Vesti
Društvo

Raste cena goriva

Ovogodišnji porast cena goriva neće se zaustaviti, upozorava Udruženje naftnih preduzeća i najavljuje još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na, kosovskom tržištu litar dizela iznosi ne manje od 1,10 evra, a litar benzina 1,15 evra, prenosi RTK.
Raste cena goriva
Ilustracija (Foto Getty Imiges)

Predsednik Udruženja Fadilj Berjani je u intervjuu za Kosovo pres rekao da će se najavljeno poskupljenje naftnih derivata u zemljama regiona, odraziti na Kosovo.

“Što se tiče cena u naftnom sektoru, različite su i kreću se po litru nafte od 1,03 evra do 1,10 evra, a benzina 1,07 do 1,12 evra. Mislim da su cene derivata u veleprodaji porasle, dok su maloprodajne cene približno iste, ali na svetskim tržištima su se već odrazile i očekuje se porast cena u narednim danima“, rekao je Berjani.

Vezano za Administrativno uputstvo o kontroli i kvalitetu tečnih naftnih goriva ili ugovor za kompaniju koju je MTI izabrao za obeležavanje goriva, Berjani kaže da nisu protiv obeležavanja, ali da bi taj ugovor trebalo raskinuti zbog monopola, kako naglašava protiv privatne kompanije koja za ovu emisiju koristi milione evra.

„Povodom ovog problema obraćali smo se bivšem premijeru, premijeru Aljbinu Kurtiju, ministarki industrije, preduzetništva i trgovine Rozeti Hajdari. Udruženje naftnih kompanija nije protiv označavanja naftnih derivata, ali mi smo za to da Kosovska carina radi taj posao kao što to rade sve zemlje sveta i Evrope, a ne da ga obavlja privatna kompanija, koja je prilično dobro odugrala ‘igru’. Pretpostavljam da ta kompanija administrativnim uputstvom ne može dobiti arbitražu, ali u svakom slučaju svi do sada urađeni slučajevi treba da se istraže i uzmu u obzir. Ugovor mora da se raskine, a udruženje neće zakonom predvideti pigmentaciju ili bojenje, jer je Kosovo nova država, može i bez toga. I na taj način, ta ovlašćena kompanija neće uživati pravo da koristi milione evra“, rekao je Berjani.

Dodao je da će budući Zakon o nafti, regulisati tržište goriva i u pogledu obeležavanja goriva.

“Verujem da će zakon, koji je u izradi, biti usvojen posle 12 godina i da će svi zahtevi, naftnih kompanija, da budu ugrađeni u Zakon“, rekao je Berjani i dodao da su razlozi što Zakon o nafti nije donešen tako dugo lični interesi i birokratija, koji su prema njegovim rečima eliminisani.

Budući da Kosovo nema sopstvenu rafineriju, ekonomski operateri uvoze oko 650 miliona litara goriva godišnje, a uglavnom se uvozi iz Grčke, Srbije i Bugarske.Ostale vesti

Uručene književne nagrade „Grigorije Božović“
U porti manastira Devine vode nedaleko od Zvečana danas su, nakon liturgije posvećene Presvetoj Bogorodici Trojeručici koju je služio vladika Teodosije, dodeljene nagrade Društva književnika Кosova i Metohije.
  • 25.07.2021
Merdare: Iz pravca centralne Srbije ka Kosovu zadržavanje sat vremena
Kolona vozila duga oko 150 metara formirana je na prelazu Merdare, iz pravca centralne Srbije ka Kosovu, navodi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 25.07.2021
Koha: Revizor zabeležio niz prekršaja i u opštini Gračanica

Kancelarija državnog revizora (KDR) utvrdila je niz kršenja tokom revizije sprovedene u opštini Gračanica, prenosi Koha.

  • 24.07.2021
Ranč „Sfens“: Ostvarenje dečjih snova uz konje
Na kraju uske, gotovo neprohodne ulice koja vodi ka srednjevekovnoj tvrđavi Zvečan, nalazi se ranč „Sfens“. Njegovi vlasnici, Aleksandar Arsenijević i Lena Ilić, su zaljubljenici u konje. Imaju francuskog kasača italijanskog porekla Nerka, boričkog arabera Karima, engleskog galopera Marakeša i ponija Smokija.
  • 24.07.2021
Kurti pozvao građane na vakcinaciju protiv kovida-19

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je građane da se prijave za vakcinaciju protiv koronavirusa i naveo "da je pandemija stavljena pod kontrolu, ali da sada preti širenje delta varijante koronavirusa".

  • 23.07.2021
Vladika Teodosije sa polaznicima Prizrenske letnje duhovne škole
Episkop raško-prizrenski Teodosije razgovarao je danas u porti manastira Gračanica sas polaznicima Prizrenske letnje duhovne škole.
  • 23.07.2021