Vesti
Društvo

Ranilug: Protest zbog zagađenja Binačke Morave

Građani Kosovskog Pomoravlja, odlučili su da stvar uzmu u svoje ruke. Više nisu mogli da ostanu nemi na konstantno zagađenje Binačke Morave, koja predstavlja uslov života u tom izrazito poljoprivrednom kraju pretežno naseljenom Srbima, izveštava RTV Puls.
Ranilug: Protest zbog zagađenja Binačke Morave
(Foto Puls)

Nedavno je grupa građana u opštini Ranilug pokrenula peticiju koju je potpisalo više od 750 građana ove opštine, kojom zahtevaju da se hitno zaustavi eksploatacija i nelegalno postavljanje separacije peska u slivu Binačke morave i Krive reke, jer ima izrazito negativno destvo na životno okruženje.

Peticija je poslata kosovskom ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, Inspekciji za zaštitu životne sredine, Javnom tužilaštv u Gnjilanu, Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova, Policijskoj stanici u Ranilugu, kao i lokalnoj samoupravi.

Advokat Vasilije Arsić kaže za RTV Puls da su u ovom slučaju mnogi zakazali, od lokalnih organa, preko policije, do pravosudnih organa. Smatra da je nepoštovanje zakona neophodno utvrditi što pre, a vinovike kazniti.

Voda u reci je i dalje prljava i zagađuje arterijske izvore na području Raniluga i okolnih sela u tom izrazito poljoprivrednom kraju. Zbog zagađenja vode ugrožen je i biljni i životinjski svet.

Binačka Morava koja prolazi kroz čitavo Kosovko Pomoravlje, danas teče u različitim bojama. U gornjem toku, kod Binča, gde izvire, čista je i bistra, u srednjem delu već ozbilno zagađena, a u donjem toku Morave najprljavija i mutna. Svi su saglasni oko toga da su potrebna hitna rešenja, ali ne i oko toga ko će prvi povući odlučujući potez.Ostale vesti

Protest ispred SANU zbog izjave Kostića o Kosovu
Ispred Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu je održan protestni skup stotinak građana zbog izjave njenog predsednika Vladimira Kostića o Kosovu. Oni su držali zastave Srbije i Rusije i zastavu s konturom Kosova i natpisom "Nema predaje".
  • 16.01.2021
Vladika Teodosije obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu
Eiskop raško-prizrenski Teodosije je juče obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu, dodelivši novčanu pomoć, hranu i higijenske pakete za 20 najugroženijih porodica, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.
  • 16.01.2021
Petković: Stigla pomoć narodu ugroženom poplavama na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu ugroženom poplavama, uprkos tome što je njemu onemogućen ulazak na Kosovo.
  • 15.01.2021
KP: Oprez u saobraćaju zbog poledice
Kosovska policija apeluje na učesnike u saobraćaju da budu pažljiviji u vožnji zbog poledice na putu uzrokovane poplavama i padom temperature.
  • 14.01.2021
Dostavljena oprema za bržu sanaciju štete od poplava
Talas poplava koje su pogodile Kosovo u srpskim sredinama zahvatio je 250 stambenih objekata kao i 250 hektara javnih površina, puteva i okućnica, a komisije za evidentiranje štete na terenu sagledavaju detalje plavljenja. 
  • 14.01.2021
KM: Uručeni ključevi stanova stanarima nekadašnjeg “Samačkog bloka”
Preostalim stanarima nekadašnjeg "Samačkog bloka", danas su uručeni ključevi 20 stanova u novoj zgradi u ulici Rudarske čete u Kosovskoj Mitrovici, izgrađenoj sredstvima Grada Beograda. Ovim su zbrinuti svi stanari koji su u požaru jula meseca 2017. godine ostali bez krova nad glavom. Najavljena je izgradnja još jedne zgrade.
  • 14.01.2021