Vesti
Društvo

Radionica lutaka: Možemo da izmislimo sve što želimo

U Domu kulture u Gračanici počela je Radionica za izradu pozorišnih lutaka. Polaznici, devojčice i dečaci iz Gračanice i okoline, u prilici su da od svojih predavača nauče veštine pravljenja lutaka, a već na prvim časovima pokazuju neverovatno intresovanje i kreativnost.
Radionica lutaka: Možemo da izmislimo sve što želimo
Sa radionice (Foto Kim)

Lutke kakve su gledali u dečijim pozorištima, na predstavama, moći će da izrade sami, uz pomoć dve profesorke, članice Dečijeg pozorišta iz Subotice. Kod polaznika je vidljivo interesovanje i želja da savladaju nešto novo i kreativno.

„Interesuje me gluma i došla sam nešto novo da naučim. Dopada mi se to što učimo nove stvari, vežbe, lutke“, kaže Anastasija Jevtić iz Čaglavice.

„Radoznao sam, uvek sam se igrao sa lutkama i voleo bih da znam kako da napravim lutku“, rekao je Mihajlo Todorović iz Gračanice.

"Prijavila sam se jer me zanima nešto više o lutkarstvu. U početku smo igrali neke igre, a sada već pravimo lutke", kaže Anja Vorgučić iz Gračanice.

Ova radionica daje mogućnost da se deca pozabave lutkama koje su primerene njihovom uzrastu. Marta Stamenković iz Dečijeg pozorišta iz Subotice ističe da je cilj da savladaju vrste lutaka kao i način njihovog vođenja.

„Osmišljeno je tako da oni sami izrade lutke, i na kraju završe sa nekim malim predstavama, etidama koje će biti njihovo kompletno autorsko delo. Oni će smisliti priču, a mi smo samo tu da usmerimo njihove veštine za koje mislimo za koje mi već sada možemo da tvrdimo da oni zaista i poseduju“, navodi Marta Stamenković.

Predavač Imelda Vereš naglašava da je najbitnija koncentracija.

“Mi možemo da izmislimo sve što želimo, zajedno ili posebno, ali tek kada smo zajedno vidimo šta možemo. A ja verujem da ćemo moći da izvedemo sve ono što želimo zato što je jako dobra grupa, jako su koncentrisani i vidi se sve ono što su radili. Verujem da će oni koji su prvi put došli dobiti nadu i snagu da se to produži i dalje“, isiče Imelda Vereš.

Ideju da se napravi lutkarska scena u Gračanici potekla je iz Amaterskog pozorišta "Janićije Popović". Aleksandar Gudžić kaže da je cilj da se nakon ove radionice napravi jedna predstava.

“Očekuje se gotov proizvod. Poslednjeg dana radionice svi mališani koji su pohađali školu prikazaće koja su znanja i veštine stekli, a time se zapravo ne završava projekat. Već nakon radionice deca koja su pokazala najveće znanje i talenat biće angažovana od strane Doma kulture Gračanica i glumca i reditelja iz Subotice Boška Boškova sa kojim ćemo raditi jednu novu lutkarsku predstavu koja se zove „Ginjol u svetu lutaka“.

Na Radionici lutaka učestvuje 54 dece koji su podeljeni u dve grupe. Završne radove će predstaviti u petak, kada će moći da ih vide i njihovi roditelji.

Projekat koji sprovode Dom kulture i pozorišta “Janićije Popović” i Dečije pozorište u Subotici podržava humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo".Ostale vesti

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
  • 06.05.2021
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
  • 06.05.2021
Lokalizovan požar na divljoj deponiji
Požar na divljoj deponiji koja se nalazi između Ugljara i Preoca je lokalizovan, potvrdio je za RTV Kim direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević. 
  • 06.05.2021
Gori divlja deponija između Ugljara i Preoca
Između Ugljara i Preoca trenutno gori divlja deponija. Vatra se širi prema dalekovodu za struju.
  • 06.05.2021
Rama: Za letovanje u Albaniji nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

  • 05.05.2021
Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

  • 04.05.2021