Vesti
Društvo

Ramadani: Zdravstvene ekipe su na svim prelazima

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova Naser Ramadani saopštio je za Kosovo Onlajn da se zdravstvene ekipe tog instituta, u cilju zaštite od širenja koronavirusa, osim na prištinskom aerodromu, od juče nalaze i na svim drugim punktovima na ulazu i izlazu sa Kosova.
Ramadani: Zdravstvene ekipe su na svim prelazima
Granični prelaz Vrbnica kod Prizrena (Foto arhiva Kim)

Ramadani kaže da su odmah po saznanju da koronavirus poprima zabrinjavajuće epidemijske razmere prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije preduzeli mere preventive i to najpre na aerodromu gde su uveli posebne kontrole za osobe koje su se žalile na povišenu telesnu temperaturu, kašalj i poteškoće sa disanjem.

„Kada je Svetska zdravstvena organizacija podigla alarm na internacionalni nivo, kao javno zdravstveni problem, onda smo preduzeli mere i poslali ekipe na svaki ulaz i izlaz sa Kosova i već od juče zdravstvene ekipe su na svi carinskim kontrolama“, rekao je Ramadani.

Direktor kosovskog Instituta za javno zdravlje kaže da su zaposleni u toj ustanovi još 31. decembra 2019. odmah po oglašavanju SZO o pojavi smrtonosnog virusa kovid -19 preduzeli mere preventive i zaštite. Osnovan je Komitet za zarazne bolesti koji je kompletirao neophodnu dokumentaciju za pojavu sporadičnih ili slučajeva epidemije koronavirusa.

„To znači da smo već preduzeli mere u vezi zdravstvenog vaspitanja i promovisanja zdravstva kod svakog građanina Kosova u smislu održavanja lične higijene, čišćenja ruku, ne čačkanja nosa i usta. Najozbiljnije mere zaštite zapravo su došle od svih zdravstvenih profesionalaca koji su preduzeli zbrinjavanje zdravstvenog osoblja, a pri tome registrovanja svakog sumnjivog slučaja na koronavirus, uzimajući u obzir kliničku sliku i laboratorijsku dijagnostiku“, precizira Ramadani.

Naglašava da Institut za javno zdravlje Kosova poseduje najmodernije reagense za rano otkivanje prisustva tog virusa u telu čoveka.

„Svi znate da su reagensi proizvedeni pre mesec dana. Za ovu bolest nije bilo specifičnih reagenasa i po prvi put je dekodiran gen koronavirusa u Kini i dijagnosticiran prvi slučaj 7. januara 2020. Mi smo posle tri nedelje već dobili specifične reagense za laboratorijsku dijagnostiku koronavirusa i to su specifični reagensi sa svim evropskim standardima“, naglasio je Ramadani.

Javnost na Kosovu juče je uznemirila informacija da je žena starosti 30 godina zadržana na Infektivnoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini zbog sumnje da je zaražena i virusom kov 19. Pacijentkinja se na Kosovo vratila sa odmora iz Italije i žalila se na povišenu temperaturu, bolove u glavi, mučninu i otežano disanje. Posle urađenih analiza Kosovski institut za javno zdravlje demantovao je da je u pitanju koronavirus.Ostale vesti

Kosovski Trust za jedan dan izgubio 12,8 miliona evra
Kriza na globalnim finansijskim tržištima, zbog pandemije koronavirusa, uticala je i na novac kosovskih poreskih obveznika koji se čuvaju u Fondu penzijske štednje. Za samo jedan dan, Fond je izgubio više od 12,8 miliona evra investicija, prenosi Koha Ditore.
  • 06.04.2020
Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji
Portal „Gazeta Sinjali“ je posle reagovanja Udruženja novinara Srbije (UNS) i OEBS-a na Кosovu zbog objavljivanja spiska imena 210 Srba, Roma i Goranaca sa Кosova i Metohije kojima je navodno naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od virusa korona, zamaglio te podatke.
  • 05.04.2020
Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsana poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i njihove druge podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a ostale medije da ih ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020