Vesti
Društvo

Radio Kim obeležava 22 godine postojanja

Radio Kim u Čaglavici navršava 22 godinu od osnivanja. Više od dve decenije ovaj medij ne posustaje u borbi za slobodno, objektivno i nepristrasno izveštavanje.
Radio Kim obeležava 22 godine postojanja
Radijski studio (Foto Kim, Miloš Nićić)

Glavni i odgovorni urednik Goran Avramović kaže da je najponosniji na činjenicu da se Radio Kim menjao u skladu sa svim mogućim i nemogućim zahtevima koji su se postavljali pred ovaj nezavisni medij.

"Počev od onih koje nosi život pa do onih koje nosi razvoj modernih komunikacija, mislim da smo uspeli vrlo dobro da se snađemo i da se snalazimo i dalje u svemu tome. Naravno nikako ne smemo zaboraviti tu sve one ljude koji su za sve ove godine prošli kroz Radio Kim i nadam se i mislim na neke nove ljude koji će doći".

Radio Kim ostaje otvoren i pouzdan za svoju publiku, pratioce, slušaoce, čitaoce i gledaoce. U tom smislu direktor Isak Vorgučić ističe borbu protiv dezinformacija.

"U toku protekle godine Radio Kim se naročito posvetio borbi protiv lažnih vesti u saradnji sa partnerima nekoliko nezavisnih medija na srpskom jeziku na Kosovu. Stvorili smo koaliciju (Radio Goraždevac, portal KoSSev, Radio Kontakt plus i Radio Mitrovica sever) koja vrlo brzo detektuje i razotkriva netačne informacije. Smatram da je to od presudnog značaja za kosovske Srbe kojima se naročito tokom proteklih meseci plasiraju dezinformacije. Jedno od težišta našeg rada i u narednom biće borba protiv tabloidnog novinarstva", naglasio je Vorgučić.

Sa njim se slaže i glavni i odgovorni urednik Avramović, a na pitanje - "Koliko je teško u današnje vreme opstati kao nezavisan medij?", odgovara:

„Teško je ili lako kao i sve drugo u životu ako postoji odlučnost, ljubav, misija onda sve te teškoće koje se stavljaju pred nas, pred našu publiku budu lakše prevaziđene i lakše se dođe do cilja, ukoliko toga nema naravno sve je besmisleno“.

Avramović najavljuje jačanje i unapređivanje pristupa Kim-u na internetu.

"Ja se nadam pre proleća dolazi i novi portal sa nekakvim novim opcijama i sadržajima. A ono na šta već polako počinjemo da radimo, to je formatiranje muzičkog programa Radija Kim-a koji može i koji će moći dalje da se prati putem interneta. Možda je pravo vreme i pravi trenutak da kažemo da će taj program biti podeljen u dva bloka od po 12 sati. U prvom od 7 ujutru do 19 uveče će se slušati samo tzv. domaća muzika, dakle YU i EX YU rokenrol plus sve ono što je nastalo po državama bivše Jugoslavije nakon njenog raspada, a on 19 do 7 ujutru slušaće se strana muzika i to pretežno rokenrol“, kaže Avramović.

Posle duže pauze publika će od januara moći ponovo da gleda i sluša društveno političku emisiju "Dogovor!?" autorke i voditeljke Zorice Vorgučić.Ostale vesti

Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023
Završna konferencija „Nedelja žena“

Drugi i završni dan desete po redu Nedelje žena u organizaniji Nacionalnog demokratskog instituta počeo je panelom „Integrisanje pristupa 50/50 u stranačkim strukturama“ na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke Kosova Memlji Krasnići. On je govorio o rodnoj ravnopravnosti u stranci koju vodi. Krasnići je rekao da se lično zalaže za pristup PDK 50/50 i dodao da i druge političke partije treba da usvoje sličnu platformu.

  • 15.03.2023