Vesti
Društvo

Radio Kosovska Mitrovica obeležava 40 godina postojanja

Radio Kosovska Mitrovica "živi" punih 40 godina. Odgovornost prema slušaocima, pratiocima, podrška zajednice i naroda ključni su za opstajanje, kazala je za Kim glavna i odgovorna urednica Radija Kosovska Mitrovica Maja Fićović.
Radio Kosovska Mitrovica obeležava 40 godina postojanja
U studiju Radio Kosovske Mitrovice (Foto Radio Mitrovica sever)

"Jubilej Radio Kosovske Mitrovice dolazi u nezgodnom političkom trenutku kada na severu ima mnogo problema. Ali, bez obzira na to, svečanom akademijom u 12.00 časova u Mitrovačkom dvoru obeležiće se 40 godina postojanja ove radio stanice", rekla je Fićovićeva.

"Predviđeno je da posetioci odgledaju kratak film o samom Radiju Kosovska Mitrovica, njegov istorijat u nekoliko minuta. Obratiću se svim posetiocima i reći nekoliko reči o samom radiju, a dodelićemo i nekoliko zahvalnica ljudima koji su nam zaista pomogli u proteklom periodu da opstanemo i budemo tu gde jesmo", dodala je ona.

Glavna i odgovorna urednica Radija Kosovska Mitrovica je podsetila da je u prethodnih 40 godina bilo sjajnih, ali i teških trenutaka, te da je najvažnije da svakog dana svoje slušaoce obraduju, pre svega, tačnim informacijama, ali i dobrom muzikom.

"Ukoliko imate finansijsku podršku i odgovorni ste - možete da trajete, iako je ovo, rekla bih, teško vreme za opstanak medija na Kosovu, ne samo radio stanica. Borimo se svakoga dana sa raznim problemima i izazovima, radimo u teškim okolnostima, teško se snalazimo za plate, ali to ne znači da naša borba treba da prestane", rekla je Maja Fićović.

Kroz Radio Kosovsku Mitrovicu su prošle desetine ljudi. Glavna i odgovorna urednica je ponosna što je njen radio iznedrio brojne kvalitetne kadrove, ali i zbog svakodnevnog napredovanja.

"Ponosna sam što napredujemo svakog dana, što se i mi digitalizujemo, imamo svoj potal koji je prilično čitan, što danas to nije samo radio, nego smo se integrisali, pa imamo i fotografije i video snimke. Imamo saradnju sa ostalim nezavisnih medijima u koje spade i vaša kuća (Radio Kim), razmenjujemo informacije, priloge, video produkciju. Mislim da imamo mnogo razloga da budemo srećni i radosni. Posebno što su mnogi kvalitetni novinari ostali ceo svoj radni vek i karijeru u Radiju Kosovska Mitrovica", navela je Fićovićeva.

Radio Kosovska Mitrovica planira da se okrene mladim ljudima, jer u današnje vreme oni sve manje slušaju radio program.

"Moramo nekako svoje programe da uskladimo da bismo njih privukli, da budemo zanimljivi njima, da budemo tu, da imamo što kvalitetniji program, što bolje emisije. Radijske emisije su danas vrlo slušane, da ponudimo slušaocima i informaciju i dobre vibracije, sa dobrom muzikom koja se emituje. Naša muzička arhiva je nepregledna, to je 40 godina. Da probamo da, pored toga, čuvamo svoj identitet, tradicionalne vrednosti, ali da nikad ne zaboravimo koja su ljudska prava i da se ophodimo prema svakom isto, bez obzira na sve razlike koje postoje u našem društvu", zaključila je Maja Fićović.

Radio Kosovska Mitrovica je počeo sa radom 23. novembra 1982. godine kao regionalni radio koji je poslovao u okviru lokalne samouprave. Potom je bio deo poslovne jedinice Prvog programa Radio Beograda u sistemu RTS-a, a trenutno je u mreži poslovnih jedinica Mreže-Most.

Ekipa Radija Kim čestita kolegama jubilarnih 40 godina i želi puno uspeha u daljem radu.

Kosovska Mitrovica danas obeležava 78. godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu, a ujedno i Dan opštine.

Centralni događaj zakazan je za podne u Mitrovačkom dvoru, a u okviru njega će biti obeležen i jubilej Radio Kosovske Mitrovice.Ostale vesti

Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022
Sudski savet Kosova odlučio da se sudije vrate na posao
Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je da se sudije koje su odlučile da bojkotuju rad zbog odluke kosovske vlade o smanjenju plata, vraćaju na posao i da će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće određeno važećim zakonodavstvom, ali da neće sarađivati sa Vladom Kosova.
  • 03.12.2022
Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022
Priština: Održan protest zbog ubistva trudnice
Uz parole "Ostavka nije dovoljna", "Policija ima krv na rukama", "Privatni i javni prostori su nebezbedni", "Krvlju žena pišete istoriju Kosova!", sinoć je u Prištini održan protest zbog ubistva trudnice kojoj je dan ranije (u sredu) presudio bivši suprug.
  • 02.12.2022