Vesti
Društvo

Reciklažni centar se iz Lapljeg Sela seli u Batuse, ali tek za šest meseci

Skupština Opštine Gračanica raspravljala je na četvrtoj redovnoj sednici o peticiji meštana Lapljeg Sela za izmeštanje Reciklažnog centra iz ovog mesta. Predsedavajući SO Milan Dimitrijević je odbornicima saopštio da je doneta odluka da isti izmesti, ali tek za šest meseci i to u obližnje selo Batuse. 
Reciklažni centar se iz Lapljeg Sela seli u Batuse, ali tek za šest meseci
Reciklažni centar u Lapljem Selu (Foto arhiva Kim)

Međutim, još uvek nije poznata njegova tačna lokacija, a ostaje nepoznato i šta će preduzeti meštani Lapljeg Sela koji su još prošlog meseca Opštini Gračanica dali rok od 15 dana da ovaj centar izmesti.

Peticiju za izmeštanje Reciklažnog centra potpisalo je 660 meštana Lapljeg Sela. Milan Dimitrijević je podsetio da se o ovom problemu već vodila polemika sa meštanima Lapljeg Sela i predstavnika Opštine.

„Na obostrano zadovoljstvo je postignut dogovor da će se taj centar izmestiti sa područja Lapljeg Sela za nekih šest meseci, kada se omoguće tehnički uslovi na drugoj lokaciji. Lokacija je u samom Batusu“, rekao je Dimitrijević.

U Batusu ili van njega?

Na pitanje odbornika Dejana Jevtića da li će se Reciklažni centar nalaziti u samom selu ili van njega, predsedavajući je odgovorio:

„Ne znam, drugi će dati odgovor“, kazao je on i dodao da je dogovor postignut.

Nebojša Marković, odbornik iz Čaglavnice je zatim upitao da li je neko razgovarao sa meštanima Batusa o tome, Dimitrijević je odgovorio da „verovatno jeste“.

„Verovatno će da bude izdvojen u nekom objektu sa strane, to je na samoj Opštini i ekipi koja to radi, da vide gde je njima najpogodnije“, rekao je on.

Odbornik Ljubiša Karadžić, i sam potpisnik peticije meštana Lapljeg Sela, rekao je da nije bio upoznat sa planom Opštine da se u Lapljem Selu izgradi Reciklažni centar.

„Na zadovoljstvo meštana, prestali su sa delatnostima oko tog centra u Lapljem Selu. Velika većina meštana je potpisnik ove peticije. Oni su protiv toga i ja se nadam da će, kao i na sastancima koji su bili održani sa predstavnicima ulice i svih meštana Lapljeg Sela, da se Opština Gračanica drži dogovora koji su postignuti“, naveo je on.

Na sastanku meštana Lapljeg Sela i predstavnika Opštine Gračanica koji je održan 14. aprila ove godine, ovoj loklanoj samoupravi je dat rok od 15 dana da izmesti Reciklažni centar iz ovog mesta. Međutim, iako je prošlo više od mesec dana, centar je i dalje na istom mestu, a najavljeni radikalizovani protesti nisu realizovani.

Meštani Lapljeg Sela u narednim danima o daljim koracima

Vladimir Petković iz Lapljeg Sela čija se kuća nalazi preko puta Reciklažnog centra i koji je bio jedan od inicijatora peticije rekao je za Radio Kim da o odluci SO Gračanica da je izmeštanje ovog centra planirano tek za šest meseci nije obavešten, te da će u naredim danima nakon razgovora sa meštanima Metohijske ulice doneti odluku o daljim koracima.

Podsetimo, Reciklažni centar koji se nalazi u Lapljem Selu u vlasništvu je kompanije "Balkan Recycling & Energy L.L.C." koja je registrovana 29.12.2022. godine, a kao ovlašćena lica navode se Jon Savrća i Ana Ristović. Kompanija je osnovana sa kapitalom od 1.000 evra od kojih Svarća ima udeo sa 600, a Ristovićeva sa 400 evra.

Opština Gračanica i JKP „Ekologija“ su sa ovom kompanijom potpisali “Sporazum o saradnji u oblasti upravljanja otpadom” 3. marta ove godine. Ova odluka Opštine Gračanica naišla je na revolt meštana koji su zamerali to što pre potpisivanja sporazuma nije održana javna rasprava, kao i da će rad ovog centra, koji se nalazi na svega stotinak metara od bolnice i Srednjoškolskog centra biti ugroženo zdravlje ljudi, ali i životna sredina.Ostale vesti

Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023
Dopis školama o zaključivanju ocena, celodnevnoj nastavi, završnom ispitu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije uputilo je dopis školama u vezi sa zaključkom Vlade kojim se drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji završava 6. juna.
  • 02.06.2023
Zvečan: Profesori ušli u školu kako bi preuzeli dokumentaciju

Zaposleni u srednjoj školi u Zvečanu i direktor ove obrazovne institucije zatražili su jutros od KFOR-a da im omogući pristup objektu, a potom i preuzeli dokumentaciju učenika. Škola se nalazi u istoj zgradi u kojoj je i opština Zvečan, a koja je pod kontrolom KFOR-a.

  • 02.06.2023
Gračanica bez struje do 17 časova

Prema najavama iz КEDS-a, zbog planiranih radova na elektromreži danas, 2. juna, u Gračanici će biti prekinuto snabdevanje električnom energijom.

  • 02.06.2023
Kamen temeljac za nove kuće porodicama Parlić, Grbić i Maksimović
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio je kamen temeljac za izgradnju kuća porodicama Parlić, Grbić i Maksimović u Dobrotinu, Donjoj Gušterici i Sušici. Ministarstvo će finansirati radove čiji se se završetak očekuje za oko tri nedelje.  
  • 01.06.2023
Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023