Vesti
Društvo

Radulović: Rodna ravnopravnost i dalje izazov za kosovsko društvo

Institucija Ombudsmana teži da žene i devojke prepoznaju kada su njihova prava ugrožena, kazala je za RTV Kim zamenica zaštitnika građana Marija Radulović, govoreći o položaju pripadnica nežnijeg pola.
Radulović: Rodna ravnopravnost i dalje izazov za kosovsko društvo
Marija Radulović (Foto Kim)

“Ono što je mandat institucije Obudsmana i čemu mi težimo je da sve ustavne garancije, primarno zakonodavstvo, kao i međunarodne standarde ispromovišemo na taj način da budu prepoznatljivi ženama i devojkama na Kosovu. Da one mogu da shvate na koji način se štite njihova prava i da prepoznaju kada su njihova prava ugrožena”, rekla je Radulovićeva.

Ona naglašava da je tokom pandemije koronavirusa došlo do povećanja nasilja u porodici. Takođe, napomenula je da žene nisu dovoljno uključene u donošenje odluka, te da je rodna ravnopravnost još uvek “izazov za kosovsko društvo”.

“Rodna ravnopravnost podrazumeva jednako učešće žena, i na rukovodećim pozicijama, pa do kreiranja politika i standarda. Ono što možemo da vidimo je da u kosovskom društvu još uvek nije dostignut taj nivo da žene budu na rukovodećim pozicijama u onoj meri u kojoj je to propisano zakonom”.

Radulovićeva je zaključila da ima određenih poboljšanja kada je poštovanje ženskih prava u pitanju, ali je izrazila nadu da će se u narednom periodu na ovom polju raditi više i uspešnije.Ostale vesti

Porfirije: SPC uvek spremna za razgovor o miru i saradnji u regionu
Patrijarh Porfirije rekao je da je Srpska pravoslavna crkva uvek spremna za razgovor o rešavanju problema koji su prepreka miru i saradnji u regionu, kao i da, u tom smislu, izuzetno ceni napore episkopa raško prizrenskog Teodosija.
  • 21.04.2021
“Mediji da se više bave istinom, činjenicama i suštinom”
Reagujući na najnoviji izveštaj “Reportera bez granica” glavni i odgovorni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević napominje da mediji koji izveštavaju na srpskom i dalje nailaze na barijere od strane predstavnika kosovskih institucija. Katarina Marinković novinarka Medija centra iz Čaglavice ističe da ih verbalni napadi i provokacije pojedinaca zbog načina njihovog izveštavanja samo podstiču da još bolje rade svoj posao, profesionalno i odgovorno.
  • 21.04.2021
Recitacijom protiv nasilja nad Lukom
U Gračanici je i danas održan još jedan vid protesta zbog napada na devetnaestogodišenjeg Luku Dimitrijevića. Naime, gimnazijalke Anđela i Mila su recitovanjem pesama pružile podršku pretučenom mladiću.  Istovremeno, predstavnici civilnog društva su ponovo zatražili veću bezbednost za stanovništvo.
  • 21.04.2021
GR: Počela sancija ulice i kanalizacione mreže u romskoj mahali
Timovi odeljenja Javnih službi i JKP “Ekologija” počeli su sa uređenjem "Kajmakčalanske ulice" u romskoj mahali u Gračanici, navodi se u objavi na Fejsbuk nalogu.
  • 20.04.2021
Udruženje novinara Kosova zabrinuto zbog stanja slobode medija
Uruženje novinara Kosova izrazilo je zabrinutost zbog izveštaja organizacije "Reporteri bez granica" o stanju slobode medija na Kosovu za 2021. godinu, koji pokazuje da je Kosovo palo za osam mesta i sada se nalazi na 78. mestu u svetu, po slobodi štampe, prenosi Reporteri.
  • 20.04.2021
GR: Održava se performans
U Gračanici, ispred Omladinskog saveta održava se performans "Prilog za harač" kojim civilno društvo ukazuje na, kako navode, bezrazložno kažnjavanje oca Luke Dimitrijevića.
  • 20.04.2021