Vesti
Društvo

Rašić: Uskoro jeftinije osiguranje za vozila?

Osiguranje za vozila koja se sa srpskim tablicama kreću po Kosovu ili sa kosovskim po Srbiji, od 1. jula moglo bi da košta znatno manje, najavljuje zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić.
Rašić: Uskoro jeftinije osiguranje za vozila?
Saša Rašić (Foto KIM)

“Problem izdvajanja prevelike sume novca za osiguranje na administrativnim prelazima između Kosova i centralne Srbije i dalje postoji, ali su tehnički timovi obeju strana u načelu postigli sporazum, izuzev pojedinih detalja, izjavio je zamenik ministra unutrašnjih poslova u Vladi Kosova, Saša Rašić.

Od potpisivanja sporazuma o slobodi kretanja iz decembra 2011. godine vozači koji sa Kosova ulaze u centralnu Srbiju automobilima sa KS ili RKS tablicama plaćaju osiguranje u iznosu od 105 evra mesečno. Sa druge strane, kosovska osiguravajuća društva naplaćuju 60 evra po paru tablica sa registarskim oznakama gradova iz centralne Srbije.

“Za putničko vozilo koje je osigurano, od prvog jula, cena će najverovatnije biti oko 55 evra na godišnjem nivou. Tarife za teretna i druga vozila biće svakako drugačije, zavisiće od kubikaže, modela i godišta”, rekao je Rašić.

On je istakao da će, na osnovu uredbe Vlade Kosova, vlasnici vozila iz opština Preševo, Bujanovac, Vranje i Medveđa biti oslobođeni obaveze plaćanja osiguranja. Rašić navodi da ce biti izmena i u pogledu izdavanja probnih tablica.

“Za vozila registrovana na RKS uzimaće se probne tablice na administrativnim prelazima, dok vozači automobila sa KS registarskim oznakama neće imati tu obavezu”, izjavio je zamenik ministra.

Govoreći o proceduri izdavanja kosovskih vozačkih dozvola, Rašić je rekao da se radi na pronalaženju rešenja za one koje su izdate nakon novembra 2011.

“Problem postoji kada su u pitanju vozačke dozvole izdate u izmeštenim policijskim upravama nakon novembra 2011, ali se radi na tome da i licima sa tim dokumetima bude omogućeno izdavanje kosovskih dozvola, kazao je Rašić ističući da su uslovi za sve ostale isti.

“Potrebna je validna srpska dozvola, kosovska lična karta i 15 evra za taksu”.

Rašić je dodao da se traži način da vlasnici automobila sa severa Kosova preregistruju svoja vozila na kosovske tablice jer tu mogućnost nisu iskoristili pretprošle godine.

Na teritoriji Kosova južno od Ibra zabranjeno je kretanje automobilima sa registarskim oznakama kosovskih gradova (PR, KM, GL, UR, PE, PZ, ĐA) koje izdaje MUP Srbije.Ostale vesti

KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021