Vesti
Društvo

Recitacijom protiv nasilja nad Lukom

U Gračanici je i danas održan još jedan vid protesta zbog napada na devetnaestogodišenjeg Luku Dimitrijevića. Naime, gimnazijalke Anđela i Mila su recitovanjem pesama pružile podršku pretučenom mladiću.  Istovremeno, predstavnici civilnog društva su ponovo zatražili veću bezbednost za stanovništvo.
Recitacijom protiv nasilja nad Lukom
Mila i Anđela (Foto Kim)

Predstavnici civilnog društva nastavljaju da ukazuju na nasilje koje se prošle nedelje dogodilo nad Lukom Dimitrijevićem. Poštujući mere o nedozvoljenom okupljanju, oni su danas organizovali kratku recitaciju ispred Omladinskog centra u Gračanici.

„Ovi performansi, kao što je bio juče, kao što je danas, kao što će biti u narednim danima, su da prosto održimo pažnju javnosti na ovaj slučaj, da ne bude zaboravljen dok se mi borimo da institucije rade po zakonu i pravu“, kazala je predstavnica civilnog društva u Gračanici Sandra Đokić.

Učenica prvog razreda Gimnazije u Lapljem Selu Anđela Dimitrijević kaže da se nada da posle Luke više niko neće biti žrtva nasilja.

„Mislim da niko ne bi voleo da se nađe u ovakvoj situaciji i mislim da smo ovime nekako probudili svest kod naroda. Moramo da se potrudimo da se ovo više ne ponovi i da više nijedno dete ne nastrada kao Luka“, kaže Anđela.

Njena drugarica Mila Mihajlović je takođe pružila podršku Luki Dimitrijeviću.

„Samim stihovima koje smo ovde recitovale i ovim performansom smo želele mu ukažemo na to da i dalje ima ljudi koji se bave pitanjem ovog slučaja i koji žele i koji se nadaju da se ovo više zaista neće ponoviti“, rekla je Mila Mihajlović.

Sandra Đokić je najavila da će različitih vidova protesta biti i narednih dana, ali u skladu sa antikovid merama. Komentarišući kažnjavanje oca napadnutog mladića zbog navodnog organizovanja okupljanja na kojem je bilo više stotina ljudi, Sandra kaže da je to pogrešno.

„Ništa nije bilo organizovano, niko nije bio organizator... na kraju krajeva svi smo mi bili organizatori koji smo se u tom trenutku našli tu. Sve je bilo spontano i smatramo da svi snosimo podjednaku odgovornost kao i Dejan“, rekla je Đokićeva.

Podsetimo, Luku Dimitrijevića su pre devet dana na putu do kuće napala trojica Albanaca, radnika obezbeđenja u pogonu za preradu pečuraka u Gračanici, pošto je prethodno bio na njihovom posedu. Predstavnici policije i tužilac su ovaj slučaj okarakterisali kao tuču a Lukine napadače pustili odmah po uzimanju izjava. Mladi Dimitrijević je u napadu zadobio lakše povrede, potvrdili su tada lekari.Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021