Vesti
Društvo

Raspust od 31. decembra

Zimski raspust za đake biće kako je i planirano, od 31. decembra do  24. januara, odlučeno je na sednici Kriznog štaba, izjavila je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.
Raspust od 31. decembra
Ilustracija (Foto istock)

Kisić Tepavčević je posle sednice Kriznog štaba rekla da je ocenjeno da školska sredina nije rizično mesto zaražavanja.

Ukoliko se narednih dana uoči pogoršanje situacije, razmatraće se pomeranje raspusta, dodala je ona.

Putnici iz nekoliko zemalja južne Afike moraće da urade PSR test na aerodromu, uz obavezu da 14 dana budu u karantinu, a u tom periodu će biti još jednom testirani, kazala je Kisić Tepavčević.

Na aerodromu će putnici iz Južnoafričke Republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesota, Mozambika i Malavija morati da urade PCR test zbog novog soja virusa, a potom će za njih važiti period od 14 dana karantina u mestu boravka, istakla je ona.

Posle sedam dana, dodala je Kisić Tepavčević, ponovo će morati da urade PCR test.

"Nema sumnje da će i soj omikron doći kod nas. Za sada se čini da nije strašno kao što je izgledalo na prvi pogled, ali i dalje važe sve mere prevencije", rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je ponovo pozvala da se vakcinišu svi koji to nisu uradili i iznela podatak da je do sada imunizovano 57 odsto punoletnog stanovništva, a naglasila je da su negativan PCR test ili potvrda o vakcinaciji i dalje uslov za ulazak u zemlju.

Kada je reč o skupu SNS u Areni, Kisić Tepavčević je rekla da je okupljanje odlagano nekoliko puta zbog epidemiološke situacije i da su maske deljene na ulazu, a postojala je i dezobarijera.

"Kada su osobe vakcinisane oko vas, to je mera bezbednosti", rekla je ona i dodala da se važenje kovid propusnica neće menjati i da su one imale efekat da se mladi vakcinišu u većem broju.Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022