Vesti
Društvo

"Pucnji u Ivanovića pucnji u godinu koja je za nama i demokratiju"

Godinu na izmaku na Kosovu je obeležilo ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, ocenjuju novinari srpskih redakcija sa Kosova.
Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić kaže za Kontakt Plus da je Ivanovićevo ubistvo nešto najstrašnije, najtragičnije što se posle 17. marta 2004. godine, dogodilo Srbima na Kosovu.

On kao žalostan ocenjuje odnos vlasti i u Beogradu i u Prištini, ali i odnos međunarodne zajednice prema ovom slučaju, podsećajući da je prošlo gotovo godinu dana, a da i dalje ne znamo ko su ubice, organizatori i nalogodavci tog ubistva.

“Mislim da je to jedna velika tragedija koja se desila u ovoj 2018. godini, kojom su izgubili svi, pre svega Srbi, jednog ozbiljnog, normalnog, obrazovanog, jednog od najboljih ljudi kojeg su imali ovde na Kosovu”, ističe Ničić.

Ono što je, po njegovom mišljenju možda bila novina u ovoj godini, to je da se konačno moglo čuti šta Beograd namerava sa Kosovom, a to je, navodi, nekakvo razgraničenje koje do dan danas ne znamo šta zapravo suštinski znači.

Da je ubistvo Ivanovića obeležilo 2018. godinu smatra i glavna i odgovorna urednica TV Most iz Zvečana Ljiljana Janković.

“Godinu na izmaku obeležio je niz teških događaja, kako po srpski narod na KiM, tako i po državu Srbiju. Godina je počela jednim stravičnim zločinom, ubistvom Olivera Ivanovića, koje nažalost ni dan danas nije rasvetljeno. Nisu pravdi privedeni ni nalogodavci, ni izvršioci tog stravičnog zločina”, podseća Janković.

Nakon toga, dodala je, usledilo je više pokušaja Prištine da pokaže svoju silu, da može da radi šta hoće i gde hoće, uključujući i sever Kosova.

Janković navodi da je tokom 2018. bilo više ulazaka pripadnika policijskih jedinica iz Prištine sa dugim cevima na sever Kosova, hapšenje direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, dolazak kosovskog predsednika Hašima Tačija na Gazivode.

Sve je to demonstracija sile i pokušaj zastrašivanja srpskog naroda, ocenjuje ona.

Neuspešan pokušaj Kosova da uđe u Interpol, po njenom mišljenju, bio je okidač za naredne aktivnosti Prištine - uvođenje takse od 10 odsto na uvoz robe iz Srbije, a zatim i povećanje iste na 100 odsto.

Kao veoma težak i neprijatan dogadaj, Janković izdvaja formiranje Vojske Kosova, uz pomoć SAD i Velike Britanje koje je, ocenjuje, urađeno mimo međunarodnog prava, Briselskog sporazuma, dogovora Beograda sa NATO, čak i mimo Ustava Kosova.

Novinar i književnik Živojin Rakočević i urednica lista “Jedinstvo” Rada Komazec takođe dele mišljenje kolega da je ubistvo Olivera Ivanovića ono po čemu ćemo pamtiti 2018. godinu.

“Pucanj u Olivera Ivanovića je pucanj u godinu koja je prošla i pucanj u demokratiju, pucanj u mogućnost slobode naših života, pucanj u to što ni danas ne znamo ništa niti naziremo lice ubice koji je ovaj grad i ovaj prostor ostavio bez najznačajnijeg čoveka”, naglašava u izjavi za Radio Kontakt plus Rakočević.

“Nažalost, na KiM nisu dobre stvari obeležile ovu godinu. Prvo smo imali jednu užasnu stvar - da je ubijen Oliver Ivanović, nakon toga trajale su tu raznorazne turbulencije, onda smo imali upad specijalaca više puta, pa smo imali, nažalost, evo na kraju i formiranje Vojske Kosova” - sublimirala je u najkraćem godinu za nama Rada Komazec urednica nedeljnika "Jedinstvo".Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023