Vesti
Društvo

Redovne kontrole i pravilna higijena za lepši osmeh

Kako bi deci pružili što bolje uslove prilikom poseta stomatologu, a roditeljima savete o pravilnoj oralnoj higijeni kod dece, u Domu zdravlja u Gračanici otvorena je specijalizovana ordinacija za dečiju i preventivnu stomatologiju.
Redovne kontrole i pravilna higijena za lepši osmeh
Dečija stomatološka ordinacija (Foto Kim)

Pravilno pranje zuba i redovne kontore kod stomatologa su veoma važni za lep osmeh. Kako bi sprečili kvarenje zuba i pojavu karijesa, sa vođenjem oralne higijene treba početi u najranijem detinjstvu, odnosno nicanjem prvog zuba kod beba, objašnjava specijalista preventivne dečije stomatologije Milena Stavrić.

“Majka bi trebalo da nicanjem prvog zuba brine o oralnoj higijeni deteta ispiranjem ustiju i četkanjem prvih zubića. Nicanjem svih mlečnih zuba, ako ima potrebe onda i ranije, treba početi sa posetama stomatologu radi saveta, sprečavanja pojave karijesa kako bi i roditelji na vreme bili upućeni i kako bi deca od ranog detinjstva stekla navike”, kaže doktorka Stavrić.

Zbog prekomernog komzumiranja gaziranih sokova, slatkiša, nepravilne oralne higijene i korišćenja cucle sve je više dece koja imaju kvarne mlečne zube, odnosno takozvani cirkularni karijes. Kako bi se sprečilo ovakvo oboljenje zuba kod dece, doktorka Stavrić savetuje sledeće:

“Potrebna je preventivna poseta stomatologu kako bi se roditelji na vreme informisali o održavanju oralne higijene, o pavilnoj ishrani. Kasnije imamo i sistematske preglede, obavezne kontrole na šest meseci, obuka dece o pravilom vođenju oralne higijene”, ističe Stavrićeva.

Osim specijaliste preventivne dečije stomatologije u ordinaciji namenjenoj najmlađima radiće i doktorka Nataša Jašović koja je specijalista ortopedije vilica.

Dom zdravlja Gračanica omogućio je, osim ordinacije i posebnu čekaonicu namenjenu samo deci.

“Bitno je da deca imaju svoje odeljenje jer su prvenstveno u čekaonici samo oni, ne čekaju sa odraslim pacijentima. Kad već imamo našeg specijalistu dečije stomatlogije bitno je da se deca obraćaju isključivo stomatologu koji je namenjen njima jer se u toj ordinaciji pružaju i usluge koje nisu potrebne odraslima. Radi se prevencija, fluorizacija zuba, popravke, zalivanja, odnosno sve usluge koje su predviđene za dečiju stomatologiju”, kaze direktorka Doma zdravlja u Gračanici Mira Dimitrijević.

Opremanje dečije stomatološke ordinacije pomoglo je Odeljenje za zdravstvo Opštine Gračanica.

Dom zdravlja u Gračanici pruža usluge za oko 30 hiljada građana na centralnom Kosovu.Ostale vesti

Fondacija Puls poklonila električni skuter Mihajlu iz Pasjana
Fondacija Puls poklonila je električni skuter šesnaestogodišnjem Mihajlu Cvetkoviću iz Pasjana koji je oboleo od Dišenove mišićne distrofije, poremećaja uzrokovanog mutacijom gena, koji, uglavnom kod dečaka izaziva ubrzano propadanje mišića. 
  • 10.05.2021
Mali: Od srede isplata 30 evra prijavljenim punoletnim građanima

„Za dva dana krenućemo sa isplatom prvih 30 evra za sve punoletne građane koji su se već prijavili. Već u sredu očekujem da ćemo isplatiti najmanje 630.000 građana Srbije. Potom ćemo, u narednih nekoliko dana, isplatiti sve one koji se budu prijavili“, najavio je ministar finansija Srbije, Siniša Mali, dodajući da prijava građana za 30+30 evra pomoći traje do 15. maja.

  • 10.05.2021
“Heroji u doba koronavirusa”: Zajednički rad svih zajednica za bolju budućnost
Aktivnosti mladih iz različitih etničkih zajednica koje podstiču zajedničko kreiranje i stvaranje u velikoj meri doprinose zajedničkom radu za bolju budućnost svih zajednica na Kosovu, rekli su u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“ Fiona Šehu iz „jCoders“ akademije i Aljbinot Saljihu iz Alpinističkog kluba Priština. Ove dve organizacije već nekoliko godina okupljaju mlade ljude  iz svih zajednica na Kosovu koji se kroz tehnologiju i sport upoznaju i zbližavaju.
  • 10.05.2021
Odgovor generalnog sekretara UNS-a: Pravda za Živojina
Slažem se sa Ljiljanom Smajlović koja u nepotpisanom tekstu pod naslovom „Kad potpredsednik i generalni sekretar UNS-a optužuju predsednika UNS-a da im ugrožava bezbednost“, kaže da je "dobro što u UNS-u postoje različita mišljenja i što se za rukovodeća mesta kandidovalo dvostruko više kandidata nego što se bira na izbornoj skupštini 29. maja“. Verujem da sam negovanju kulture dijaloga i brojnosti članstva najveće novinarske organizacije na Balkanu i sam doprineo.
  • 09.05.2021
Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope
Devetog maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Deveti maj se slavi i kao Dan Evrope. 
  • 09.05.2021
Patrijarh Porfirije: Kosovski zavet izraz je vernosti srpskog naroda Hristu
Patrijarh srpski Porfirije je u intervjuu za Večernji list rekao da bilo čije slobodno, bez prisile izjašnjavanje o bilo čemu, bilo kojoj socijalnoj karakteristici, uključujući i nacionalnu pripadnost, ne može biti upitno ni za koga, prenosi Tanjug.
  • 09.05.2021