Vesti
Društvo

"Raseljeni Đakovčani ne dolaze u svoj grad zbog najavljenih protesta"

Raseljeni Srbi iz Đakovice ove godine neće doći u manastir Uspenja presvete Bogorodice na Badnji dan zbog najavljenih protesta, kaže za RTV Kim Đokica Stanojević, predsednik Udruženja Đakovčana.
Raseljeni Srbi iz Đakovice tokom vaskršnje posete (Foto Udruženje Đakovčana)

Stanojević kaže da ima saznanja da je grupa nepoznatih lica iz ovog metohijskog grada najavila proteste povodom dolaska raseljenih Srba, te da su zbog toga odlučili da ne dolaze.

„Četvoro N.N lica koristeći se lažima pokrenuli su akciju preko Fejsbuka i medija navodeći da je grad Đakovica zabranjen za Srbe, kao u prethodnom periodu. Ovoga puta su malo dalje otišli i objavili neke slike kako smo mi ratni zločinci“, kaže Stanojević.

Napominjući da su ta lica koja, kako tvrdi, bespravno koriste srpska imanja i kuće sada u poziciji da svakog Srbina iz ovog grada optuže.

„Udruženje Đakovčana je zbog toga odlučilo da odloži put kako ne bi urušili značaj praznika koji se obeležava u miru i dostojanstvu. Manastir Uspenja presvete Bogorodice je bio naša poslednja oaza, međutim, sada vidimo da pojedinci žele da zloupotrebe naše dolaske“.

Stanojević kaže da dolazak raseljenih ne ugrožava nikoga i da je namera bila da pravoslavni Srbi iz tog grada na Badnji dan u manastir unesu Badnjak.

„Mi ostajemo pri tome da je Đakovica i naš grad. Ovih osamnaest godina neko gradi sreću na našoj nesreći, živi u našim kućama i imanjima naših predaka i to je velika nepravda. Nepravda je i da prođeš pored svoje kuće, pored imanja, pored manastira a da ne možeš da dodirneš ono što si stvorio“.

Ipak dodaje da se Srbi ne plaše da dođu u svoj grad, ali da ne žele da Badnji dan bude praznik nemira u Đakovici.

Zbog toga je predsednik Udruženja Đakovčana zatražio od predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu da omoguće poštovanje ljudskih prava Srba iz ovog grada.

 Ostale vesti

Pasjane: Protest zbog zapošljavanja u Zdravstvenom centru
Ispred Zdravstvenog centra u Pasjanu kod Gnjilana održan je protest dvadesetak ljudi nezadovoljnih zbog odluke direktora ove ustanove dr Zorana Perića da ih ne primi u radni odnos.
  • 05.03.2021
KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021