Vesti
Društvo

Raznobojna i ’’mirišljava’’ reka Gračanka

Jedan od glavnih ekoloških problema na teritoriji Opštine Gračanica je zagađena reka Gračanka u koju se uliva kanalizacija, ne samo iz pojedinih sela ove opštine, već i mesta koji se graniče sa njom. Problem je najizraženiji u Lapljem Selu i Preocu.
Raznobojna i ’’mirišljava’’ reka Gračanka
Reka Gračanka (Foto Kim)

Plastične flaše, limenke, kese, razno smeće i rastinje mogu se videti u reci Gračanki. Međutim, postoji i nešto što objektiv kamere ne može da prenese, a to je nesnosan karakterističan smrad koji se širi čitavim Lapljim Selom i Preocem.

U ovim selima je najteža situacija, jer je konfiguracija terena takva da korito reke nema pad, već se voda uglavnom zadržava. Ovaj problem, kako kažu meštani, postoji još od 2012. godine, ali je poslednjih godinu dana dostigao vrhunac. Najteže je onima koji žive ili rade pored same reke.

,,Ako vi ne možete da otvorite prozor da provetrite sobu, ako ne možete da izađete vani da uživate u ovom zelenilu, ovako lepoj priorodi, očekujući da će tu biti čist vazduh i kad ne možete da spavate od tog smrada, onda, kako možemo da živimo. Ja bih samo postavila pitanje da li bi ovako dugo postojao problem da neko od nadležnih iz ministarstava, ili predsednik Vlade, da ne kažem iz određenih ambasada, živi ovde?’’, pita Gordana Đorić iz Lapljeg Sela, koja živi pored same reke.

,,U ranim jutarnjim časovima, negde oko 6-7 sati ujutru, ljudi koji prolaze tu kažu da je to takav smrad, to je nesnosno’’, navodi Nebojša Lekić iz Preoca.

,,Smrad se najviše oseća uveče od 20:00 do 22:00 časova i ujutru od 04:00 do 16:00 popodne. Uglavnom se i preko dana oseća. Pogotovo za nas koji smo privrednici tu u blizini... pekare, restorani... to utiče sigurno na naš rad i poslovanje’’, rekao je vlasnik pekare u Lapljem Selu Ismet Aguši.

U ovoj reci je ranije bilo i života, koji je kako kažu meštani, potpuno nestao poslednjih godina.

,,Već više od godinu dana ne možete da vidite nijedno živo biće, a ranije je tu bilo dosta i riba i žaba, i čak su patke tu boravile, pa je bilo pravo zadovoljstvo kad sednemo ovde i posmatramo, čak smo ih i hranili. Ali sad ih nema, ko će da opstane tu, pitamo se samo koliko ćemo i mi uspeti da opstanemo ovde’’, kaže Gordana Đorić.

,,Tu je bilo riba, malo manje, ali ih je bilo. Žaba, zamislite, mi živimo na selu i zaželeli smo se kreketa žaba. Mi to ne čujemo i ne vidimo. Pobogu, tu ne može da opstane ništa, definitivno. I mislim da je ovo gore nego u Černobilju’’, navodi Nebojša Lekić iz Preoca.

,,Više ne postoji ni žaba, ni riba, ni jedna druga životinja, samo ovi ševari i to. Znači, faktički to je za ljude isto tako zlo. Otrovi sigurno’’ smatra Ismet Aguši.

Komunalni inspektori Opštine Gračanica nekoliko puta su, zajedno sa inspektorima Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, izlazili na teren kako bi utvrdili uzrok problema.

,,Mi znamo da problem ne potiče iz samog mesta Gračanica, ne potiče iz opštine Gračanica. Izlazili smo nekoliko puta na teren. Do problema dolazi zbog izlivanja kanalizacije iz mesta Ajvalija, što je opština Priština. Tu je donekle uređena kanalizacija, do nekog određenog dela, od negde se to izliva i samim padom terena izliva se u reku Gračanku”, kaže direktor inspekcijske službe u Opštini Gračanica Miloš Aritonović.

,,Ono što je naša dužnost jeste da na poziv bilo koga, da li policije, tužilaštva ili suda izađemo na teren sa njima, zajedno sa inspekcijom iz našeg ministarstva, i da obiđemo sve moguće privredne radnje i posrednike na teritoriji opštine Priština i Gračanica koji imaju bilo kakve odlive ili izlive u reku ili kanalizaciju. Na osnovu onoga što je do sada urađeno nije prepoznat niko ko krši zakon ili ispušta nekakve hemikalije, što u narodu kruže priče da možda postoji“, kaže zamenica ministra zaštite životne sredine i prostornog planiranja u Vladi Kosova Milena Zdravković.

