se ne bi ponovio isti scenario.

Ako ih sutra bude primio, nakon tog sastanka sa njim, najavili su da će proteste obustaviti, a javnosti će se obratiti saopštenjem koje će biti rekapitulacija prethodnih protesta.Ostale vesti

Goraždevac: Održan sastanak sa predstavnicima Specijalizovanog veća Kosova
Specijalizovana veća Kosova i Evropski centar za pitanja manjina (ECMI) Kosovo su danas u Goraždevcu organizovali poludnevnu radionicu. Tokom radionice, predstavnici Specijalizovanih veća Kosova, pružili su građanima informacije o radu Suda kao i o određenim sudskim postupcima koji su u toku.
  • 27.10.2021
Zemljotres slabog intenziteta kod Gnjilana
Zemljotres magnitude 2,1 jedinice Rihterove skale, registrovan je u regionu Gnjilana, saopštio je Seizmološki zavod Srbije.
  • 27.10.2021
Pomeranje sata za vikend
Letnje računanje vremena u 2021. godini završava se u nedelju, 31. oktobra u tri časa ujutru.
  • 27.10.2021
Rekordne cene hrane na Kosovu: Poskupeo hleb, kafa, burek…
Cene raznih prehrambenih proizvoda na Kosovu nastavljaju da rastu, a i cene proizvoda u pekarama su uvećane, pa će građani morati da izdvoje u proseku od 10 do 20 centi više za određene proizvode.
  • 26.10.2021
Kosovska Mitrovica – grad ljubavi i mržnje prema psima lutalicama
Kosovska Mitrovica može da se pohvali ljudima koji će neretko pritrčati u pomoć povređenoj i napuštenoj životinji, negovati je i brinuti se o njoj, kao i ljudima koji svakodnevno, na putu do posla, sa sobom nose granule kojima hrane ljubimce Kosovske Mitrovice. Međutim, u ovom gradu ima i onih koji se, usled toga što još uvek nije rešen problem pasa lutalica, odlučuju da uzmu stvar u svoje ruke i reše ga bacanjem otrova.
  • 25.10.2021
Katarini Marinković i Radi Komazec nagrade INTERFER-a
Na 26. Internacionalnom festivalu reportaže i medija „Interfer Zlatna Nika“ novinarka produkcije New Press i Medija centra Katarina Marinković dobila je doplomu ovog festivala u kategoriji TV reportaže. Marinkovićeva je diplomu dobila za reportažu “Ljudi brojevi” koja govori o položaju, problemima i životu stanara stambenog naselja u Lapljem Selu.
  • 25.10.2021