Vesti
Društvo

Radnici Crvenog krsta Kosovo Polje sami finansiraju i izvode radove na objektu

Crveni krst Kosovo Polje se od svog izmeštanja iz ovog grada nalazi u Ugljaru, a smešten je u dva kontejnerska objekta. Posle više od 17 godina rada u lošim uslovima, radnici Crvenog krsta su rešili da ove prostorije adaptiraju. 
Radnici Crvenog krsta Kosovo Polje sami finansiraju i izvode radove na objektu
Ilustracija (Foto Kim)

Sekretar institucije Jovica Mitrović i radnici Saša Jošić i Biljana Živković od sredstava Crvenog Krsta, zahvaljujući sopstvenim majstorskim veštinama, rekonstruišu objekat. Često im priteknu u pomoć i korisnici pomoći koji žive u nedavno obnovnljenom naselju "Bergen".

"Ovo su kontejneri gde mi radimo, koji su grubili ovo lepo naselje `Bergen`. Bili smo prinuđeni da ličnim sredstvima iz Crvenog krsta, sami preduzmemo korake i pokušamo da naše kancelarije dovedemo u neko normalno stanje za bolji rad. Kako nas, tako i naših korisnika i volontera koji dolaze. Sve sami radimo. Osim Crvenog krsta, naših sredstava, mi ni od koga ništa nismo dobili, a nismo ni tražili. Crveni krst Kosovo Polje pokušava da opstane i preživi ovo burno vreme na Kosovu. Došli smo u situaciju da pojednici hoće da ugase našu organizaciju", naveo je Mitrović.

Iako je bilo obećanja, objekti Crvenog Krsta nisu rekonstruisani kada i naselje "Bergen" u kojem živi 24 stanara.

Dušanka Sokolivić je stanovnica "Bergena" od 2002. godine. Istakla da je Crveni krst veoma značajan za raseljeničko stanovništvo u ovom naselju. Svih ovih godina dobijaju pakete pomoći u hrani i higijeni, a radnici Crvenog krsta ih vode kod lekara i nabavljaju lekove.

"Znači nam opstanak, da nije Crvenog krsta otišla bih odavde. Mi sve radimo zajedno, smejemo se, plačemo. Evo, čak im i pomažem da što pre završe radove na novim kancelarijama. Pomoć je uzajamna", rekla je Dušanka koja je pomagala oko završetka fasade.

I Jovica Mitrović je kazao da su se sprijateljili sa stanovnicima ovog naselja, te da sve dele.

"Sjedinili smo se na stanovnicima naselja `Bergen`, sve njihove muke proživljamo zajedno. Pomažemo mi njima više, jer je takva institucjija ali, naravno, tu si i oni za nas".

Crveni krst Kosovo Polje je svoje kancelarije napustio 2004. godine tokom martovskog pogroma. Bez obzira na dugogodišnje loše uslove za rad, ova ustanova pomaže, kako preostalim ugroženim Srbima u Kosovu Polju, tako i raseljenima, a svake godine organizuje besplatno letovanje za decu na crnogorskom primorju.Ostale vesti

Škole u kojima se glasa sutra neće raditi

Škole u srpskim sredinama na centralnom Kosovu u kojima se obavlja glasanje na kosovskim lokalnim izborima, sutra neće raditi.

  • 17.10.2021
Organizatori festivala
Festival "Mirdita, dobar dan" pružio je snažnu solidarnu podršku novinaru Nove.rs Peru Jovoviću, koji je poslednjih dana meta napada i pretnji zbog izveštavanja sa festivala iz Prištine, rekli su organizatori.
  • 16.10.2021
Deca sa Kosova u poseti Banja Luci
U prostorijama Gradske uprave u Banja Luci upriličen je prijem za decu sa Кosova i predstavnike humanitarne organizacije "Majka devet Jugovića" i Srbskog sobranja "Baštionik".
  • 16.10.2021
Problem sa strujom u Lepini i Radevu, KEDS ne reaguje
Više do 20 domaćinstava u Lepini treći dan ima problem u snabdevanju električnom energijom, a njihovu nevolju sa slabom strujom od jutros dele i meštani Radeva.
  • 16.10.2021
“Slepi mogu sve”

Slepi i slabovidi širom sveta obeležavaju 15. oktobar kao “Dan belog štapa” sa ciljem da javnosti približe činjenicu da oni, poput svih ostalih, mogu da žive i rade samostalno i da doprinose zajednici. Savez slepih Srbije i Međuopštinska organizacija Priština (sa privremenim sedištem u Gračanici), pored zaštite prava slepih i slabovidih ljudi, rade i na njihovom ekonomskom osnaživanju.

  • 15.10.2021
Problem sa strujom u Lepini, u Gračanici kvar na vodovodnoj mreži
Više od 20 domaćinstava u Lepini već drugi dan ima problem u snabdevanju električnom energijom. Meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca od sinoć su ponovo bez vode.
  • 15.10.2021