Vesti
Društvo

Rode došle u Gračanicu, sa njima stiglo i 76 beba

U porodilištu u Gračanici u poslednjih nekoliko dana rodilo se devet beba. To je dobra vest iz srpskih sredina na Кosovu gde se godišnji priraštaj stanovništva kreće između 800 i 1.000 novorođenih.

Rode došle u Gračanicu, sa njima stiglo i 76 beba
Ilustracija (iStock)

Postoje tri bolnice u srpskim sredinama sa porodilištima – u Pasjanu kod Gnjilana, u Gračanici kod Prištine i u Кosovskoj Mitrovici.

Bratislav Lazić, direktor bolnice u Gračanici, kaže za RTS da je od početka godine u toj bolnici rođeno 76 beba, 11 više nego u istom trenutku prošle godine.

A do sada je u aprilu, u kom rode tradicionalno dolaze u Gračanicu, rođeno 18 beba.

"To ima najviše veze sa određenom dozom sigurnosti našeg stanovništva, mlađi parovi se odlučuju za treće dete", rekao je Lazić.

Prema njegovim rečima, u bolnici ima dovoljno lekara i sestara, ali su prostorni kapaciteti manji nego što bi bilo idealno.

Uskoro se očekuje izgradnja dodatnih kapaciteta bolnice, naveo je Lazić.

Кada je reč o epidemiji koronavirusa, Lazić kaže da je u toku zatišje pa se obavlja i više hirurških intervencija.

Tokom prošle godine u bolnici u Mitrovici rođeno je 427, Pasjanu 163, a Gračanici 260 beba.Ostale vesti

KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022
Polaganje završnog ispita
Iz Vlade Srbije je saopšteno da su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za IT i eUpravu obavili sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji će se za osmake održati 27, 28. i 29. juna.
  • 23.06.2022
Tviter tesira beleške od 2.500 reči
Društvena mreža Tviter isprobava novu funkciju koja omogućava korisnicima blogovanje u dužem formatu do čak 2.500 reči, koja se zove Tviter beleške (Twitter notes), javlja Bi-Bi-Si (BBC).
  • 23.06.2022