Puls javnosti: Srbi nezadovoljni, ali nespremni na promene i proteste

Kosovski Srbi su najnezadovoljniji političkim usmerenjem na Kosovu, pokazuje najnovije istraživanje Puls javnosti koje je sproveo UNDP. Većina ispitanika iz srpske zajednice se izjasnilo da nije zadovoljno radom svojih opština, ali da ne može da učestvuje u donošenju odluka, niti je spremno na proteste.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa predstavljanja izveštaja UNDP-a (Foto Kim)

Najveći problemi na Kosovu ostaju nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, pokazuje istraživenje UNDP-a – Puls javnosti.

“Ova tri glavna problema su praćena organizovanim kriminalom, zdravstvenim uslugama i obrazovanjem. Samo 31,2% građana smatra da je zapošljavanje u javnom sektoru izvršeno na osnovu zasluga, ali mahom građani Kosova smatraju da zapošljavanje u javnom sektoru vrši preko partijskih, rodbinskih i drugih ličnih veza”, kazao je menadžer projekta Arben Ćirezi.

Korupcija najprisutnija u Carini, KEDS-u i Agenciji za privatizadiju, dok je najmanje korupcije i organizovanog kriminala prisutno u međunarodnim organizacijama, Euleksu i sistemu obrazovanja.

Istraživanja koje je UNDP sproveo krajem prošle godine, govori da je polovina ispitanika svih nacionalnosti na Kosovu nezadovoljna radom svojih opština. Među njima je najviše Srba, čak 64,9% koji kažu da su ili veoma nezadovoljni ili nezadovoljni radom svojih opština, dok je samo 3,8% zadovoljno radom lokalnih samouprava, ostali kažu da ili ne znaju ili uopšte nisu želeli da se izjasne. Međutim, samo 0,5% Srba smatra da njihov glas može da utiče na promene.

Uprkos poražavajućim podacima, istraživanje koje je danas predstavljeno u UNDP pokazuje da Srbi nisu spremni da svoje nezadovoljstvo iskažu na protestima. Albanci su, za razliku od svojih komšija, spremniji na proteste. Čak 41 % ispitanih se izjasnilo da bi protestovalo, dok je kod Srba taj odnos desetostruko manji, samo 4 odsto.

Rezultati ankete pokazuju da raste broj građana koji su zadovoljni radom ključnih institucija na Kosovu, poput Skupštine i Vlade, dok je broj zadovoljnih radom predsednika Kosova opao. Takođe je zabeležen rast poverenja u pravosudni sistem i Kancelariju državnog tužioca.

Na pitanje o osećaju lične bezbednosti, većina ispitanih građana Kosova se izjasnilo pozitivno, čak 71 odsto ispitanika se oseća bezbedno, što je najviši dostignut nivo bezbednosti zabeležen u anketama o Pulsu javnosti od 2013. godine. Međutim, među kosovskim Srbima je stanje drugačije. Samo 10,4 odsto je istaklo da se oseća bezbedno.

Većina građana je nezadovoljna ekonomskim stanjem, a više od 50 odsto ispitanih je izrazilo želju da izborni procesi na Kosovu budu demokratski i fer. Kada je u pitanju rad medija, 59,1 ispitanih na Kosovu smatra da su mediji imaju slobodu izražavanja.

U istraživanju Puls javnosti učestvovalo je 1306 ispitanika, među kojima je 896 bilo Albanaca, 211 Srba i 199 prpadnika ostalih zajednica. Anketa je sprovedena u novembru prošle godine.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane