Vesti
Društvo

Radnici "Nacionalnog parka Šar-planina" na rubu egzistencije

Pre dve godine vlast u Prištini preuzela je javno preduzeće "Nacionalni park Šar-planina" na Brezovici, a srpski radnici završili su pred kosovskim sudom.  Od 15 uhapšenih šestoro je osuđeno na uslovne kazne zatvora zbog pustošenja šuma. Ukoliko budu osuđeni, moraće da plate novčanu kaznu od 155.000 evra.
Radnici
Štrpce (Foto arhiva Kim)

U oktobru 2015. godine kosovska policija upala je u preduzeće "Nacionalni park Šar-planina" koje je upravljalo prirodnim dobrima i uhapsila skoro sve zaposlene.

Na upravnoj zgradi postavljena je tabla sa albanskim nazivom preduzeća i radnicima je zabranjen prilaz. Sva dokumentacija i radne knjižice od tada su pod ključem. Radnicima preti opasnost da završe u zatvoru. Zbog situacije u kojoj su se našli, radnici tog preduzeća su na ivici egzistencije.

"Mi smo osuđeni da smo pustošili šume koje su u režimu njihovog zakona od 2012. godine. Međutim, na kraju tog postupka tužilac u završnoj reči otkriva pravu motivaciju optužbe, a to je da oni nas tretiraju kao osnivače ’fiktivnog’ preduzeća, znaju dobro da je osnivač Narodna Skupština Republike Srbije", objašnjava jedan od radnika Milovan Filipović.

Njegov kolega Radovan Ivković kaže da radnici trpe, da nemaju ni za hranu.

"Bez primanja smo od januara 2017. godine i u vrlo smo teškoj situaciji", naglašava Slavoljub Krstičić.
Advokat koji zastupa jednog od šestoro optuženih veruje da će Apelacioni sud uvažiti žalbu i da će postupak protiv srpskih radnika biti obustavljen.

"Sud je našao u svojoj prvostepenoj presudi da jesu krivi za pustošenje šuma, ali ih je oslobodio za krivično delo krađe šume. Mi smo na tu odluku suda uložili žalbu, taj je predmet pred Apelacionim sudom. Ja imam zaista velika očekivanja od toga da će to na kraju ipak biti pozitivno za njih i da će na kraju oni biti oslobođeni", ističe advokat Dejan Vasić.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju kažu da prate situaciju na Brezovici i da će država Srbija zaštititi svoju imovinu.

U samom srcu nacionalnog parka godinama se nelegalno grade ogromne vile i drugi objekti.

"Sve je veći broj objekata čiji su vlasnici Albanci koji svoje objekte podižu upravo na teritoriji Nacionalnog parka, iako je Nacionalni park Šar-planina član evropskog parka i tamo bez specijalne dozvole ne bi smelo da se vrši nikakva promena", kaže Zvonko Mihajlović, bivši predsednik opštine Štrpce.

Nacionalni park Šar-planina prostire se na površini od 39.000 hektara duž granice sa Makedonijom. Deo tog područja pripada opštini Štrpce u kojoj živi blizu 12.000 Srba.Ostale vesti

Protest u Beogradu sedmo veče zaredom
Nekoliko stotina demonstranata okupljeno je ispred Doma Skupštine Srbije, upadljivo manje nego prethodnih dana, javlja reporter N1. Lider "Dosta je bilo" Saša Radulović i poslanik u prošlom sazivu Skupštine Srđan Nogo istakli su svoje zahteve, preostali deo demonstranata nije se odredio prema predlozima te dve grupacije.
  • 13.07.2020
Dr Lazić: Komunikacija sa medijima može biti i bolja
Izjavu dr Rade Trajković da je za neobaveštenost građana o epidemiološkoj situaciji u Gračanici indirektno odgovoran potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić „koji je postavio lekare i direktore u zdravstvenim institucijama“, direktor KBC-a dr Bratislav Lazić smatra tendencioznom, paušalnom i zlonamernom. On je obećao da će se truditi da saradnja sa medijima bude bolja.
  • 13.07.2020
Policija će početi sa kažnjavanjem zbog nepoštovanja mera zaštite
Generalni direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj najavio je preduzimanje kaznenih mera protiv građana koji se ne pridržavaju mera zaštite od koronavirusa.
  • 13.07.2020
“Heroji u doba koronavirusa”: Svako da učini po malo
Ne bih sebe svrastala u heroje, ali mi smo odradili zaista veliki posao. Kad bi svako imao priliku da učini makar deo od onoga što smo odradili, mislim da bismo imali velikih rezultata, rekla je u emisji “Heroji u doba koronavirusa” menadžerka "Poslovnog centra Zvečan" Jelena Savić. Ja sebe ne vidim kao heroja, nisam ništa posebno uradila, osim onoga što mi je bilo u opisu posla, nadovezala se u istom programu direktorka NVO “Žensko pravo” Tijana Simić Lavali.
  • 13.07.2020
Protesti peto veče zaredom
Oko 19 sati počela je protestna šetnja u Novom Sadu, a namera učesnika protesta je da blokiraju policijsku stanicu u Radničkoj ulici, objavila je Agencija Beta. U Beogradu ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku okupilo se nekoliko stotina ljudi, javlja agencija Fonet. Protest se održava i ispred Skupštine grada u Nišu.
  • 11.07.2020
Pomoć Eparhije diseldorfsko-nemačke za ambulantu u Prizrenu
Eparhija diseldorfsko-nemačka u periodu od 7. do 19. aprila sakupila je 23.000 evra, a ta suma je između ostalog iskorišćena za kupovinu medicinske opreme koja će biti data na korišćenje ambulanti u Prizrenu.
  • 11.07.2020