Vesti
Društvo

Renoviranje škola i nemarni roditelji

Obazovne ustanove na centralnom Kosovu se spremaju za novu školsku godinu, a renoviranje dve škole teško će biti završeno u roku, navodi savetnik u Ministrstvu prosvete Duško Maksimović. Problem sistemu predstavljaju i nesavesni roditelji đaka prvaka.
Renoviranje škola i nemarni roditelji
Duško Maksmović (Foto Kim)

„Jedini problem je mala nemarnost pojedinih roditelja koji svoju decu u prvi razred upisuju na samom početku školske godine, iako je rok istekao aprila meseca. Mi svakako očekujemo upis novih đaka.

Nemam tačan podatak koliko će učenika upisati prvi razred osnovne škole, ali za srednju je poznato da ćemo na centralnom Kosovu ove godine imati oko 400 novih đaka.

Kada je reč o učenicima čiji su roditelji u lošoj finansijskoj situaciji, njima ćemo obezbediti najosnovniji pribor za školu“, kaže samostalni savetnik u Ministarstvu prosvete Republike Srbije  Duško Maksimović.

Obrazovne ustanove na centralnom Kosovu se renoviraju, u pojedinim školama radovi se privode kraju. Maksimović kaže da je obišao škole i ocenio da u izvođenju radova u dve škole ima značajnih problema.

„Smatram da problem sa renoviranjem postoji u školi „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu. Tamo je ostalo još puno radova, ja nisam stručnjak u građevinskom poslu, ali sam zabrinut po pitanju završetka radova u predviđenom roku. Još veći problem postoji u osnovnoj školi „Knez Lazar“ u Donjoj Gušterici. Tamo sam tražio da izvođač radova poveća broj radnika, da bi školska godina počela na vreme“, zaključio je Duško Maksimović.Ostale vesti

Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023
Patrijarh Porfirije: Preko potreban mir svim ljudima na Kosovu
Patrijarh srpski Porfirije zamolio je  „sve one koji drže u svojim rukama ključeve mira“, da ih upotrebe i donesu preko potreban mir svim ljudima na Kosovu.
  • 02.10.2023
Specijalna jedinica kosovske policije povučena iz Banjske

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije povukli su se iz mesta Banjska u opštini Zvečan, potvrdio je za Kontakt Plus Radio vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

  • 02.10.2023
Nemačka ambasada: Sa kosovskim pasošem od 1. januara u EU, bez Španije
Nemačka ambasada u Prištini je saopštila da će nosioci kosovskih pasoša od 1. januara 2024. moći da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke. Međutim, bezvizni režim neće važiti i za Španiju jer ova zemlja ne priznaje kosovske pasoše.
  • 02.10.2023
Niža cena rominga između Zapadnog Balkana i EU
Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je da je zvanično stupilo na snagu smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.
  • 02.10.2023