Vesti
Društvo

Ranilug: Ukinuti školski smerovi

U srednjoj Ekonomskoj školi iz Gnjilana, sa sedištem u Ranilugu, ukinuti smerovi trogodišnjeg školovanja za konobare i kuvare.
Ranilug: Ukinuti školski smerovi
Miodrag Jovanović (Foto Puls)

Odlukom školske uprave Ministarstva prosvete Republike Srbije predviđeno je da Ekonomska škola, sa sedištem u Ranilugu i isturenim odeljenjima u Koretištu i Partešu za školsku 2014/2015. godinu upiše 60 učenika, i to za za smer ekonomski tehničar, ali ne i za smerove za obrazovanje kuvara i konobara, kojih je prethodnih godina bilo.

Direktor ove vaspitno-obrazovne ustanove Miodrag Jovanović kaže u izjavi za Kim da, iako u Kosovskom Pomoravlju među svršenim osnovcima postoji veliko interesovanje za poziv kuvara i konobara, škola nije u mogućnosti da ih upiše jer su smerovi ukinuti.

“Mi zbog ukidanja ovih smerova ove godine imamo 9 odeljenja manje. Uskraćena je mogućnost učenicima da mogu da konkurišu, da se upišu u željene smerove i da se obrazuju. Dolaze nam učenici da se raspituju za ove smerove, ali mi ne možemo da ih upišemo”, kaže Miodrag Jovanović.

On dodaje da, prema podacima nacionalne službe za zapošljavanje, u gnjilanskom kraju, ali i drugim sredinama postoji potreba za konobarskim i pozivom kuvara.

“Predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje i lokalnih samouprava dali su nam preporuku u decembru mesecu prošle godine da otvorimo konkurs za ove školske obrazovne profile… Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje za neke obrazovne smerove, za koje su konkursi za upis otvoreni, postoji preko 1.400 nezaposlenih, a za konobare i kuvare gotovo da nema, što znači da za njih postoji potreba da se školuju”.

Jovanović kaže da je ukidanje odeljenja, u školi koju vodi, direktno povezano sa gašenjem radnih mesta nastavnog osoblja.

“Sindikat škole je s pravom zabrinut jer će zbog ukidanja odeljenja bez posla ostati 18 radnika”, kaže Jovanović.  

Srednja Ekonomska škola izmeštena je iz Gnjilana u Ranilug 1999. godine, i u njoj i isturenim odeljenjima u Koretištu i Partešu nastavu pohađa 184 učenika.Ostale vesti

Od ponedeljka se ukida mera samoizolacije i zabrana kretanja

Ministar zdravlja Armend Zemaj, najavio je danas ublažavanje mera u borbi protiv koronavirusa. Od ponedeljka 8. juna, građani koji uđu na Kosovo neće biti povrgnuti samoizolaciji, takođe, ukida se mera zabrane kretanja od 21 sat do pet časova ujutru, prenosi Koha.

  • 06.06.2020
Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg Sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020