Vesti
Društvo

Radio Kosovo zabranio emitovanje ispovesti o stradalim Srbima

Uredništvo Radio Kosova u Prištini jednostrano je odlučilo da prekine emitovanje serijala audio-drama posvećenih nestalim osobama, zato što se u nekoliko emisija govori o Srbima nestalim na Kosovu. Autor radio-drama je produkcija "Integra" iz Prištine pod vođstvom Kuštrima Koljićija.
Radio Kosovo zabranio emitovanje ispovesti o stradalim Srbima
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Audio-drame su nastale na osnovu knjige uspomena "Živeti sa sećanjima na nestale", koja otkriva priče 10 porodica sa 33 osobe nestale tokom sukoba na Kosovu.

Nakon finalizacije produkcije audio-drama, razumevanjem i dogovorom, "Integra" i Radio Kosovo postigli su sporazum da se 10 epizoda emituje na Radio Kosovu, bez nadoknade.

Iz nevladine produkcije "Integra" naveli su da su počeci saradnje sa Radio Kosovom bili korektni, da je premijera prve epizode audio-drame emitovana 14. decembra 2020. godine, a sutradan repriza.

Druga epizoda emitovana je 21. decembra 2020. godine na osnovu ispovesti Srpkinje iz Štrpca, o nestalom suprugu tokom rata.

Kada su shvatili da je ta epizoda posvećena ispovesti srpske porodice, u Radio Kosovu, bez upozorenja su odlučili da ne emituje reprizu zakazanu za 22. decembar 2020, kao ni ostale emisije.

"Integra" je nakon ovakvih odluka sazvala hitan sastanak sa čelnicima Radio Kosova, koji su "ljutito poručili da nisu pristali na reprizu sadržaja na osnovu ispovesti porodica nealbanskih žrtava, uprkos tome što je 10 epizoda audio-drama unapred dogovoreno".

Iz ciklusa od 10 epizoda tri se baziraju na iskazu nealbanskih porodica, koje u Radio Kosovu odbijaju da emituju, i prisiljava "Integru" da prekine saradnju.

"Odluka o cenzurisanju audio-drama šokirala nas je i zabrinula, ostavljajući nas da shvatimo da se na Kosovu nastavlja i održava etnocentrični javni diskurs u odnosu na prošlost rata, gde vlada politizovanje. Ovom akcijom Radio Kosovo kao javna ustanova, krši elementarno pravo predstavnika žrtava civilnog rata. Ovim pristupom Radio Kosovo je prekršio jedan od ključnih principa demokratije – slobodu izražavanja. Poricanja, cenzure ili druge interpretacije istine gledaju se kao pokušaj ometanja procesa suočavanja s prošlošću, produbljivanja pukotina i etničkih antagonizama, kao i sećanja na prošlost", ocenjuju u "Integri".

Dodaju da je položaj Radio Kosova neetičan i bolan za porodice nestalih osoba koje su skupile snage da sarađuju i artikulišu svoje zahteve.

Pozivaju lokalne institucije, politički spektar, medije, aktiviste za ljudska prava, organizacije civilnog društva i međunarodne institucije da hitno reaguju na radio-cenzuru, jer ovakvim pristupom javnom emitovanju i suočavanju sa prošlošću, uskraćeno je pravo žrtava i njihovih porodica na pravdu.Ostale vesti

Poskupelo gorivo na Kosovu
Na benzinskim pumpama na Kosovu pre samo nekoliko dana cena za litar dizela iznosila je 0.89 centi, dok se sada litar prodaje po 0.94 centa, prenosi Reporteri.
  • 18.01.2021
Problem sa strujom u centru Gračanice, građani najavljuju protest
Blizu 50 domaćinstava u samom centru Gračanice, među kojima su i poslovni i privredni subjekti, se već dve nedelje suočava sa problemima u snabdevanju električnom energijom. Meštani planiraju protest, kazao je za RTV Kim Miroslav Arsić, vlasnik mesare i restorana „Arsa“.
  • 18.01.2021
Počelo drugo polugodište u srpskim školama na Kosovu
U školama na Kosovu koje nastavu pohađaju prema planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije počelo je drugo polugodište. Nastava se odvija po modelu koji se primenjivao od septembra meseca, tvrde direktori ovih obrazovnih ustanova.
  • 18.01.2021
“Heroji u doba koronavirusa”: Za oporavak privrede na Kosovu potrebne dve godine
Zbog pandemije koronavirusa Kosovo je izgubilo tri milijarde evra, a kriza koju je prouzrokovala pandemija dovela je do gašenja oko 20.000 preduzeća, usled čega je preko 50.000 radnika ostalo bez posla, rekao je u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“ predsednik Alijanse za biznis Kosova Agim Šahini. Govoreći o posledicama pandemije na srpske privrednike predsednik Asocijacije srpskih privrednika u Gračanici Saša Sekulić, kazao je da je situacija alarmanta i da je samo na teritoriji opštine Gračanica od početka pandemije ugašeno oko 40 malih biznisa.
  • 18.01.2021
Jalovište kod Leposavića izlilo se u Ibar
Deo jalovišta u Leposaviću kombinata "Trepča" u ranim popodnevnim satima obrušilo se u reku Ibar. Meštani kažu da se žale već godinama, a iz Trpeče poručuju da je problem već saniran, ukazujući na nedavne poplave. Planirano je zatvaranje starog i otvaranje novog jalovišta u blizini rudnik.
  • 17.01.2021
Iguman Janjić sa Federičijem o Kosovu
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić istakao je u objavi na Tviteru da je "Kfor značajan garant stabilnosti na Kosovu".
  • 17.01.2021