Vesti
Društvo

Ranilug: Protest zbog zagađenja Binačke Morave

Građani Kosovskog Pomoravlja, odlučili su da stvar uzmu u svoje ruke. Više nisu mogli da ostanu nemi na konstantno zagađenje Binačke Morave, koja predstavlja uslov života u tom izrazito poljoprivrednom kraju pretežno naseljenom Srbima, izveštava RTV Puls.
Ranilug: Protest zbog zagađenja Binačke Morave
(Foto Puls)

Nedavno je grupa građana u opštini Ranilug pokrenula peticiju koju je potpisalo više od 750 građana ove opštine, kojom zahtevaju da se hitno zaustavi eksploatacija i nelegalno postavljanje separacije peska u slivu Binačke morave i Krive reke, jer ima izrazito negativno destvo na životno okruženje.

Peticija je poslata kosovskom ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, Inspekciji za zaštitu životne sredine, Javnom tužilaštv u Gnjilanu, Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova, Policijskoj stanici u Ranilugu, kao i lokalnoj samoupravi.

Advokat Vasilije Arsić kaže za RTV Puls da su u ovom slučaju mnogi zakazali, od lokalnih organa, preko policije, do pravosudnih organa. Smatra da je nepoštovanje zakona neophodno utvrditi što pre, a vinovike kazniti.

Voda u reci je i dalje prljava i zagađuje arterijske izvore na području Raniluga i okolnih sela u tom izrazito poljoprivrednom kraju. Zbog zagađenja vode ugrožen je i biljni i životinjski svet.

Binačka Morava koja prolazi kroz čitavo Kosovko Pomoravlje, danas teče u različitim bojama. U gornjem toku, kod Binča, gde izvire, čista je i bistra, u srednjem delu već ozbilno zagađena, a u donjem toku Morave najprljavija i mutna. Svi su saglasni oko toga da su potrebna hitna rešenja, ali ne i oko toga ko će prvi povući odlučujući potez.Ostale vesti

Naim Ćeljaj novi ombudsman Kosova

Narednih pet godina Naim Ćeljaj obavljaće dužnost ombudspersona Kosova.

  • 29.09.2020
Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020