Vesti
Društvo

Radio Kosovo zabranio emitovanje ispovesti o stradalim Srbima

Uredništvo Radio Kosova u Prištini jednostrano je odlučilo da prekine emitovanje serijala audio-drama posvećenih nestalim osobama, zato što se u nekoliko emisija govori o Srbima nestalim na Kosovu. Autor radio-drama je produkcija "Integra" iz Prištine pod vođstvom Kuštrima Koljićija.
Radio Kosovo zabranio emitovanje ispovesti o stradalim Srbima
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Audio-drame su nastale na osnovu knjige uspomena "Živeti sa sećanjima na nestale", koja otkriva priče 10 porodica sa 33 osobe nestale tokom sukoba na Kosovu.

Nakon finalizacije produkcije audio-drama, razumevanjem i dogovorom, "Integra" i Radio Kosovo postigli su sporazum da se 10 epizoda emituje na Radio Kosovu, bez nadoknade.

Iz nevladine produkcije "Integra" naveli su da su počeci saradnje sa Radio Kosovom bili korektni, da je premijera prve epizode audio-drame emitovana 14. decembra 2020. godine, a sutradan repriza.

Druga epizoda emitovana je 21. decembra 2020. godine na osnovu ispovesti Srpkinje iz Štrpca, o nestalom suprugu tokom rata.

Kada su shvatili da je ta epizoda posvećena ispovesti srpske porodice, u Radio Kosovu, bez upozorenja su odlučili da ne emituje reprizu zakazanu za 22. decembar 2020, kao ni ostale emisije.

"Integra" je nakon ovakvih odluka sazvala hitan sastanak sa čelnicima Radio Kosova, koji su "ljutito poručili da nisu pristali na reprizu sadržaja na osnovu ispovesti porodica nealbanskih žrtava, uprkos tome što je 10 epizoda audio-drama unapred dogovoreno".

Iz ciklusa od 10 epizoda tri se baziraju na iskazu nealbanskih porodica, koje u Radio Kosovu odbijaju da emituju, i prisiljava "Integru" da prekine saradnju.

"Odluka o cenzurisanju audio-drama šokirala nas je i zabrinula, ostavljajući nas da shvatimo da se na Kosovu nastavlja i održava etnocentrični javni diskurs u odnosu na prošlost rata, gde vlada politizovanje. Ovom akcijom Radio Kosovo kao javna ustanova, krši elementarno pravo predstavnika žrtava civilnog rata. Ovim pristupom Radio Kosovo je prekršio jedan od ključnih principa demokratije – slobodu izražavanja. Poricanja, cenzure ili druge interpretacije istine gledaju se kao pokušaj ometanja procesa suočavanja s prošlošću, produbljivanja pukotina i etničkih antagonizama, kao i sećanja na prošlost", ocenjuju u "Integri".

Dodaju da je položaj Radio Kosova neetičan i bolan za porodice nestalih osoba koje su skupile snage da sarađuju i artikulišu svoje zahteve.

Pozivaju lokalne institucije, politički spektar, medije, aktiviste za ljudska prava, organizacije civilnog društva i međunarodne institucije da hitno reaguju na radio-cenzuru, jer ovakvim pristupom javnom emitovanju i suočavanju sa prošlošću, uskraćeno je pravo žrtava i njihovih porodica na pravdu.Ostale vesti

Počela dezinfekcija poplavljenih mesta
Opština Gračanica počela je danas sa dezinfekcijom nedavno poplavljenih mesta u cilju prevencije i suzbijanja eventualne pojave zaraznih bolesti.
  • 21.01.2021
Hoti: Ove godine završetak investiranja na Brezovici

Odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da tokom 2021. godine očekuje završetak investiranja u centar Brezovica prema Vašingtonskom sporazumu, čime bi postao centar za turističku rekreaciju, prenosi RTS.

  • 20.01.2021
Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma
U Višem sudu u Beogradu podneta je prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, a koji su boravili na Kosovu tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prenosi Tanjug. 
  • 20.01.2021
Za izlazak sa Kosova na Merdaru čeka se oko 5 minuta
Zadržavanja vozila na prelazu Merdare iz pravca Kosova nisu duža od 3 do 5 minuta.
  • 20.01.2021
Humanitarni bazar za Dariju i Natašu 25. januara u Zvečanu
Humanitarni bazar s ciljem prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović iz Zvečana i Nataše Stojanović iz sela Bosce u opštini Kosovska Kamenica, biće organizovan 25. januara u Zvečanu.
  • 20.01.2021
Ćorac: Posledice po ekosistem Ibra od izlivanja jalovine
Izlivanje velike količine otrova iz Trepče u Ibar će svakako dovesti do posledica, međutim, još uvek se ne zna kolika je tačna količina tog otrova, kaže za RTV Kim profesor Aleksandar Ćorac.
  • 19.01.2021