Vesti
Društvo

Radnje na severu Kosova od sutra ponovo rade

Predsednik udruženja privrednika na severu Kosova Radoš Petrović rekao je da je postignut dogovor da prodavnice, ugostiteljski objekti, apoteke, koje su prethodna dva dana bile zatvorene od sutra ponovo počnu sa radom.
Radnje na severu Kosova od sutra ponovo rade
Severna Mitrovica (Foto Kontakt Plus)

"Protest upozorenja je pokazao snagu, slogu i spremnost za borbu Srba na severu Kosova i Metohije", saopšteno je posle sastanka privrednika sa severa Kosova.

"Pokazali smo snagu, jedinstvo, da ne mogu da nas slome i da nećemo da trpimo da se puca i napada na one koji vrše snabdevanje osnovnim životnim namirnicama. Svaki dalji pokušaj Prištine naići će na još snažniji odgovor", navedeno je u saopštenju.

Kako se navodi, pošto je ovo protest upozorenja, "radnje na severu koje će od sutra raditi, biće zatvorene na mnogo duže svaki sledeći put kada na nas ponovo budu pucali zato što vozimo mleko, brašno, zejtin ili novine na srpskom jeziku za srpski narod na severu Kosova i Metohije".

"Svesni smo da nas čeka dugotrajna borba, koja zahteva jedinstvo, trud, možda i žrtvovanje...mi drugu zemlju nemamo i ovu našu ne damo nikom", istaknuto je u saopštenju.

Privrednici su ponovo apelovali na međunarodnu zajednicu da "konačno shvati dramatičnost situacije na severu Kosova i da reaguje kako bi pacifikovala Prištinu, pre nego što se desi neki incident koji bi mogao stvari dovesti do tačke bez povratka".

Danas, drugi dan prodavnice, lokali, apoteke, pekare i ostale radnje na severu Kosova i Metohije su zatvorene. Vlasnici tih radnji na taj način podigli su svoj glas protiv trgovinske blokade i takse od 100 odsto koju je Priština uvela na robu iz centralne Srbije.Ostale vesti

Beograd: Protesti ispred Skupštine, policija bacila suzavac
Nekoliko hiljada ljudi protestuje ispred Skupstine Srbije zbog najavljenih mera radi sprečavanja širenja korona virusa i trodnevnog policijskog časa i uzvikuju „lopovi“ i „izlazite napolje“.
  • 07.07.2020
Četiri opštine na severu Kosova od večeras u karantinu
Zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja slučajeva infekcije virusom korona, Krizni štabovi četiri opštine na severu Kosova doneli su odluku o zabrani kretanja i stavljanju u karantin ove opštine. Odluka stupa na snagu večeras.
  • 07.07.2020
Vučić: U Beogradu za vikend policijski čas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Srbiji, posebno u Beogradu kritična, a za vikend će ponovo biti uveden policijski čas.
  • 07.07.2020
Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu
Pandemija koronavirusa je i na Kosovu mnoge događaje, pa tako i venčanja, otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme. Matičari na centralnom Kosovu navode da je broj venčanih u periodu od marta do jula, u odnosu na isti period prošle godine, drastično opao.
  • 07.07.2020
Smenjen generalni direktor KBC Kosova
Upravni odbor Kliničko bolničkog centra Kosova (KBCK) u Prištini smenio je juče sa dužnosti generalnog direktor Basri Sejidua zbog, kako je saopšteno, nezadovoljavajućeg izvršavanja i neispunjavanja radnih obaveza.
  • 07.07.2020
Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020