Rađena je i analiza vode i rezultati su pokazali da je u pitanju isključivo kanalizaciona voda.

,,Na osnovu analiza koje je Ministarstvo zajedno sa Zavodom za zdravlje u Prištini uradilo, ispostavilo se da postoje neki tragovi teških metala, ali to je posledica crpljenja rudničkih jama iz jalovine, koje se ulivaju direktno u reku Gračanku. Takođe se nalaze i otpadne vode, zapravo vode koje dolaze iz kanalizacije i mešaju se zajedno sa atmosferskom vodom’’, navodi Zdravkovićeva.

Pored nesnosnog smrada koji se širi iz reke, građane brine i to što voda u reci, s vremena na vreme, menja boju.

,,Reka menja boju. Nekad je tamno plava, nekad je bela, nekad ima neke pene, ali smrad je uvek tu što je najgore’’, kaže Gordana Đorić.

Međutim, iz Ministarstva životne sredine imaju objašnjenje i za tu pojavu.

,,Voda menja boju, po onome što smo mi iz inspekcijske, dakle što je ministarstvo uradilo, razlog tome je što, realno, svako domaćinstvo koristi veliki broj deterdženata. Kada vi u jednom trenutku imate, počevši od toga da imamo divlju gradnju, nenormalno veliki broj ilegalnih objekata, pa su onda svi priključeni na istu mrežu, pa po prirodi stvari, najlakše je ispustiti da (sve) pada niz brdo. Onda imamo situaciju da se (kanalizacija) cele Ajvalije ispušta u reku Gračanku. Svi su oni priključeni na tu jednu jedinu mrežu, u Gračanku, koja igrom slučaja započinje taj deo toka u Lapljem Selu. Zato se boja, zbog tih deterdženata i razno-raznih supstanci koje koriste domaćinstva, često menja“, tvrdi Milena Zdravković.

Zamenica ministra zaštite životne sredine kaže da rešenje za ovaj problem postoji. Prema njenim rečima, dva su načina.

„Jedno od rešenja, koje ja verujem da je u ovom trenutku nerealno uraditi, a to je impijant koji još uvek Priština kao grad nema za prečišćavanje vode i kolektori. Drugo rešenje jeste izgradnja kanalizacione mreže kojom će se odvojiti kanalizaciona i ta fekalna voda iz rečnog korita, odnosno od atmosferskih voda“, poručuje Zdravkovićeva.

Meštani Lapljeg Sela i Preoca upozoravaju da će, ukoliko se problem uskoro ne reši, blokirati put i protestovati ispred Opštine, kako bi se ozbiljnije pristupilo problem, za koji kažu da može dovesti do ekološke katastrofe.

Gračanka je reka na Kosovu koja izvire ispod same brane Gračaničkog jezera i teče pored jalovišta rudnika Kišnica. Protiče pored manastira Gračanica, kroz naselje Gračanica, Laplje selo, Preoce, Gornje Dobrevo i uliva se u Sitnicu.Ostale vesti

Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020
Gračanica: Život Roma u doba koronavirusa
U opštini Gračanici prema podacima ove lokalne samouprave trenutno živi oko 2.000 Roma. Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako težak položaj ove zajednice.
  • 27.05.2020
Nakon pauze, nastavljena registracija vozila
Registracija vozila, nakon pauze zbog pandemije koronavirsa, nastavljena je u toku prošle nedelje. Termini za registraciju se zakazuju, kazao je vlasnik servisa za tehnički pregled automobila u Lapljem Selu Siniša Todić.
  • 27.05.2020
Od aprila na Kosovo izvezeno robe u vrednosti od 35 miliona evra
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je u periodu od 1.aprila do 25.maja na Kosovo izvezeno roba u vrednosti od 35 miliona evra, što je više nego duplo manje u odnosu na isti period pre nego što je Vlada Kosova uvela uvećane takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
  • 27.05.2020
Sneg na Brezovici
Ćudljivo vreme krajem maja višim planinskim predelima donelo je sneg. Pored Kopaonika, zabelela se i Brezovica.
  • 26.05.2020