Vesti
Društvo

RIK usvojila uputstvo za glasanje na Kosovu

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je sinoć većinom glasova uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima za poslanike Skupštine Srbije na teritoriji Kosova i Metohije u nedelju, 21. juna.
RIK usvojila uputstvo za glasanje na Kosovu
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević kazao je da je uputstvo sadržinski gotovo identično kao na izborima za predsednika Srbije 2017. godine.

Naveo je da je novina to što će prilikom utvrđivanja rezultata glasanja u Raškoj i Vranju biti prisutni i članovi radnog tela čije će članove predlagati svi podnosioci lista i koje bi vršilo kontrolu kao prošireni sastav biračkog odbora.

Članica RIK-a Željka Radeta ocenila je da su pojedine odredbe predloga uputstva protivustavne i protivzakonite i da je suština da se na Kosovu i Metohiji moraju sprovoditi izbori po zakonu kao i u ostatku Srbije.

Član Komisije Marko Pušica upitao je kada će RIK sprovoditi izbore na Kosovu i Metohiji a ne glasanje koje se, po njegovim rečima, sprovodi samo u inostranstvu.

“Svi koji budu glasali za ovaj akt treba dobro da razmisle u čemu učestvuju. Vratimo izbore na Kosovu i Metohiji u ustavne i zakonske okvire”, naveo je Pušica.

RIK je kao neblagovremene odbacio prigovore 103 birača na rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji u postupku izbora za poslanike.Ostale vesti

Beograd: Protesti ispred Skupštine, policija bacila suzavac
Nekoliko hiljada ljudi protestuje ispred Skupstine Srbije zbog najavljenih mera radi sprečavanja širenja korona virusa i trodnevnog policijskog časa i uzvikuju „lopovi“ i „izlazite napolje“.
  • 07.07.2020
Četiri opštine na severu Kosova od večeras u karantinu
Zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja slučajeva infekcije virusom korona, Krizni štabovi četiri opštine na severu Kosova doneli su odluku o zabrani kretanja i stavljanju u karantin ove opštine. Odluka stupa na snagu večeras.
  • 07.07.2020
Vučić: U Beogradu za vikend policijski čas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Srbiji, posebno u Beogradu kritična, a za vikend će ponovo biti uveden policijski čas.
  • 07.07.2020
Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu
Pandemija koronavirusa je i na Kosovu mnoge događaje, pa tako i venčanja, otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme. Matičari na centralnom Kosovu navode da je broj venčanih u periodu od marta do jula, u odnosu na isti period prošle godine, drastično opao.
  • 07.07.2020
Smenjen generalni direktor KBC Kosova
Upravni odbor Kliničko bolničkog centra Kosova (KBCK) u Prištini smenio je juče sa dužnosti generalnog direktor Basri Sejidua zbog, kako je saopšteno, nezadovoljavajućeg izvršavanja i neispunjavanja radnih obaveza.
  • 07.07.2020
Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020