Vesti
Društvo

Rabovce: Može li se živeti od poljoprivrede?

Porodica Spasić iz sela Rabovca u opštini Lipljan se više od jedne decenije bavi poljoprivredom. Tvrde da se uz poljoprivredu, ali samo kao dopunsku delatnost, može pristojno živeti.
Rabovce: Može li se živeti od poljoprivrede?
Zoran Spasić u plasteniku (Foto Kim)

Sedmočlana porodica Spasić koja živi u mešovitom selu Rabovce poseduje četiri hektara obradivog zemljišta. U štalama imaju desetak grla različite stoke kojoj je potrebno dosta hrane. Zbog toga, ali i za lične potrebe, najviše gaje kukuruz i pšenicu, koju na kraju sezone prodaju domaćinstvima i mlinovima na Kosovu.

“Imam jedan hektar svoje zemlje, dok za tri hektara plaćam zakup. Sejem standarno pšenicu, kukuruz, detelinu. Mahom to koristimo za ishranu stoke, ako ima neki višak onda prodamo“, kazao nam je domaćin Zoran Spasić.

Pored kukuruza i pšenice, ova porodica ima i plastenik u kojem na površini od jednog ara gaje različito povrće. Plastenik im je pre godinu dana donirala Opština Lipljan.

“U plasteniku smo imali spanać, nešto smo prodali, nešto poklonili rodbini i prijateljima. Sada smo zasejali papriku, paradajz, krastavac. Na otvorenom imamo crni i beli luk, krompir, sve ono što je potrebno za ishranu jedne porodice“, kazao je Spasić.

Od povrća koje gaje u plasteniku za sopstvene potrebe, Spasići pomalo i zarađuju, prodajući ga komšijama u selu.

Na pitanje da li može da se živi od poljoprivede, Spasić odgovara:

“Baš od poljoprivrede ne, ali od dopunske delatnosti da, jer su cene poljoprivrednih proizvoda veoma niske, počev od pšenice, pošto se nikada ne zna kao će da bude posle žetve“, kazao je Spasić koji je radnik Železnica Srbije, a trenutno nije radno angažovan. Mesečno prima 25 hiljada dinara.

"Bavljenje poljoprivredom je težak posao, pa zahteva uključivanje cele porodice", kazao je Zoran.

"U plasteniku radimo svi, čak i najstariji sin koji ima pet godina, sejemo, plevimo i ostalo, šta god je potrebno. To je naš posao ovde. Što se tiče muškaraca, oni su zaduženi za poslove na njivi", kazala je Zoranova snaja Nadica.

Pošto od svog rada mogu da prežive i ponešto zarade, ovi vredni ljudi spremni su i da prošire svoju proizvodnju, ali to ne mogu učiniti bez pomoći sa strane. Budući da poseduju samo hektar zemlje nemaju pravo na subvencije lokalnih institucija.Ostale vesti

Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021