Vesti
Društvo

Rakočević: Tužilaštvo u Beogradu da preuzme istragu ubistva Pantića

Dvadeset godina od ubistva novinara, dopisnika “Večernjih novosti” Milana Pantića na njegovom grobu u Jagodini su se zajedno našli porodica, kolege iz “Novosti”, pomoćnik glavnog urednika Milan Babović, predsednik UNS-a Živojin Rakočević, direktor nedeljnika “Novi put” Ljubiša Bata Vujić, brojni prijatelji i kolege.
Rakočević: Tužilaštvo u Beogradu da preuzme istragu ubistva Pantića
Rakočević na grobu M. Pantića (Foto UNS)

Tradicionalno su sa groblja otišli na mesto ubistva, do obližnjeg ulaza u zgradu u kojoj je Pantić živeo. Tamo se i ovog prepodneva nalazila sveža ruža na ploči na kojoj piše: “Na ovom mestu je mučki usmrćen neumorni tragalac za istinom. Novinara možete ubiti, ali njegovo delo i istinu- ne”. Svi su zatim otišli na trg “Milan Pantić” na kom su se i obratili javnosti.

“Na 20 godina od ubistva Milana Pantića izgleda da znamo sve i motive i nalogodavce i činjenice, ali postoji ključni momenat za koji još ne znamo da li će se dogoditi, a to je volja da se konačno vidi lice ubice, onih koji su to uradili”, rekao je predsednik UNS-a Živojin Rakočević.

Rakočević je izjavio da svi razumemo da je savršen zločin onaj u kom znamo sve, a pravde nema.

“Ovo je do sada bio savršeni zločin, ali u ovom trenutku tražimo da tužilaštvo u Beogradu urgentno preuzme ovaj slučaj, da se on zatvori, da se zatvori velika nepravda nad porodicom Pantić, kolegama novinarima u Srbiji, nad profesijom kojoj je tako čisto, čestito i srčano, do poslednjeg trenutka služio Pantić”, naveo je Rakočević.

Pomoćnik glavnog urednika Novosti Milan Babović rekao je da su glavna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova i Кomisija za istraživanje ubistava novinara došli do čvrstih i nepobitnih informacija o ubistvu Pantića.

“Iskreno se nadam da da će ovaj gnusni čin koji je šamar obrazu demokratske Srbije konačno dobiti sudski epilog, da li kroz istragu Tužilaštva za organizovani kriminal ili kroz Više javno tužilaštvo u Jagodini, koje se, moram priznati, u ovom slučaju nije baš pokazalo”, rekao je Babović.

Babović je naveo da ohrabruju najave iz vrha vlasti da će na ovaj slučaj konačno biti stavljena tačka. On je rekao da veruje da će se to i dogoditi.

Dan uoči 20. godišnjice ubistva Pantića predsednik Кomisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić rekao je da Кomisija ima saznanja ko je Pantića pratio, usmrtio, kao i ko su nalogodavci, ali da dalje ova Кomisija ne može.

U javnom obraćanju Matić je naveo da Кomisija zna da je Pantić ubijen zbog onog što je pisao i onoga što je planirao da objavi o privatizaciji cementare Novi Popovac u Paraćinu.Ostale vesti

’’Samo novinari mogu da sačuvaju medije’’
Medijska pismenost, novinarska etika, standardi rada u redakcijama i prepoznavanje izvora dezinformacija neke su od tema koje su novinari pet srpskih redakcija obrađivali na treningu koji je održan u prostorijama RTV Kim u Čaglavici. "Samo novinari mogu da sačuvaju medije od toga da budu puka propaganda ili štaka za popunjavanje sadržaja na društvenim mrežama", rekao je svojim kolegama na Kosovu direktor programa Newsmax Adria Slobodan Georgiev. 
  • 25.09.2021
Osojane: Akcija čišćenja korita reke Kujavče
Crkvena opština u Osojanu i mladi koje ona okuplja čistili su danas korito reke Kujavče.
  • 25.09.2021
Deca Metohije – Belo Polje
U sedmoj epizodi „Deca Metohije“ novinari Radio Goraždevca posetili su Anđelu, Marka i Nikolu u Belom Polju. Ovi mališani su jedina deca iz srpske zajednice u ovom selu.
  • 25.09.2021
Druženje i upoznavanje uz med i radionicu kućnog pivarstva
Trodnevni multietnički kamp pod imenom "Pčelinji park" na kome će se dvadesetak mladih ljudi upoznati sa pčelarstvom otpočeo je u Preocu, nadomak Gračanice, u organizaciji NVO Mlada aktivna Gračanica. Kuriozitet prvog dana je bila radionica kućnog pivarstva u okviru koje je kuvano pivo sa medom.
  • 24.09.2021
Đaci se vraćaju u škole od ponedeljka
Učenici osnovnih i srednjih škola u srpskim sredinama na Kosovu vraćaju se u đačke klupe od ponedeljka, potvrđeno je za RTV Kim.
  • 24.09.2021
Više od 80 kamiona čeka na Merdaru
U koloni od oko 80 šlepera i kamiona, formiranoj na administrativnom prelazu Merdare, teretnjaci čekaju na ulazak na Kosovo. Putnički saobračaj se odvija neometano, bez većih gužvi sa obe strane prelaza.
  • 24.09.2021