Vesti
Društvo

Rakočević: Epidemija morbila ne jenjava

Epidemija morbila koja je krajem oktobra prošle godine proglašena u srpskim sredinama na Kosovu još uvek je na snazi, kaže za RTV Kim pedijatar Doma zdravlja u Gračanici doktorka Sonja Rakočević.
Rakočević: Epidemija morbila ne jenjava
Lekarski pregled u Domu zdravlja u Gračanici (Foto Kim)

Dr Rakočević kaže da je, prema poslednjim podacima sa Instituta za javno zdravlje "doktor Milan Jovanović Batut", na Kosovu od malih boginja obolelo oko 395 osoba.

"Na centralnom Kosovu je prijavljeno preko 60 pacijenata, s tim što ne možemo da kažemo da jenjava, jer smo imali slučajeve i od januara, a do maja meseca. U januaru mesecu je na osnovu simptoma prijavljeno sedam pacijenata, a u aprilu sedamnaestoro, od kojih je troje dece koja su bila nevaksicnisana jer nisu dostigla uzrast kada se sprovodi redovna vakcinacija. To su podaci Pedijatrije u Lapljem Selu", kazala je doktorka Rakočević.

Statistički podaci instituta "Batut" pokazuju da je vеćinа оbоlеlih osoba nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Doktorka Sonja Rakočević kaže da je u srpskim sredinama na Kosovu već u decembru mesecu 96 odsto dece bilo vakcinisano protiv morbila, a danas taj procenat iznosi preko 99%.

Iako se u medijima često mogu čuti stavovi o štetnosti MMR vakcine, ona poručuje roditeljima da slušaju pedijatre i stručna lica.

"Ne postoji ni jedna studija koja dokazuje povezanost MMR vakcine ili bilo koje druge vakcine sa bolestima. To je duga tema i može mnogo da se priča o tome, ali hoću reći da roditelj uvek treba da razmisli. Mi smo rekli da je petnaestoro umrlo za nepunih godinu dana u Srbiji. U Rumuniji je još veći broj i još teža situacija, pa epidemija nikako ne jenjava već dve godine. To je, nažalost, roditeljima najbolji primer šta može da se desi ako ne vakcinišu decu MMR vakcinom".

Sa doktorkom Rakočević slažu se i roditelji na centralnom Kosovu. Većina njih je na vreme vakcinisala svoju decu.

"Ja sam decu vakcinisala, dala sam im te petovalentne vakcine, sve su redovno primili i ja sam za vakcinisanje", navela je Sanja Popović.

"Imam ćerkicu od 10 godina, vakcinišem je redovno. Trenutno me za sina brine ova MMR vakcina, o kojoj se dosta polemiše, kažu da su visoke temperature posle nje, ali i njega ću redovno da vakcinišem", ističe Jelena Kostić.

"Mislim da se u poslednje vreme podigla medijska hajka protiv vakcinacije, ali decu treba uredno vakcinisati", rekla nam je Nataša Popović.

Prema informacijama Instituta za javno zdravlje "doktor Milan Jovanović Batut" u Srbiji je, od početka oktobra prošle godine do početka maja, zabeleženo više od 5. 000 slučajeva malih boginja. Zbog komplikacija uzrokovanih morbilama umrlo je 15 osoba.

 Ostale vesti

GR:
Isred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudis", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprostiti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglovi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak protesta jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021
Očišćena divlja deponija na Padalištu
Odeljenje javnih službi Opštine Gračanica uklonilo je divlju deponiju u naselju Padalište, a ceo prostor je uređen, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Takođe je upućen apel meštanima da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.
  • 16.04.2021
Komandir Policije: Slučaj Dimitrijevića procesuiran po zakonu
Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković poručuje da svako ko je nezadovoljan istragom u slučaju prebijanja Luke Dimitrijevića može da se obrati Inspektoratu policije u Prištini i to prijavi. On tvrdi da je istraga sprovedena po zakonu.
  • 16.04.2021
Auto protest zbog prebijanja Luke Dimitrijevića
Treći dan zaredom u Gračanici se odvijaju protesti zbog prebijanja Luke Dimitrijevića od strane trojice radnika obezbeđenje preduzeća za proizvodnju i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Danas je, za razliku od prethodna dva dana, umesto okupljanja bila organizovana vožnja automobilima.
  • 16.04.2021
Nastava u školama od ponedeljka
I srpske i kosovske vlasti su istovremeno donele odluku o povratku u škole od ponedeljka 19. aprila. Na sednici Kriznog štaba u Beogradu odlučeno je da školarci mogu da se vrate u klupe. Istovremeno je i na Kosovu ministarka obrazovanja Arberije Nagavci saopštila da će od ponedeljka škole raditi.
  • 16.04.2021
Od ponedeljka počinju sa radom ugostiteljski objekti
Od ponedeljka 19. aprila na Kosovu sa radom počinje ugostiteljski sektor i tržni centri uz strogo poštovanje mera, jedan je od zaključaka sa današnjeg sastanka predstavnika kosovskog Ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu, ministarstva zdravlja i gradonačelnika opština na Kosovu o situaciji u vezi sa pandemijom.
  • 15.04.2021