Vesti
Društvo

Ranilug: Ukinuti školski smerovi

U srednjoj Ekonomskoj školi iz Gnjilana, sa sedištem u Ranilugu, ukinuti smerovi trogodišnjeg školovanja za konobare i kuvare.
Ranilug: Ukinuti školski smerovi
Miodrag Jovanović (Foto Puls)

Odlukom školske uprave Ministarstva prosvete Republike Srbije predviđeno je da Ekonomska škola, sa sedištem u Ranilugu i isturenim odeljenjima u Koretištu i Partešu za školsku 2014/2015. godinu upiše 60 učenika, i to za za smer ekonomski tehničar, ali ne i za smerove za obrazovanje kuvara i konobara, kojih je prethodnih godina bilo.

Direktor ove vaspitno-obrazovne ustanove Miodrag Jovanović kaže u izjavi za Kim da, iako u Kosovskom Pomoravlju među svršenim osnovcima postoji veliko interesovanje za poziv kuvara i konobara, škola nije u mogućnosti da ih upiše jer su smerovi ukinuti.

“Mi zbog ukidanja ovih smerova ove godine imamo 9 odeljenja manje. Uskraćena je mogućnost učenicima da mogu da konkurišu, da se upišu u željene smerove i da se obrazuju. Dolaze nam učenici da se raspituju za ove smerove, ali mi ne možemo da ih upišemo”, kaže Miodrag Jovanović.

On dodaje da, prema podacima nacionalne službe za zapošljavanje, u gnjilanskom kraju, ali i drugim sredinama postoji potreba za konobarskim i pozivom kuvara.

“Predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje i lokalnih samouprava dali su nam preporuku u decembru mesecu prošle godine da otvorimo konkurs za ove školske obrazovne profile… Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje za neke obrazovne smerove, za koje su konkursi za upis otvoreni, postoji preko 1.400 nezaposlenih, a za konobare i kuvare gotovo da nema, što znači da za njih postoji potreba da se školuju”.

Jovanović kaže da je ukidanje odeljenja, u školi koju vodi, direktno povezano sa gašenjem radnih mesta nastavnog osoblja.

“Sindikat škole je s pravom zabrinut jer će zbog ukidanja odeljenja bez posla ostati 18 radnika”, kaže Jovanović.  

Srednja Ekonomska škola izmeštena je iz Gnjilana u Ranilug 1999. godine, i u njoj i isturenim odeljenjima u Koretištu i Partešu nastavu pohađa 184 učenika.Ostale vesti

Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021