Vesti
Društvo

Radnje na severu Kosova od sutra ponovo rade

Predsednik udruženja privrednika na severu Kosova Radoš Petrović rekao je da je postignut dogovor da prodavnice, ugostiteljski objekti, apoteke, koje su prethodna dva dana bile zatvorene od sutra ponovo počnu sa radom.
Radnje na severu Kosova od sutra ponovo rade
Severna Mitrovica (Foto Kontakt Plus)

"Protest upozorenja je pokazao snagu, slogu i spremnost za borbu Srba na severu Kosova i Metohije", saopšteno je posle sastanka privrednika sa severa Kosova.

"Pokazali smo snagu, jedinstvo, da ne mogu da nas slome i da nećemo da trpimo da se puca i napada na one koji vrše snabdevanje osnovnim životnim namirnicama. Svaki dalji pokušaj Prištine naići će na još snažniji odgovor", navedeno je u saopštenju.

Kako se navodi, pošto je ovo protest upozorenja, "radnje na severu koje će od sutra raditi, biće zatvorene na mnogo duže svaki sledeći put kada na nas ponovo budu pucali zato što vozimo mleko, brašno, zejtin ili novine na srpskom jeziku za srpski narod na severu Kosova i Metohije".

"Svesni smo da nas čeka dugotrajna borba, koja zahteva jedinstvo, trud, možda i žrtvovanje...mi drugu zemlju nemamo i ovu našu ne damo nikom", istaknuto je u saopštenju.

Privrednici su ponovo apelovali na međunarodnu zajednicu da "konačno shvati dramatičnost situacije na severu Kosova i da reaguje kako bi pacifikovala Prištinu, pre nego što se desi neki incident koji bi mogao stvari dovesti do tačke bez povratka".

Danas, drugi dan prodavnice, lokali, apoteke, pekare i ostale radnje na severu Kosova i Metohije su zatvorene. Vlasnici tih radnji na taj način podigli su svoj glas protiv trgovinske blokade i takse od 100 odsto koju je Priština uvela na robu iz centralne Srbije.Ostale vesti

Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji
Portal „Gazeta Sinjali“ je posle reagovanja Udruženja novinara Srbije (UNS) i OEBS-a na Кosovu zbog objavljivanja spiska imena 210 Srba, Roma i Goranaca sa Кosova i Metohije kojima je navodno naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od virusa korona, zamaglio te podatke.
  • 05.04.2020
Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsana poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i njihove druge podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a ostale medije da ih ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
  • 02.04.2020