Vesti
Društvo

Roditelji i dalje ne znaju zbog čega su škole na severu zatvorene

Održan je i sedmi dan protesta grupe roditelja nezadovoljnih odlukom zbog koje njihova deca ni ove nedelje nisu krenula u školu, već časove pohađaju onlajn. Kako su i najavili, uputili su se kod načelnika školske uprave za Kosovo i Metohiju, koji je ujedno i član Tima za praćenje epidemiološke situacije, kako bi dobili odgovor na osnovu čega je donešena odluka o produžetku nastave na daljinu u školama na severu Kosova. Međutim, načelnika ni danas nisu našli u kancelariji.
Roditelji i dalje ne znaju zbog čega su škole na severu zatvorene
OŠ Branko Radičević u Kosovskoj Mitrovici (Foto KoSSev)

Škole na severu su trenutno jedine srpske škole, ali i jedine na teritoriji Kosova, u kojima se nastava ne odvija ni u jednoj preduniverzitetskoj ustanovi, kao ni u predškolskim ustanovama, već đaci časove pohađaju na daljinu.

Iako je Ministarstvo prosvete Srbije u petak predvidelo da se od ponedeljka sve škole u srpskim sredinama na KiM otvore, prosvetnim institucijama na Severu Kosova je istog dana u 12:35 dostavljeno još jedno obaveštenje putem mejla koji potpisuje Načelnik školske uprave za KiM, a u koje je KoSSev imao uvid.

U međuvremenu je usledio i drugi dokument u koji je KoSSev takođe imao uvid, a koji je prosleđen roditeljima. U njemu je navedeno da je odluku o nastavku primene trećeg modela odnosno nastave na daljinu doneo Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera o radu škola, a na osnovu „dodatnih analiza indikatora za procenu epidemiološke situacije, a na zahtev Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici“, i koji su pokazali da je „evidentna transmisija virusa sa povećanjem broja obolelih od kovida-19, kao i da postoji ograničenje u primeni mera prevencije i suzbijanja infekcije u školama“.

Kako su roditelji u međuvremenu saznali da je upravo načelnik ŠU za Kosovo i Metohije ujedno i član ovog Tima, grupa roditelja pokucala je danas na njegova vrata sa namerom da dobiju odgovore na osnovu čega je doneta takva odluka.

Međutim, preko kurira im je poručeno da načelnik nije tu i da će biti odsutan ceo dan.

I danas tvrde da po brojkama zaraženih u srpskim sredinama na KiM, sever Kosova nije u rizičnoj zoni, niti je bio kada je odluka donešena, te da to ne vide kao validan razlog da njihova deca jedina nisu krenula u školu.

Stoga i dalje traže jasne odgovore kada je u pitanju obrazovanje, psihofizičko zdravlje i budućnost njihove dece.

Roditelji će protest nastaviti i sutra, uputiće se ponovo kod načelnika ŠU na sastanak koji će prethodno zakazati, kako im se ne bi ponovio isti scenario.

Ako ih sutra bude primio, nakon tog sastanka sa njim, najavili su da će proteste obustaviti, a javnosti će se obratiti saopštenjem koje će biti rekapitulacija prethodnih protesta.Ostale vesti

Zbog odrona stene kod Dudinog krša magistralni put zatvoren za saobraćaj
Na magistralnom putu Mitrovica – Zvečan, tačnije kod Dudinog krša, došlo je do odrona stene i put nije prohodan za saobraćaj od jutros.
  • 14.08.2022
Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022
Centar Zvečana bez struje do daljnjeg
Zbog požara koji je sinoć izbio na tzv “plavom” trafou u centru Zvečana, strogi centar ovog naselja još uvek je bez struje.
  • 12.08.2022