Vesti
Društvo

RGZ spreman da garantuje budući upis u katastar

Republički geodetski zavod (RGZ) spreman je da daje zvanične garancije za budući upis nekretnine, što je zvanično predloženo Vladi Srbije, a ukoliko predlog bude prihvaćen, to bi značilo da upis po osnovu ugovora o kupoprodaji više ne bi bio stvar visoke verovatnoće, već apsolutne izvesnosti, saopšteno je iz RGZ.
RGZ spreman da garantuje budući upis u katastar
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Ukoliko ovaj predlog bude usvojen i sproveden u delo, provera mogućeg upisa prava i obima prava nad nepokretnostima dešavaće se pre overe kupoprodajnog ugovora, istakli su iz RGZ u saopštenju, navodeći i da već godinama ozbiljno rade na podizanju svesti javnosti o značaju podataka katastra.

Sprovođenje takvog plana, kako je naglašeno, podrazumeva drugačiju organizaciju i angažovanje većeg broja pravnika.

"Кupac ne bi mogao da bude sprečen da uloži sredstva u nepokretnost za koju katastar ne pruža garancije, ali bi tada bilo još jasnije da to čini isključivo na svoj rizik i bez garancija države", naveli su u saopštenju.

Prilikom svake kupovine nepokretnosti veoma je važno za sve kupce da razlikuju situacije u kojima je zabranjen promet nepokretnosti od situacija u kojima ne postoji ovakva vrsta zabrane, ali je kupoprodaja rizična.

"U najvećem broju slučajeva koji danas dospevaju u žižu javnosti, u kojima se stanari suočavaju sa imovinskim problemom sa nepokretnošću, koren tog problema je bio vidljiv u katastru u momentu kupovine", naglasili su iz RGZ.

"Veoma često, kada dođe do problema, imamo priliku da čujemo rečenicu ’da su svi tako kupovali’. Međutim, ova činjenica apsolutno nije dovoljna za potpunu sigurnost upisa, već je neophodno koristiti podatke katastra nepokretnosti koji su transparentni i dostupni građanima", savetovali su iz RGZ.

Naveli su i da se uloga javnih beležnika, u procesu kupoprodaje nepokretnosti, ogleda u proveri činjenice da li određena nepokretnost uopšte sme da se kupi.

"U slučaju stanara iz Mirijeva, koji je trenutno aktuelan u medijima, prvobitni kupci stanova, iz perioda od 2003. do 2010. godine, nisu imali ni taj nivo zaštitu jer su ugovori overavani pred sudom, koji je prema zakonu garantovao samo za identitet ugovarača... a takođe, zabeležba spora ne sprečava promet, ali kupac pristaje na rizik načina okončanja spora između drugih lica", naveli su iz RGZ kao primer.

Zato su naglasili da je "dodatni kvalitet" koji katastar pruža upravo vidljivost i uočavanje eventualnih nedostataka.

"Svako može proveriti da li je prodavac upisan sa pravom svojine na stanu i da li postoji neki teret na nepokretnosti", poručili su iz RGZ ističući da su spremni na davanje zvanične garancije za budući upis, kao što su zvanično predložili Vladi Srbije.Ostale vesti

Na Kosovu se nastavljaju restrikcije struje i pored tvrdnji zvaničnika da ih neće biti
Građani Kosova ponovo će se suočiti sa nedostatkom struje, uprkos izjavama vladinih zvaničnika da restrikcija neće biti.
  • 16.08.2022
Godišnjica napada na Klokot
Navršile su se 23 godine od minobacačkog napada na Klokot, u kome su živote izgubili Tihomir Radić i Silvana Spasić. Selo je granatirano 16. avgusta 1999. godine, oko 19.20 sati. Napad se desio nakon prestanka oružanih sukoba i dolaska međunarodnih misija.
  • 16.08.2022
Akcija Fondacije “Dajana Paunović”:  Letovanje za tri porodice
U organizaciji Fondacije „Dajana Paunović“ tri socijalno ugrožene porodce ove godine po prvi put će otići na letovanje, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 16.08.2022
Janjić: Nedovoljna efikasnost energetskog sektora na Kosovu
Glavni problem u snabdevanju strujom Kosova su u ovdašnjem energetskom sektoru i oslanjanju na ugalj, smatra Dušan Janjić iz Foruma za međuetničke odnose.
  • 15.08.2022
Završni ispit 17. 18. i 19. avgusta

Završni ispit u avgustovskom roku, u skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja za školsku 2021/2022. godinu, biće održan 17, 18. i 19. avgusta, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

 

  • 15.08.2022
Počele restrikcije struje
Od danas su počele da se primenjuju restrikcije struje na Kosovu. U Gračanici i Čaglavici u prepodnevnim satima je bilo isključenja.
  • 15.08.2022