Vesti
Društvo

Radaković: Pravnici još ne mogu da verifikuju diplome

Izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković rekao je u emisiji Slobodno srpski da poslednji izveštaj Stejt departmenta o stanju ljudskih prava na Kosovu oslikava pravo stanje, posebno kad su problemi srpske zajednice na Kosovu u pitanju.

Radaković: Pravnici još ne mogu da verifikuju diplome
Dušan Radaković (Foto Medija centar)

„Možda po prvi put imamo sveobuhvatniji i realniji izveštaj trenutnog stanja. Mislim da su mnogi problemi obuhvaćeni: imovina, pritvorenici, zemljište, suđenje za ratne zločine na osnovu dva iskaza, stanje u medijima, napadi na crkve, etnički problemi. Mislim da je ovo do sada možda i najbolji izveštaj“.

Radaković, koji je na čelu Centra za zastupanje demokratske kulture, organizacije koja sprovodi mnogobrojne projekte iz oblasti vladavine prava, smatra da je sporazum o pravosuđu jedan od najuspešnijih sporazuma koji su u Briselu postigli Beograd i Priština.

„Do sada je u Briselu postignuto oko 34-35 sporazuma, ali nijedan od njih nije završen sto odsto. Mislim da je u pravosuđu preko 95 odsto sprovedeno“..

Trenutno je u Osnovnom sudu u Mitrovici zaposleno 45 sudija, od kojih je 25 Albanaca i dvadesetoro Srba. Prema sporazumu o pravosuđu predviđeno je da u ovom sudu bude isti broj sudija iz srpske i albanske zajednice, što je do nedavno i bio slučaj, ali je jedan broj srpskih sudija, prema rečima Radakovića, otišao u penziju.

„Imamo preko 30 mladih pravnika koji su aplicirali, a koji nisu dobili verifikaciju diploma da bi mogli da polažu pravosudni ispit., tako da su to sistemski problemi gde administracija i Vlada stopiraju rad da se integriše srpsko stanovništvo u institucije. Ja očekujem da se vrlo brzo verifikuju diplome barem ljudima koji su ih predali do 31. decembra”.

Sudu u Mitrovici nedostaju prevodioci

Po rečima Radakovića Osnovni sud u Mitrovici jedan je od najuspešnijih sudova kad je rešavanje slučajeva u pitanju, ali da se suočava sa ozbiljnim nedostatkom prevodioca.

„U pitanju je hiljade i hiljade stranica dokumenata, a Osnovni sud u Mitrovici na 45 sudija ima samo sedam prevodilaca. Mi, kroz jedan projekat koji UNMIK finansira, imamo 10 prevodioca koji rade u sudu, koji su plaćeni preko nas, koji mnogo pomažu u radu, da bi se prevele sve te stranice i da bi sud funkcionisao”.

Radaković očekuje da će suspendovana predsednica Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljana Stevanović, uskoro biti vraćena na tu poziciju. Sudski savet Kosova suspendovao je Stevanovićevu sa pozicije predsednice Osnovnog suda u Mitrovici, jer je prošlog meseca prisustvovala sastanku predstavnika Srba sa Kosova sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„To je prvi prekršaj predsenice Ljiljane Stevanović i moje lično mišljenje da mi u ovom trenutku boljeg predsednika Osnovnog suda, odnosno boljeg kandidata u Mitrovici nemamo. Ona ima odlične odnose i sa sudijama Albancima, sa albanskim osobljem, nema nikakvih problema. S obzirom na to da je u pitanju njen prvi prekršaj, očekujem da će se ovaj slučaj završiti opomenom i da će ona biti vraćena na poziciju predsednice suda“, rekao je Dušan Radaković u emisiji Slobodno srpski.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023