Vesti
Društvo

Reka ponovo smrdi, a iz opštine nemaju vremena ili nisu nadležni

Neprijatan miris iz Gračanke ponovo ulazi u domove meštana Lapljeg Sela. Kako su krenuli topliji dani, tako se sve više oseća smrad iz ove reke. Nadležni iz Opštine Gračanica koji su tokom prošle godine obećavali da će stvari pokrenuti sa mrtve tačke, danas nisu želeli pred kamere.
Reka ponovo smrdi, a iz opštine nemaju vremena ili nisu nadležni
Reka Gračanka (Foto Kim)

Peticija predata opštini

Omladinski savet Gračanice (OSG) je u novembru organizovao prikupljanje potpisa građana za zaustavljanje zagađenja reke Gračanke. Tokom peticije je prikupljeno više od 2.000 potpisa.

“Mi smo tu peticiju predali lokalnim vlastima. Hteli smo da iskažemo negodovanje i da ukažemo koliki je problem zagaženost reke, pogotovo za meštane Lapljeg Sela. Kada smo predali peticiju imali smo nekoliko sastanaka, kako sa lokalnim vlastima, tako i sa nekim međunarodnim organizacijama kojima smo predstavili problem. Po mojim saznanjima, projekat koji je Opština predvidela je gotov, ali je zbog trenutne situacije oko virusa on na čekanju. Ostaje nam da vidimo, posle ove krizne situacije, kako će se stvari odvijati. Što se nas tiče, mi kad god imamo neki sastanak sa međunarodnim predstavnicima i donatorima, mi govorimo o ovom problemu”, rekao je predstavnik OSG-a Dušan Borisavljević.

On kaže da se peticijom problem Gračanke podigao na viši nivo, te da su se mnoge međunarodne organizacije upoznale sa njim i očekuje da će se uključiti međunarodne organizacije i Opština Priština.

“Ovo sa zagađenjem reke je globalni problem, koji utiče na hranu i vodu. Ne očekujem da će se on uskoro rešiti, ali se nadam da će se za godinu ili dve nešto pokrenuti”, rekao je Borisaljević.

 

Reka Gračanka koja protiče kroz Laplje Selo i Preoce danas ima neubičajenu boju, a smrad je već poznat, težak je i neprijatan. Iako ga udišu poslednjih pet godina, meštani ne žele da se naviknu na njega.

“Pet godina mi trpimo ekološki terorizam u ovom selu. Ovde ne mogu deca da izađu da se igraju od smrada. Drugo, ovde su razni otrovi koji izazivaju taj nesnosni smrad. Slali smo uzorke na ispitivanje, pronađeni su razni teški metali, od kojih i živa, koja je opasna i koja prodire i u bunare”, kaže za RTV Kim Zoran Trajković.

U samoj blizini reke radi pekara. Njen vlasnik Ismet Agušalji kaže da je smrad najizraženiji rano ujutru i uveče. “Smeta i nama i mušterijama, a sve se odražava i na posao. Mušterije znaju za ovaj problem i potenciraju to“.

Dragan Stević živi sa majkom koja je plućni bolesnik. Zbog njenog stanja, kaže, ne sme da otvori prozore i vrata, iako su provetravanje prostorija i čist vazduh nužni.

“Čim se otvore prozori i vrata, sav taj smrad koji potiče iz reke ulazi u kuću. Što je toplije vreme, to je situacija gora”.

Nije lakše ni zdravima, ističe za RTV Kim predstavnik sela Slaviša Todić.

“Osim što smo prinuđeni da nosimo maske zbog koronavirusa, maske ćemo morati da nosimo tokom čitavog leta. Nažalost, problem koji smo pokušali da rešimo protestima, raznim tribinama, sveo se na obećanja. Čak je na zadnjoj tribini gradonačlenik Prištine Špend Ahmeti dao čvrsta obećanja da će pokušati da uradi što više po tom pitanju, ali, kao što vidite, problemi su ostali isti”.

Meštani su očajni, kažu da ne znaju kojoj instituciji da se obarate, pošto “do sada nijedna nije uradila ništa kako bi ovaj problem bio rešen”. U tvrdnje nadležnih u Opštini Gračanica da ne mogu da utvrde ko ispušta otrovne materije u reku, žitelji Lapljeg Sela ne veruju.

“Nikako ne verujemo da ne mogu da nađu počinioca koji ispušta ove otrove u reku. Znamo da nam to dolazi iz Ajvalije, iz štamparije. Ne znam šta je po sredi, ali sa ovim moraju svi da se bore ako hoće da mi opstanemo ovde”, kaže Zoran Trajković.

“Ja mislim da se zna ko je zagađivač reke, tako da je sve stvar policije”, mišljenja je Dragan Stević.

“Rešenja ima sigurno. Ali, verovatno je u pitanju neki dil i to je nešto što je na većem nivou, na šta mi građani ne možemo da utičemo, osim da se ovako žalimo”, kaže pekar Agušalji.

Predstavnici Opštine Gračanica, koji su najavljivali da će njihovi inspektori danonoćno dežurati kako bi utvrdili ko je zagađivač, ali i da će za delimično rešavanje problema zagađenosti reke izdvojiti 100 hiljada evra, danas nisu bili raspoloženi da daju bilo kakav komentar za RTV Kim.

Zamenik predsednika Opštine Saša Danić nam je rekao da je zauzet oko aktivnosti Kriznog štaba, pa nas je uputio na direktore Odeljenja javnih službi Vladicu Trajkovića i Odeljenja za zaštitu životne sredine Mirjanu Stanojević. Trajković je kazao da ovaj problem nije u njegovoj, već u nadležnosti Stanojevićeve.

RTV Kim je stupio u kontakt i sa direktorkom za zaštitu životne sredine Mirjanom Stanojević koja nam je takođe rekla da nije nadležna za zagađenje reke, već da moramo da se obratimo direktoru Odeljenja inspekcije Milošu Aritonoviću. On, međtuim, nije odgovorio ni na jedan od nekoliko naših poziva do momenta objavljivanja ove vesti.

RTV Kim se obratila i opštinskom Odeljenju za informisanje. Službenik ovog odeljenja Nebojša Ćirković nam je kazao da će pokušati da nam zakaže izjavu predsednika opštine Srđana Popovića ili direktora Odeljenja inspekcije. Još uvek nema odogovora.

Da podsetimo, na sastanku predstavnika lokalnih samouprava Prštine i Gračanice, Ministarstva za zaštitu životne sredine i međunarodnih insitucija koji je održan u novembru na inicijativu Omladinskog saveta Gračanice, predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović je kazao da ukoliko ne bude rešenja problema zagađenosti reke, da će se preduzeti radikalnije mere.

Isto je meštanima predložio i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

”Nekad treba i neki protesti, da se blokiraju neki putevi, pa da ljudi razmišljaju više o tome”, kazao je Ahmeti sredinom novembra u Domu kulture u Lapljem Selu.

Predsednik seoskog odbora Slaviša Todić, međutim, nije za radikalnije mere jer veruje da one ne bi donele ništa dobro.

“Što se tiče radikalnijih mera, mi nismo u stanju da nešto tako organizujemo pošto ni politički trenutak nije podoban za tako nešto, a ni bezbednosni. Tako da radikalne mere mogu samo da nam škode, više nego što bi nam koristile”, uveren je Todić.

Postavlja se pitanje koji će trenutak biti podoban da meštani Lapljeg Sela i Preoca dobiju natrag čistu reku i svež vazduh, ali i kada će predstavnici Opštine Gračanica saznati u čijoj je nadležnosti ovaj problem.Ostale vesti

MTS d.o.o. i ARKEP demantovali navode da je porastao broj ilegalnih antena
MTS d.o.o. demantovao je danas navode prištinskih medija da je „porastao broj nelegalnih antena mobilne telefonije na severu i drugim delovima Kosova“, a o čemu je juče izvestila KosovaPress.
  • 06.12.2021
Gimnazijalci – tvorci “pametne” saksije: Čuvamo inovativni duh
U okviru projekta “Samozapošljavanje mladih i unapređenje njihovih preduzetničkih veština”, koji je NVO "Link" iz Kosovske Mitrovice sprovela u maju ove godine, ekipa “Smart Green” koju čine mitrovački gimnazijalci, izradila je prototip “pametne” saksije, koja je proglašena najboljim inovativnim radom u projektu.
  • 06.12.2021
Prava nestalih na Kosovu i njihovih porodica se krše već treću deceniju
Državne institucije u Beogradu i Prištini da prestanu da ignorišu probleme nestalih na Kosovu, jedna je od poruka konferencije Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, koja je održana danas u Medija centru u saradnji sa Resursnim centrom za nestala lica u Prištini.
  • 06.12.2021
Gradonačelnica Ljiljana Šubarić posetila Dom kulture u Gračanici
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić danas je u pratnji svojih saradnika posetila Dom kulture u Gračanici sa ciljem detaljnijeg upoznavanja sa radom i izazovima sa kojima se suočava ova ustanova kulture.
  • 06.12.2021
Trajković: Nema opasnosti od poplava
Usled obilnih kišnih padavina na teritoriji opštine Gračanica za sada nema opasnosti od poplava, kazao je za RTV Kim direktor Odeljenja javnih službi ove lokalne samouprave Vladica Trajković.
  • 06.12.2021
Sutra počinje isplata 20 evra novčane pomoći
Isplata novčane pomoći građanima u iznosu od 20 evra počinje sutra. Novac će najpre dobiti penzioneri. Ostali punoletni građani 8. i 9. decembra.
  • 06.12.2021