Vesti
Društvo

Rašić: Ako odluka o razmeni zemlje ne bude poništena, podnosim zahtev za razmenu puta

Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić ukoliko odluka SO o razemni opštinskog zemljišta sa biznismenom Redžom Šošijem ne bude ukinuta, da je spreman da opštini ustupi svoj put od 20 ari, za koji tvrdi da je od strateškog značaja “za neki hektar zemlje u Gračanici, makar to bio i kamenjar”.
Rašić: Ako odluka o razmeni zemlje ne bude poništena, podnosim zahtev za razmenu puta
Rašićev put (Foto Medija centar)

Gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić sinoć je najavila da će na narednoj sednici biti pokrenuto poništenje odluke od 28. septembra. Rašić je međutim, rekao da ukoliko se to ne desi, da će i on od opštine zahtevati razmenu zemlje.

„Mislim da imam stvarno jedan genilijalni privredni plan, pošto je sama gradonačelnica pokazala da je “privredni vizionar”, gde ona procenjuje odnosno smatra da će određeni delovi biti izuzetno značajni za interes opštine. Tako ja dođem na ideju – imam ovde put koji je dovoljan, kao što su predviđeni standardi – četiri metra i evo već sam napravio i bazu malo za kružni tok i ovim putem nadole ima još nekih 300 metara. Ukupno možda 500 metara u dužini što je kad se izračuna rekao bih negde oko dvadesetak ari. I sad, računajući na način na koji je gradonačelnica pokazala jednu vrlo modernu matematiku koju ja do sad nisam video, gde se kaže u proporciji ne više od 1/6, a prema njenom mišljenju to od šest dođe tri hektara, e meni za ovo moje ispada oko četiri hektara po računici koju je demonstrirala gradonačelnica, što mi je drago”.

Rašić smatra da je njegov put od strateškog značaja za stanovnike Opštine Gračanica, pre svega za Srbe, ne samo u Dobrotinu nego i mnogo šire i očekuje da će Opština Gračanica iskoristiti ovaj kako je naveo ozbiljan ekonomski potencijal.

“Ja sam, eto, spreman da ovu stratešku poziciju, strateški put jednostavno ponudim i čak smatram da je to ponuda koja se ne može odbiti koja znači da će ovo toliko unaprediti naš privredni rast i da će imati taj ekonomski inpakt.. tako da ja mislim i bez problema očekujem da će sama gradonačelnica da me pozove na razgoor i kaže – gospodine Rašiću, imate odličnu parcelu koju možemo da razmenimo. E sad, ja znam da tamo pored jezera nije idealno ima zmija, pacova, možda i po neki narkoman ali meni to nije bitno. Dok ja služim svrsi odnosno koristan sam društvu i pogotovo našoj opštini. Prema tome, gospođo gradonačelnice, izvolite vidite ove potencijale, molim vas”, naveo je Rašić.

Rašić smatra da je Odluka o razmeni nepokretne imovine kojom je predviđeno da Opština Gračanica izvrši razmenu sa vlasnikom privatnog puta u Čaglavici od nešto vise od 18 ari, kome će zauzvrat, ustupiti hektare zemlje, verovatno jedinstven slučaj na čitavom Kosovu.

“Da nismo u stvarnom životu pomislio bih da smo u filmu, neka drama u kojoj dolazi neka struktura koja ne razmišljajući za bilo šta, bilo koje vrednosti – moralne, ekonomske, društvene jednostavno daju, otuđuju zemljište zarad privatnih interesa. Posebno razočaravajuće je to što odbornici, po ko zna koji put, nemo klimaju glavama umesto da predstavljaju svoje sugrađane na način na koji bi bio par približan adekvatnom oni i dalje budu slepi poslušnici”.

Uveren je da se radi o očiglednoj korupciji za koju će, smatra on, neko kad tad odgovarati, a na prvom mestu onaj ko je predložio donošenje takve odluke kao i odbornici koji su je izglasali.

“Najbitnija stvar i poruka za njih je da su to krivična dela za koja se odgovara dugogodišnjim zatvorom. Ja ih evo u ime građana molim da ovu odluku, dok nije kasno povuku zbog toga što će neko sigurno snositi posledice. Ja vam garantujem to jer je već došlo do toga da su se uznemirli neki ljudi u tužilaštvu koje interesuje šta se zapravo dešava sa tim zemljištem i nemojte posle da bude “nisam znala”. Da znate, opet poruka da “nisam znao” je isto kao “trebala si ili trebao si da znaš”. Znači to ih ne oslobađa odgovornosti. Biće odgovorni ukoliko nastave ovakvim bezumnim zloupotrebama koje su nažalost svakodnevne”, kazao je Rašić.

Za sada nije poznato kada će biti održana “naredna sednica Skupštine opštine Gračanica” na čijem će dnevnom redu, kako je saopštila gradonačelnica Gračanice, biti ukidanje Odluke o razmeni nepokretne imovine koja je usvojena 28.09.2022. godine.Ostale vesti

Predavanje o značaju prevencije HIV-a/AIDS-a u Medicinskoj školi

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a, Đački parlament Medicinske škole u Lapljem Selu u saradnji sa Crvenim krstom organizovao je predavanje o značaju prevencije protiv ove bolesti za učenike.

  • 01.12.2022
Šljivovica upisana na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa
Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive - šljivovice, element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.
  • 01.12.2022
„Beli božur“ Gordani Đorić, „Crni“ Aljbinu Kurtiju

Priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa medijima, po odluci novinara, članova Udruženje novinara Srbije na Кosovu, ove godine je pripalo predsednici Udruženja poslovnih žena „Avenija” Gordani Đorić. „Crni božur“ za najlošiju saradnju sa novinarima dobio je premijer Kosova Aljbin Кurti.

  • 01.12.2022
Od danas prijave mladih za 5.000 dinara

Mladi koji imaju između 16 i 29 godina mogu od danas do 15. decembra da se prijave za pomoć države od 5.000 dinara.

  • 01.12.2022
U Prištini danas protest zbog ubijanja žena
Kolektiv za feminističku misao i akciju održaće danas proteste u Prištini tražeći da se ubistva žena koje su izvršili muškarci tretiraju kao vanredna situacija na Kosovu.
  • 01.12.2022
Čaglavica: Raskopana ulica problem za vozače, nadležni obećavaju saniranje
Stefanova ulica u Čaglavici je početkom novembra raskopana bez upozorenja stanovništva na radove. Koristi se za u saobraćaj, ali još uvek nije sanirana. Direktorica Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine u Opštini Gračanica Aleksandra Đekić potvrdila je za Kim da ima prijave o vrlo lošem stanju ove saobraćajnice.
  • 30.11.2022