Vesti
Društvo

Raseljeni na Brezovici danima bez struje

Kolektivnim centrima na Brezovici, u kojima je smešteno oko stotinu raseljenih iz Uroševca i Prizrena, u petak je isključena struja zbog neplaćenog računa od preko 2.000 evra.
Raseljeni na Brezovici danima bez struje
Štrpce zimi (Foto arhiva Kim)

Raseljenim licima u „Junioru“ i još dva kolektivna centra na Brezovici, račune za struju za predviđenih 330 kilovata plaća Komesarijat za izbeglice. Ukoliko prekorače taj limit, raseljeni su dužni da sami snose troškove.

Dugovanja za struju, prema rečima interno raseljenih u kolektivnim centrima, nisu izmirili zbog visokih računa koji se od novembra meseca obračunavaju po duplo skupljoj industrijskoj tarifi.

„Prošle godine u ovo vreme, mi kao stanari nismo doplaćivali više od 250 do 300 evra, što znači da smo po sobi, odnosno porodici, doplaćivali po desetak evra. Sada nam je samo za novembar mesec došlo da platimo oko 200 evra po sobi“, kaže Milan Janjić iz Uroševca, koji sa porodicom stanuje u kolektivnom centru u hotelu „Junior“.

„Veoma je teško, Nemamo ni najosnovnije, ručak ne možemo da skuvamo, deca ne mogu da uče da se igraju... Mi ćemo čekati još nekoliko dana, ali ako ništa ne bude, neka nam obezbede prevoz i neka nam obezbede smeštaj u Srbiji“, rekao je Janjić.

U Hotelu Junior ima sedmoro dece, u druga dva centra za raseljene je veliki broj starijih osoba.

„Veoma je hladno, grejemo se preko centralnog grejanja za šta je neophodna i struja, pa nam preko agregata puštaju po dva sata ujutru i uveče. A samo sinoć je palo oko 15 do 20 centimetara snega, spoljna temperatura je stalno oko ili ispod nule“, zaključuje Janjić.

Prema Janjićevim rečima, raseljeni iz Uroševca i Prizrena o isključenju struje kolektivnim centrima i razlozima koji su do njega došli obavestili su Komesarijat za izbeglice, Opštinu Štrpce i zamenika premijera Kosova Branimira Stojanovića.

Ovo nije prvi put da raseljeni smešteni u „Junioru“ imaju problema sa strujom.  Ostale vesti

Kazne za nepoštovanje zdravstvenih mera u kafićima i restoranima
Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se ne poštuju preporuke Ministarstva zdravlja Kosova tokom perioda pandemije Kovid 19, biće kažnjavani novčano, potvrdio je za RTV Kim direktor Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica Miloš Aritonović.
  • 02.06.2020
Kilometarske kolone na Jarinju
Na prelazu Jarinje već drugi dan su kilometarske kolone kamiona sa srpskim tablicama.
  • 01.06.2020
UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020
Život se vraća u normalu?
Odlukom Vlade Kosova od danas su počeli sa radom ugostiteljski objekti, škole, vrtići, a  ponovo je uspostavljen i međugradski saobraćaj. Početak rada kafića i restorana uticao je na to da u Gračanici danas bude mnogo više građana nego u prethodnom periodu. Olakšavajuće mere građani su shvatili kao „kraj pandemije“ pa većina više ne nosi maske i rukavice. Lekari šalju drugačije preporuke.
  • 01.06.2020
Počeli sa radom sudovi na Kosovu
Sudsko veće Kosova saopštilo je da je na osnovu ukidanja ograničenja kretanja od strane Ministarstva zdravlja i preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova odlučilo da počne sa radom danas, ali bez prisustva medija i javnosti, primenjujući preporuke NIJZ protiv Kovid-19.
  • 01.06.2020
Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020