Vesti
Društvo

Raste cena goriva

Ovogodišnji porast cena goriva neće se zaustaviti, upozorava Udruženje naftnih preduzeća i najavljuje još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na, kosovskom tržištu litar dizela iznosi ne manje od 1,10 evra, a litar benzina 1,15 evra, prenosi RTK.
Raste cena goriva
Ilustracija (Foto Getty Imiges)

Predsednik Udruženja Fadilj Berjani je u intervjuu za Kosovo pres rekao da će se najavljeno poskupljenje naftnih derivata u zemljama regiona, odraziti na Kosovo.

“Što se tiče cena u naftnom sektoru, različite su i kreću se po litru nafte od 1,03 evra do 1,10 evra, a benzina 1,07 do 1,12 evra. Mislim da su cene derivata u veleprodaji porasle, dok su maloprodajne cene približno iste, ali na svetskim tržištima su se već odrazile i očekuje se porast cena u narednim danima“, rekao je Berjani.

Vezano za Administrativno uputstvo o kontroli i kvalitetu tečnih naftnih goriva ili ugovor za kompaniju koju je MTI izabrao za obeležavanje goriva, Berjani kaže da nisu protiv obeležavanja, ali da bi taj ugovor trebalo raskinuti zbog monopola, kako naglašava protiv privatne kompanije koja za ovu emisiju koristi milione evra.

„Povodom ovog problema obraćali smo se bivšem premijeru, premijeru Aljbinu Kurtiju, ministarki industrije, preduzetništva i trgovine Rozeti Hajdari. Udruženje naftnih kompanija nije protiv označavanja naftnih derivata, ali mi smo za to da Kosovska carina radi taj posao kao što to rade sve zemlje sveta i Evrope, a ne da ga obavlja privatna kompanija, koja je prilično dobro odugrala ‘igru’. Pretpostavljam da ta kompanija administrativnim uputstvom ne može dobiti arbitražu, ali u svakom slučaju svi do sada urađeni slučajevi treba da se istraže i uzmu u obzir. Ugovor mora da se raskine, a udruženje neće zakonom predvideti pigmentaciju ili bojenje, jer je Kosovo nova država, može i bez toga. I na taj način, ta ovlašćena kompanija neće uživati pravo da koristi milione evra“, rekao je Berjani.

Dodao je da će budući Zakon o nafti, regulisati tržište goriva i u pogledu obeležavanja goriva.

“Verujem da će zakon, koji je u izradi, biti usvojen posle 12 godina i da će svi zahtevi, naftnih kompanija, da budu ugrađeni u Zakon“, rekao je Berjani i dodao da su razlozi što Zakon o nafti nije donešen tako dugo lični interesi i birokratija, koji su prema njegovim rečima eliminisani.

Budući da Kosovo nema sopstvenu rafineriju, ekonomski operateri uvoze oko 650 miliona litara goriva godišnje, a uglavnom se uvozi iz Grčke, Srbije i Bugarske.Ostale vesti

Počeli radovi na gradnji auto-puta Niš–Merdare
Kod petlje Merošina svečano su počeli radovi na izgradnji auto-puta E80 Niš–Merdare od 76,3 kilometara, na prvoj deonici od Niša do Pločnika. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da bi deonica auto-puta do Prokuplja trebalo da bude gotova za oko dve i po godine.
  • 02.12.2021
Nagrađene institucije koje „poštuju Zakon o upotrebi jezika“
Kancelarija poverenika za jezike u saradnji sa Organzacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) dodelila je nagrade „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ institucijama na Kosovu. Prva nagrada pripala je Centralnoj izbornoj komsiji (CIK). 
  • 02.12.2021
U Zvečanu protesti građana, zahtevaju da se reši problem napajanja strujom

Nezadovljni građani Zvečana, koji su bez električne energije gotovo 48 sati, protestuju jutros ispred zgrade Opštine Zvečan. Glavni dispečer za održavanje mrežnog postrojenja Elektrodistribucije sever, Zoran Obradović rekao je za Radio Kosovska Mitrovica, da se radi o velikom kvaru i čeka se specijalizovana ekipa za detektovanje mesta havarije, s obzirom da se radi o električnom vodu dugom 1400 metara, koji iz Energrtike napaja strujom veći deo grada.

  • 02.12.2021
Uže područje Zvečana treći dan bez struje
Potrošači u užem području Zvečana su treći dan bez struje. Nadležni tvrde da je reč o kompleksnom kvaru na mreži i da se čeka dolazak mernih ili ispitnih kola, koja će pomoći u rešavanju problema.
  • 02.12.2021
Pitanje imovine na Kosovu, problem koji se ne rešava

Pravni eksperti za imovinska prava govorili su juče na konferenciji „Imovinska prava na Kosovu“, u organizaciji mitrovičke NVO „ACDC“ na kojoj je zvanično otvoren sajt za ovo pitanje. Iako Imovinakosovo.org uliva nadu da je rešenje imovine, koje očekuje između 50 i 60 hiljada ljudi, na vidiku – stručnjaci i dalje sumnjaju u to. Štaviše, mišljenja su da će problem biti sve teži pooštravanjem zakona kosovskih institucija, pa čak i da do njega neće doći nikada.

  • 01.12.2021
Raspust od 31. decembra
Zimski raspust za đake biće kako je i planirano, od 31. decembra do  24. januara, odlučeno je na sednici Kriznog štaba, izjavila je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.
  • 01.12.2021