Vesti
Društvo

"Rešite sudbine naših najmilijih"

Na današnjem skupu u Gračanici, porodice nestalih Srba sa Kosova zatražile su da se pronađu njihovi najmiliji. Skup je održan povodom Međunarodnog dana nestalih.

Sa današnjeg protesta (Foto Kim)

Članovi Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih su još jednom uputili apel nadležnim institucijama da razreše sudbinu nestalih i konačno obelodane istinu o njima. 

Milorad Trifunović, koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih izjavio je da su porodice nezadovoljne procesom rasvetljavanja sudbine nestalih.

“Na Kosovu i Metohiji se ne radi ništa na rasvetljavanju sudbine kidnapovaih i nestalih. Ne istražuje se nijedna lokacija, lokacija Žilivode je završena, iako mi smatramo da tu ima tela nestalih. Nema nikakvog pomaka, poslednjih godina nismo dobili ništa, nikakve informacije o našim najmilijima”, kazao je Trifunović.

Silvana Marinković kojoj je kidnapovan suprug, kazala je da članovi ovog Udruženja 15 godina čekaju pravdu.

“Nažalost i dalje obeležavamo ovaj dan. Ne postoji volja da se pomogne porodicama i da se rasvetli sudbina nestalih. Iako se za većinu slučajeva zna koje izvršio žločin niko ništa ne preduzima”, rekla je Marinković.

Okupljenima se obratio i potpredsednik Crvenog krsta Živojin Jokanović. On je rekao da za rešavanje sudbine nestalih ne postoji volja nadležnih institucija i međunarodne zajednice.

Na skupu koji je održan u centru Gračanice, prodice kidnapovanih i nestalih nosile su slike svojih bližnjih koje i dalje traže.

Protestnom skupu Gračanici danas nisu prisustvovali politički predstavnici sa centralnog Kosova.Ostale vesti

Ivana Vanovac nova predsednica ogranka UNS na Kosovu

Novinarka Radija Mitrovica sever Ivana Vanovac je na izbornoj skupštini održanoj u Gračanici izabrana za predsednicu ogranka Udruženja novinara Srbije (UNS) na Kosovu.

  • 10.06.2023
SANU: Akademik Krestić ne stoji iza non-pejpera o Kosovu
Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) odbacio je navode da akademik Vasilije Krestić stoji iza "non-pejpera" o Kosovu koji je objavio potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bisljimi.
  • 09.06.2023
Oko dve trećine ispitanika iz Severne Mitrovice smatra da je diskriminisano u poslednjih šest meseci
U poslednjih šest meseci 65 odsto ispitanika iz Severne Mitrovice smatra da im je bilo uskraćeno ili prekršeno neko pravo, a 44 odsto njih veruje da su diskriminisani na osnovu etničke pripadnosti, pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC). „Dijalog oči u oči između lokalnih Srba i Albanaca, što manje politike i rešavanje lokalnih problema su ključ“, smatra Dušan Radaković, izvršni direktor ove organizacije.
  • 08.06.2023
Goraždevac: Učenici se oprobali u kvizu znanja
U prostorijama osnovne škole „Janko Jovićević“ održan je „Školski kviz znanja“ na kome su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Goraždevca, Osojana, Banja, Crkoleza, Vidanja i Suvog Grla.
  • 07.06.2023
Srđan Sentić izabran za zamenika kosovskog Ombudsmana

Skupština Kosova je na sednici u sredu, tajnim glasanjem, izabrala ambasadora Srđana Sentića za novog zamenika Ombudsmana na Kosovu iz redova nevećinskih zajednica. Za Sentića je glasalo 53 od ukupno 73 prisutna narodna poslanika.

  • 07.06.2023
Patrijarh zabrinut što je veronauka degradirana u status programa
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije razgovarao je sa vršiocem dužnosti ministra prosvete Đorđem Milićevićem i izneo zabrinutost što je verska nastava iz statusa predmeta degradirana u status programa, kao i da posle više od dve decenije od vraćanja u prosvetni sistem još nije rešen radno-pravni status veroučitelja.
  • 07.06.2023