Vesti
Društvo

Radović: Odluke kosovske vlade sprovode se i na severu Kosova

Ograničenje radnog vremena ugostitelja i trgovaca, restrikcija kretanja lica starijih od 65 godina i mnoge druge odluke kosovske vlade usvojene sinoć u cilju sprečavanja širenja korona virusa - sprovodiće se i na severu Kosova, kazao je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.
Radović: Odluke kosovske vlade sprovode se i na severu Kosova
Kosovska Mitrovica (Foto RKP)

Kosovska vlada uvela je sinoć meru ograničenja kretanja starijima od 65 godina. Pomenutim licma kretanje će biti dozvoljeno od 6:00 do 10 časova i od 16:00 do 19:00 sati, osim ako ne moraju dom da napuste iz zdravstvenih razloga.

“Da li se sprovode odluke, to će kontrolisati pripadnici policije. Biće toleranti, ali neće dozvoliti nikakva kršenja uvedenih mera”, kazao je Radović.

Ograničeno je radno vreme tržnih centara, restorana i kafića u periodu od 21:00 do 5:00 sati ujutru iz čega je izuzeta usluga dostave hrane.

Radović kaže da su i do sada ugostitelji bili u obavezi da obezbede distancu od dva metra između stolova, kao i dezinfekciona sredstva.

“Biće stroge kontrole i sve navedeno će morati da se ispoštuje, bez obzira gde se nalazimo na Kosovu”, dodao je Radović.

Taksisti moraju koristiti samo polovinu svojih kapaciteta, kako bi putnicima obezbedili distancu.

“Policija će kontrolisati i sankcionisati taksiste. Posebno će se obratiti pažnja na nepropisno parkiranje u gradu i kažnjavaćemo nesavesne vozače, kako više ne bi dolazilo do saobraćajnog kolapsa”, kazao je Radović.

Kosovska vlada je sinoć zabranila i okupljanja više od pet osoba na trgovima, u parkovima i drugim javnim mestima.

“Ljudi će morati da nose zaštitne maske na ulicama i održavaju fizičku distancu. Jedino tako možemo pomoći da se smanji broj zaraženih”, poručio je on.

Kosovska vlada sinoć je usvojila niz odluka, a u cilju sprečavanja širenja korona virusa. Uvedene mere stupile su na snagu odmah i biće na snazi naredne dve nedelje, nakon čega će biti revidirane.Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020
Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020