Vesti
Društvo

"Radio je večan medij"

Danas se obeležava Međunarodni dan radija, odnosno dan kada je 1946. godine prvi put Radio Ujedinjenih nacija emitovao program. "Radio je medij koji prvi stigne do svoje publike i kojem publika najviše veruje", smatra novinar Radio Kosovske Mitrovice Filip Vučković.
Studio RTV Kim (Foto Kim)

Radio je jedan večan medij, jer onaj ko ga sluša pravi imaginaciju u glavi na osnovu glasa koji čuje preko radio talasa, kazao je za RTV Kim radijski novinar Filip Vučković.

"Večan je zato što je pored toliko drugih elektronskih medija, koliko ih se rodilo u međuvremenu, opet ostao svoj na svome. Radio je medij koji prvi stigne do svoje publike i kojem publika najviše veruje. Radijski novinari imaju mogućnost, da kao iz nekog instrumenta, izvuku najbolje iz svog glasa, onu najbolju boju i u svakom trenutku, zavisno od situacije, ispričaju priču i dočaraju slušaocima atmosferu sa mesta događaja, studija ili odakle se javljaju. Radijski novinar ili spiker, pravi radijsku sliku publici koja ga sluša, za razliku od drugih medija koji imaju fotografiju ili video priloge, radio ima glas i taj glas je sve", ističe Vučković

Slušajući radijske programe odrasle su mnoge generacije, dodao je Vučković, i izrazio nadu da će "radio kao medij ostati u korak s vremenom".

"Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim prilikama", naveo je Vučković.

Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević ističe da je radio i dalje jedan od značajnijih izvora informisanja.

"I dalje je slušan u automobilima, ali i na radnim mestima, i u domovima. Mislim da radio u buducnosti mora još vise da se profiliše", naveo je Dimitrijević.

Radio Goraždevac je veoma značajan za informisanje srpskog naroda u Metohiji, istakao je Dimitrijević i ukazao na probleme sa kojima se radio kao medij na Kosovu suočava.

"Radio Goraždevac, kao i ostali srpski mediji na KiM, ima problem sa finansijama koje su godinama unazad nestabilne, pa se mnogi poduhvati rade zahvaljujući entuzijazmu i želji da se misija i ciljevi ovog medija sprovedu do kraja", napominje Dimitrijević.

Nikola Tesla je jedan od pronalazača radija, on je prvi predstavio principe radija i prenos signala na velike udaljenosti.

Radio Kim vam želi srećan Međunarodni dan radija!Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021