Vesti
Društvo

Radojević: EU i UNDP da otkažu obnovu kuće nacističkog kolaboracioniste

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević smatra da je neverovatno da Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u južnom delu grada na Ibru rekonstruiše kuću Džafera Deve, ozloglašenog naciste i kolaboracioniste u Drugom svetskom ratu, i pozvao na otkazivanje ovog projekta.
Radojević: EU i UNDP da otkažu obnovu kuće nacističkog kolaboracioniste
Kuća Džafera Deve u Južnoj Mitrovici (Foto AgronBeqiriPh, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons)

Radojević je na svom Fejsbuk nalogu naveo da su „istorijske činjenice nepobitne“ i pozvao EU i UNDP da otkažu ovaj projekat.

On je naveo da je skandalozno da je jedna od agencija Ujedinjenih nacija, koje su, kako je napisao, „osnovane da bi sprečile ratove i širenje mržnje“, uključena u organizaciju renoviranja kuće jednog ratnog zločinca, a da je još šokantnije da ta kuća bude namenjena za regionalni kulturni centar.„Džafer Deva je tokom okupacije dočekao nemačkog generala Eberharta i zahvalio mu na oslobođenju od srpskog ropstva. Dobio je i funkciju okupacionog načelnika mitrovačkog sreza. U svojstvu okupacionog sreskog načelnika, Džafer Deva je 20. maja 1941. godine izdao naređenje o oduzimanju celokupne jevrejske imovine. U stvari, ovom naredbom je legalizovana pljačka koju su okupatori i njihovi saradnici sprovodili od prvog dana okupacije. Tako su mitrovački Jevreji ostali bez ikakvih životnih prihoda. Zabranjena im je bilo kakva komunikacija sa sugrađanima“, napisao je Radojević.

On je podsetio i da je avgusta 1941. godine naređeno hapšenje svih muških Jevreja od 21 do 55 godina starosti, a da je od kosovskomitrovačkih Jevreja, svega njih 47 preživelo rat i da su se svi oni preselili u Izrael.

Obnovu Devine kuće, osim UNDP-a, podržali su i kosovsko Ministarstvo kulture, omladine i sporta i Kancelarija EU u Prištini.Ostale vesti

Osmaci polažu kombinovani test
Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, juče su polagali test iz matematike, a danas polažu kombinovani test.
  • 28.06.2022
Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022