Vesti
Društvo

Radaković: Pravnici još ne mogu da verifikuju diplome

Izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković rekao je u emisiji Slobodno srpski da poslednji izveštaj Stejt departmenta o stanju ljudskih prava na Kosovu oslikava pravo stanje, posebno kad su problemi srpske zajednice na Kosovu u pitanju.

Radaković: Pravnici još ne mogu da verifikuju diplome
Dušan Radaković (Foto Medija centar)

„Možda po prvi put imamo sveobuhvatniji i realniji izveštaj trenutnog stanja. Mislim da su mnogi problemi obuhvaćeni: imovina, pritvorenici, zemljište, suđenje za ratne zločine na osnovu dva iskaza, stanje u medijima, napadi na crkve, etnički problemi. Mislim da je ovo do sada možda i najbolji izveštaj“.

Radaković, koji je na čelu Centra za zastupanje demokratske kulture, organizacije koja sprovodi mnogobrojne projekte iz oblasti vladavine prava, smatra da je sporazum o pravosuđu jedan od najuspešnijih sporazuma koji su u Briselu postigli Beograd i Priština.

„Do sada je u Briselu postignuto oko 34-35 sporazuma, ali nijedan od njih nije završen sto odsto. Mislim da je u pravosuđu preko 95 odsto sprovedeno“..

Trenutno je u Osnovnom sudu u Mitrovici zaposleno 45 sudija, od kojih je 25 Albanaca i dvadesetoro Srba. Prema sporazumu o pravosuđu predviđeno je da u ovom sudu bude isti broj sudija iz srpske i albanske zajednice, što je do nedavno i bio slučaj, ali je jedan broj srpskih sudija, prema rečima Radakovića, otišao u penziju.

„Imamo preko 30 mladih pravnika koji su aplicirali, a koji nisu dobili verifikaciju diploma da bi mogli da polažu pravosudni ispit., tako da su to sistemski problemi gde administracija i Vlada stopiraju rad da se integriše srpsko stanovništvo u institucije. Ja očekujem da se vrlo brzo verifikuju diplome barem ljudima koji su ih predali do 31. decembra”.

Sudu u Mitrovici nedostaju prevodioci

Po rečima Radakovića Osnovni sud u Mitrovici jedan je od najuspešnijih sudova kad je rešavanje slučajeva u pitanju, ali da se suočava sa ozbiljnim nedostatkom prevodioca.

„U pitanju je hiljade i hiljade stranica dokumenata, a Osnovni sud u Mitrovici na 45 sudija ima samo sedam prevodilaca. Mi, kroz jedan projekat koji UNMIK finansira, imamo 10 prevodioca koji rade u sudu, koji su plaćeni preko nas, koji mnogo pomažu u radu, da bi se prevele sve te stranice i da bi sud funkcionisao”.

Radaković očekuje da će suspendovana predsednica Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljana Stevanović, uskoro biti vraćena na tu poziciju. Sudski savet Kosova suspendovao je Stevanovićevu sa pozicije predsednice Osnovnog suda u Mitrovici, jer je prošlog meseca prisustvovala sastanku predstavnika Srba sa Kosova sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„To je prvi prekršaj predsenice Ljiljane Stevanović i moje lično mišljenje da mi u ovom trenutku boljeg predsednika Osnovnog suda, odnosno boljeg kandidata u Mitrovici nemamo. Ona ima odlične odnose i sa sudijama Albancima, sa albanskim osobljem, nema nikakvih problema. S obzirom na to da je u pitanju njen prvi prekršaj, očekujem da će se ovaj slučaj završiti opomenom i da će ona biti vraćena na poziciju predsednice suda“, rekao je Dušan Radaković u emisiji Slobodno srpski.Ostale vesti

KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022
Polaganje završnog ispita
Iz Vlade Srbije je saopšteno da su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za IT i eUpravu obavili sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji će se za osmake održati 27, 28. i 29. juna.
  • 23.06.2022
Tviter tesira beleške od 2.500 reči
Društvena mreža Tviter isprobava novu funkciju koja omogućava korisnicima blogovanje u dužem formatu do čak 2.500 reči, koja se zove Tviter beleške (Twitter notes), javlja Bi-Bi-Si (BBC).
  • 23.06.2022