Vesti
Društvo

Radna grupa za nestale traži uvid u međunarodne arhive

Još 1.655 osoba se vode kao nestale na Kosovu, saopštila je danas Radna grupa za nestala lica u vezi sa događajima na Kosovu tokom 1998 i 1999. godine.
Radna grupa za nestale traži uvid u međunarodne arhive
Porodice nestalih Srba (Foto arhiv Kim)

Zatraženo je od Kfora, UNMIK-a i NATO da predstavnicima te grupe omoguće uvid u arhive.

Tokom deset godina rada Radne grupe broj nerešenih slučajeva smanjen je sa 3.200 na 1.655 a da bi se, po pitanju rešavanja sudbine nestalih postigao napredak "ključan je kontinuiran i konstruktivan dijalog na humanitarnim osnovama, bez političke retrorike Beograda i Prištine", istaknuto je danas na sastanku radne grupe u Beogradu.

Predsedavajuća Radnom grupom iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Lina Milner je rekla da je ove godine načinjen značajan napredak, posebno u pogledu ekshumacije grobnice u Rudnici kraj Raške i identifikacije i predaje porodicama posmrtnih ostataka.

Na 38 sastanku predsednici Komisija za nestala lica iz Beograda i Prištine Veljko Odalović i Pajazit Nuši su razmenili informacije i planove aktivnostri do kraja i ove i za narednu godinu.
 Ostale vesti

Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022
Centar Zvečana bez struje do daljnjeg
Zbog požara koji je sinoć izbio na tzv “plavom” trafou u centru Zvečana, strogi centar ovog naselja još uvek je bez struje.
  • 12.08.2022
Za izlazak sa Kosova preko Merdara čeka se dva i po sata
I ovoga jutra najveće gužve beleže se na prelazu Merdare gde se za izlazak sa Kosova čeka dva i po sata u koloni dugoj 1.000 metara, najnoviji su podaci kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova.
  • 12.08.2022